Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
LEGO: Τι είναι τα «διαστημικά τούβλα» – Πώς θα συμβάλλουν σε μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη

LEGO: Τι είναι τα «διαστημικά τούβλα» – Πώς θα συμβάλλουν σε μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη

Εμπνευσμένοι από τα τουβλάκια LEGO επιστήμονες κατασκεύασαν στα εργαστήρια μια διαστημική... έκπληξη.

Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) εμπνευσμένοι από το αγαπημένο παιχνίδι (LEGO) εκατομμυρίων παιδιών (και όχι μόνο) εξερευνούν πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια μελλοντική βάση στη Σελήνη από υλικά στην επιφάνεια της!

Έτσι, η ομάδα Spaceship EAC δοκίμασε τις ικανότητές της στην κατασκευή LEGO και εκτύπωσε τρισδιάστατα τουβλάκια από σεληνιακό ρεγόλιθο και σκόνη μετεωριτών, γεννώντας μια προοπτική για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη.

Μια διαστημική… έκπληξη

Τα τούβλα τρισδιάστατης εκτύπωσης που κατασκευάστηκαν από ομάδες επιστημόνων στη Γη κρύβουν μάλιστα μια διαστημική… έκπληξη: Είναι φτιαγμένα από ειδική σκόνη που προέρχεται από μετεωρίτη 4,5 δισεκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκε το 2000 στη βορειοδυτική Αφρική!

Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως υποκατάστατο του σεληνιακού ρεγόλιθου

Η επιφάνεια της Σελήνης καλύπτεται με ένα στρώμα από θραύσματα πετρωμάτων και ορυκτών που είναι γνωστά ως σεληνιακός ρεγόλιθος. Αυτό το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διαστημικών τούβλων. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπάρχει αρκετή πρώτη ύλη διαθέσιμη στη Γη για πειραματισμό.

Απτόητοι, οι επιστήμονες της ESA βρήκαν μια λύση: Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως υποκατάστατο του σεληνιακού ρεγόλιθου και αποτελεί τη βάση ενός μείγματος που βοηθά την τρισδιάστατη εκτύπωση κάποιων διαστημικών τούβλων σε στυλ LEGO.

«Το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών»

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της  Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Aidan Cowley, ο οποίος είναι επικεφαλής του εργαστηρίου, δήλωσε ότι η ομάδα του λατρεύει τις «δημιουργικές κατασκευές» και πως είχε την ιδέα να διερευνήσει αν η διαστημική σκόνη θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα μικρό μπλοκ παρόμοιο με τα τουβλάκια LEGO, ώστε να μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικές τεχνικές κατασκευής.

«Οι ομάδες μας εργάζονται για το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών και εμπνέονται όχι μόνο από ό,τι βρίσκεται στη Γη, αλλά και από ό,τι μπορούμε να βρούμε εκτός αυτής», δήλωσε ο Cowley.

«Κανείς δεν έχει κατασκευάσει ποτέ μια κατασκευή στο φεγγάρι, οπότε πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο πώς θα την κατασκευάσουμε, αλλά και από τι θα την κατασκευάσουμε, καθώς δεν μπορούμε να πάρουμε υλικά μαζί μας».

Είναι καταπληκτικό

Τα τουβλάκια λειτουργούν με την ίδια αρχή που εφαρμόζει η Lego. Με σωλήνες στην κάτω πλευρά που αλληλοσυνδέονται με καρφιά στην κορυφή.

«Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, επιτρέποντάς μας να παίζουμε και να δοκιμάζουμε τα σχέδιά μας», δήλωσε ο Cowley. «Ήταν τόσο διασκεδαστικό όσο και χρήσιμο για την επιστημονική κατανόηση των ορίων αυτών των τεχνικών», πρόσθεσε.

Ο όμιλος LEGO έχει εκθέσει 15 από τα «διαστημικά τουβλάκια» της ESA στα καταστήματά του σε όλο τον κόσμο, καθώς η εταιρεία λέει ότι ελπίζει να εμπνεύσει τα παιδιά.

Only in

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι Κασσελακικοί και ο Αλέξης Τσίπρας

Ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης στον ΣΥΡΙΖΑ το παρασκήνιο στα άδυτα της Κουμουνδούρου είναι ήδη πλούσιο. Τα τρία στρατόπεδα και ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024