Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η τεχνολογία 5G φέρνει επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία – Οι δυνατότητες

Η τεχνολογία 5G φέρνει επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία – Οι δυνατότητες

Με την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των μηχανών, η τεχνολογία 5G μπορεί μεταξύ άλλων να επιτρέψει την κυκλοφορία πλήρως αυτόνομων οχημάτων

Η τεχνολογία 5G μπορεί να φέρει επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς διαθέτει δυνατότητες που ακόμη δεν έχουν διερευνηθεί. Σίγουρα επιταχύνει την ρομποτική και τον αυτοματισμό στην παραγωγή των αυτοκινήτων, ενώ με την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των μηχανών, μπορεί να κάνει την παραγωγή ταχύτερη και πιο ευέλικτη ή να επιτρέψει την κυκλοφορία πλήρως αυτόνομων οχημάτων.

Η εφαρμογή δικτύων 5G σημαίνει εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση και ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων πολλών gigabits

Στο μέλλον, η τεχνολογία 5G θα συμβάλει στη δημιουργία πιο προηγμένων συστημάτων ασφάλειας και πλοήγησης, αφού θα επωφελούνται από την γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση. Η εφαρμογή δικτύων 5G σημαίνει εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση και ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων πολλών gigabits. Αυτά επιταχύνουν την παραγωγή, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και ενεργοποιούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Μηχανήματα εξοπλισμένα με αισθητήρες μπορούν να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιούν για να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία μαζικής παραγωγής.

Ο ρόλος των έξυπνων ρομπότ

Από την άλλη τα έξυπνα ρομπότ, που επικοινωνούν μεταξύ τους, μπορούν να μειώσουν τα σφάλματα και να εξορθολογήσουν την κατανάλωση ενέργειας, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Έτσι το «έξυπνο» εργοστάσιο χρειάζεται μικρότερους χρόνους ολοκλήρωσης για μια παραγγελία και χαμηλότερο κόστος, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία.

Η Volkswagen στο εργοστάσιό της στο Βόλφσμπουργκ, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την ασύρματη μετάδοση λογισμικού και τη δοκιμή αυτόνομων αυτοκινήτων. Η Ford στο εργοστάσιό της στην κομητεία του Έσσεξ έχει δημιουργήσει ένα ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ χειριστών και μηχανών, όπου η επικοινωνία πραγματοποιείται μέσω smartphone.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας 5G

Οι δυνατότητες της τεχνολογίας 5G συζητούνται ιδιαίτερα στο πλαίσιο της παραγωγής και ανάπτυξης τεχνολογιών αυτόνομων αυτοκινήτων. Παράγουν σημαντικές ποσότητες δεδομένων που μπορούν να μεταδοθούν και να υποβληθούν σε επεξεργασία μέσα σε πραγματικό χρόνο.

Με εκατονταπλάσια αύξηση στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, η ανάπτυξη δικτύων 5G θα επιτρέψει την ασφαλή πλοήγηση σε αυτόνομα αυτοκίνητα. Η τεχνολογία προσφέρει έως και διακόσιες φορές μικρότερο χρόνο αναμονής μεταξύ αποστολής και λήψης δεδομένων, σε σύγκριση με ένα δίκτυο 4G. Έτσι ο χρόνος απόκρισης είναι περίπου ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.

Χάρη στην τεχνολογία 5G και την ανάπτυξη της επαυξημένης πραγματικότητας, τα μπροστινά και πλαϊνά παράθυρα ενός αυτοκινήτου μπορούν να μετατραπούν σε οθόνες που παρουσιάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές.

Για παράδειγμα, μπορούν ταυτόχρονα να εμφανίσουν ένα μήνυμα από ένα κοντινό εστιατόριο σχετικά με το τελευταίο διαθέσιμο τραπέζι ή να βοηθήσουν να προσπεράσουν ένα άλλο όχημα με απόλυτη ασφάλεια.

Με το 5G, την ανάλυση δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να αποκτήσουν νέα λειτουργικότητα. Όπως για παράδειγμα να προγραμματίζουν ταξίδια το Σαββατοκύριακο, να βοηθούν τους χρήστες σε καθημερινές δραστηριότητες και ταυτόχρονα να διασφαλίζουν την ασφάλειά τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Only in

11η Σεπτεμβρίου: Η τρομοκρατική επίθεση που άλλαξε τον κόσμο

Όσα συνέβησαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 με το αδιανόητο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και οι θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024