«Σπήλαιο Θανάτου»: Η τουριστική ατραξιόν της Κόστα Ρίκα που σκοτώνει όποιον την επισκεφτεί
Για να σας προλάβουμε, δεν κινδυνεύετε από κάποιο θηρίο ή δηλητηριώδες έντομο ή φυτό
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Πόσο αντέχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου; Σε συμπληγάδες η Ευρώπη
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Πάρτε βαθιά ανάσα και πάμε να γνωρίσουμε το «Σπήλαιο Θανάτου» στην Κόστα Ρίκα, που είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του. Ένα θανατηφόρο, αλλά μικρό άνοιγμα της Γης που καταπίνει και σκοτώνει σχεδόν ό,τι εισέρχεται μέσα σε αυτό.
Οι ντόπιοι στην επαρχία Αλαχουέλα αποκαλούν αυτή την τρύπα βάθους 1,8 μέτρων και μήκους τριών μέτρων, που συνοδεύεται από προειδοποιητικές πινακίδες με κρανία και σταυρωτά οστά, Cueva De La Muerte (Σπήλαιο Θανάτου).
Πώς μπορεί όμως ένας τόσο στενός χώρος να είναι ένας αδίστακτος δολοφόνος;
Όχι από κάποιο θηρίο ή δηλητηριώδη φυτά, φίδια ή αράχνες, αλλά αντίθετα από τον τοξικό αέρα, κάτι για το οποίο προειδοποίησαν ερευνητές το 2022 σε σπήλαια σε όλο τον κόσμο.
Δεδομένου ότι είναι ένας μικρός χώρος χωρίς καμία άλλη έξοδο, το αέριο συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του σπηλαίου, καθιστώντας το επίπεδο οξυγόνου πολύ χαμηλό για τα ζωντανά όντα.
«Αυτό είναι ένα πολύ μικρό σπήλαιο, αλλά υπάρχει ασυνήθιστη ωστόσο σημαντική διαρροή αερίου διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο εξερευνητής Guy van Rentergem σε ένα βίντεο στο YouTube.
Τουριστικός πόλος έλξης
Βρίσκεται στον χώρο Recreo Verde, έναν «παράδεισο» που περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση, αλλά κρύβει αυτή την «παγίδα» στην οποία έχουν πέσει πολλά ζώα. Και, σύμφωνα με το Meteored, υπολογίζεται ότι η υπόγεια δραστηριότητα εκπέμπει περίπου 30 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε ώρα, όση περίπου και ένα αυτοκίνητο που διανύει 256 χιλιόμετρα. Η είσοδος σε αυτό προφανώς απαγορεύεται.
Επίσης, δεδομένου ότι είναι ένας μικρός χώρος χωρίς καμία άλλη έξοδο, το αέριο συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του σπηλαίου, καθιστώντας το επίπεδο οξυγόνου πολύ χαμηλό για τα ζωντανά όντα. Ωστόσο, παρά την επικινδυνότητά του, έχει γίνει τουριστικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες.
Δείτε το βίντεο:
Πολλά από τα ξενοδοχεία στην περιοχή San Carlos προσφέρουν εκδρομές στην είσοδο του σπηλαίου.
Σε αυτά ένας ξεναγός κουβαλά έναν αναμμένο πυρσό και τον τοποθετεί στην είσοδο του σπηλαίου. Όταν τον φέρνει πιο κοντά στο σημείο εισόδου, στο κάτω μέρος του, η φωτιά σβήνει. Εκεί, στο επίπεδο του εδάφους, οι συγκεντρώσεις CO2 είναι κοντά στο 100%, με αποτέλεσμα η φωτιά να σβήσει σχεδόν αμέσως.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις