Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ήταν πιο εύκολο να είσαι skinny τη δεκαετία του 1980;

Γιατί ήταν πιο εύκολο να είσαι skinny τη δεκαετία του 1980;

Μια μελέτη διαπιστώνει ότι άνθρωποι που τρώνε και γυμνάζονται ακριβώς το ίδιο με ανθρώπους 20 χρόνια πριν εξακολουθούν να είναι πιο παχουλοί.

Υπάρχει ένα μιμίδιο που στοχεύει στην κάθαρση των Millennials και ονομάζεται «Old Economy Steve». Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών ενός εφήβου στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο οποίος πιθανώς είναι τώρα ένας μεσήλικας άνδρας, που διακωμωδεί μερικά από τα μηνύματα που οι Millennials λένε ότι ακούνε από τις παλαιότερες γενιές – και δείχνει γιατί είναι βαθιά χαζοχαρούμενοι.

Ο Steve της παλιάς οικονομίας αποφοιτά και βρίσκει αμέσως δουλειά. Ο Steve της Παλαιάς Οικονομίας «δούλεψε για να περάσει το κολέγιο» επειδή τα δίδακτρα ήταν 400 δολάρια. Και ούτω καθεξής.

Μπορούμε τώρα να προσθέσουμε άλλο ένα σε αυτόν τον κατάλογο: Ο Old Economy Steve έτρωγε στα McDonald’s σχεδόν κάθε μέρα, και με κάποιο τρόπο εξακολουθούσε να έχει μέση 81 εκατοστών.

«Μπορεί να υπάρχουν και άλλες συγκεκριμένες αλλαγές που συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας πέρα από τη διατροφή και την άσκηση»

Ο «Old Economy Steve»

Μια εκπληκτική συσχέτιση

Μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Research & Clinical Practice το 2016 διαπίστωσε ότι είναι πιο δύσκολο για τους ενήλικες σήμερα να διατηρήσουν το ίδιο βάρος με αυτό που είχαν πριν από 20 έως 30 χρόνια, ακόμη και με τα ίδια επίπεδα πρόσληψης τροφής και άσκησης.

Οι συγγραφείς εξέτασαν τα διατροφικά δεδομένα 36.400 Αμερικανών μεταξύ 1971 και 2008 και τα δεδομένα σωματικής δραστηριότητας 14.419 ατόμων μεταξύ 1988 και 2006. Ομαδοποίησαν τα σύνολα δεδομένων ανάλογα με την ποσότητα της τροφής και της δραστηριότητας, την ηλικία και τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Βρήκαν μια πολύ εκπληκτική συσχέτιση: Ένα δεδομένο άτομο, το 2006, που έτρωγε την ίδια ποσότητα θερμίδων, προσλάμβανε τις ίδιες ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες και λίπος και ασκούνταν την ίδια ποσότητα όπως ένα άτομο της ίδιας ηλικίας το 1988, θα είχε ΔΜΣ περίπου 2,3 μονάδες υψηλότερο.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι σήμερα είναι περίπου 10 τοις εκατό βαρύτεροι από ό,τι ήταν οι άνθρωποι τη δεκαετία του 1980, ακόμη και αν ακολουθούν ακριβώς τα ίδια προγράμματα διατροφής και άσκησης.

Τα θρυλικά aerobics της Τζέιν Φόντα το 1982

Οι άνθρωποι εκτίθενται σε περισσότερες χημικές ουσίες

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι αν είστε 25 ετών, θα πρέπει να τρώτε ακόμη λιγότερο και να ασκείστε περισσότερο από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, για να αποφύγετε την αύξηση του σωματικού σας βάρους», δήλωσε η Jennifer Kuk, καθηγήτρια κινησιολογίας και επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο.

«Ωστόσο, δείχνει επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες συγκεκριμένες αλλαγές που συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας πέρα από τη διατροφή και την άσκηση».

Το ποιες ακριβώς μπορεί να είναι αυτές οι άλλες αλλαγές, ωστόσο, είναι ακόμη θέμα υποθέσεων. Σε συνέντευξή του, η Kuk πρότεινε τρεις διαφορετικούς παράγοντες που μπορεί να δυσκολεύουν τους ενήλικες σήμερα να παραμείνουν αδύνατοι.

Πρώτον, οι άνθρωποι εκτίθενται σε περισσότερες χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους. Τα φυτοφάρμακα, τα επιβραδυντικά φλόγας και οι ουσίες στις συσκευασίες των τροφίμων ενδέχεται να μεταβάλλουν τις ορμονικές μας διεργασίες και να τροποποιούν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας παίρνει και διατηρεί το βάρος του.

Είναι γνωστό ότι ορισμένοι τύποι βακτηρίων του εντέρου κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές στην αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία

Ο «Old Economy Steve»

Τα αντικαταθλιπτικά είναι πλέον πιο συχνά

Δεύτερον, η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχει αυξηθεί δραματικά από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Ττο πρώτο blockbuster SSRI, κυκλοφόρησε το 1988.

Τα αντικαταθλιπτικά είναι πλέον ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στις ΗΠΑ και πολλά από αυτά έχουν συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τέλος, η Kuk και οι άλλοι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι το μικροβίωμα των Αμερικανών μπορεί να έχει αλλάξει με κάποιο τρόπο μεταξύ της δεκαετίας του 1980 και σήμερα. Είναι γνωστό ότι ορισμένοι τύποι βακτηρίων του εντέρου κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές στην αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία.

Παράγοντες που δεν ελέγχονται

Οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερο κρέας από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες και πολλά ζωικά προϊόντα υποβάλλονται σε επεξεργασία με ορμόνες και αντιβιοτικά προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη. Όλο αυτό το κρέας μπορεί να αλλάζει τα βακτήρια του εντέρου με τρόπους που είναι ανεπαίσθητοι, στην αρχή, αλλά αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Η Kuk πιστεύει ότι η εξάπλωση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών θα μπορούσε επίσης να παίζει ρόλο.

Το γεγονός ότι το σωματικό βάρος των Αμερικανών σήμερα επηρεάζεται από παράγοντες που δεν ελέγχονται από αυτούς, είναι ένα σημάδι, λέει η Kuk, ότι η κοινωνία θα πρέπει να είναι πιο ευγενική προς τους ανθρώπους όλων των σωματότυπων.

Να τρώτε λιγότερο και να ασκείστε περισσότερο

«Υπάρχει μια τεράστια προκατάληψη ως προς το βάρος σε βάρος των ανθρώπων με παχυσαρκία», είπε η Kuk.

«Τους κρίνουν ως τεμπέληδες και εγωιστές. Αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Αν η έρευνά μας είναι σωστή, πρέπει να τρώτε ακόμη λιγότερο και να ασκείστε ακόμη περισσότερο» μόνο και μόνο για να έχετε το ίδιο βάρος με αυτό που είχαν οι γονείς σας στην ηλικία σας.

Το κομμάτι της άσκησης είναι ίσως ένας τομέας στον οποίο ο Old Economy Steve δεν έχει πλεονέκτημα. Μια συνδρομή σε ένα από τα νεότευκτα γυμναστήρια του 1987 θα κόστιζε περίπου 250 ευρώ ετησίως, και αυτό ακριβώς εξακολουθεί να κοστίζει τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

*Με στοιχεία από το theatlantic.com | Αρχική Φωτό: YouTube

Only in

11η Σεπτεμβρίου: Η τρομοκρατική επίθεση που άλλαξε τον κόσμο

Όσα συνέβησαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 με το αδιανόητο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και οι θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024