Αν παρακολουθείτε έστω και λίγο τις διεθνείς διατροφικές τάσεις, θα καταλάβετε εύκολα πως ολοένα και περισσότερα άτομα στο εξωτερικό, υιοθετούν τη διατροφή των σαρκοφάγων. Πρόκειται ουσιαστικά για την ακριβώς αντίθετη διατροφή από την χορτοφαγική. Η βάση των σαρκοφάγων είναι ακριβώς οι τροφές ζωικής προέλευσης, με μηδενική έως και ελάχιστη κατανάλωση φυτικών προϊόντων.

Συνήθως, η δίαιτα των σαρκοφάγων δοκιμάζεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έχει ιδιαίτερα οφέλη στην μείωση κιλών, τη μυϊκή ενδυνάμωση, την γράμμωση, την υψηλότερη λίμπιντο, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τη βελτίωση της διάθεσης, την καταπολέμηση της φλεγμονής και άλλα.

Η συγκεκριμένη διατροφή σε συνδυασμό με γυμναστική μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στο σώμα και το βάρος, ενώ παράλληλα μειώνει το αίσθημα της πείνας. Όπως κάθε διατροφή, έτσι και η σαρκοφαγική μπορεί να ταιριάξει καλύτερα σε ορισμένα άτομα, και λιγότερο σε άλλα.

Το σίγουρο είναι πως έχει θετικά στοιχεία για τον οργανισμό, ειδικά αν την δοκιμάσετε συνδυαστικά με γυμναστική, όπως προαναφέρθηκε. Πρόκειται για μια διατροφή που θα καλύψει τις σύγχρονες και έντονες ανάγκες, θα δυναμώσει το ανοσοποιητικό σας, αλλά και θα σας βοηθήσει σημαντικά στις προπονήσεις σας.

Τα τρόφιμα που περιλαμβάνει η δίαιτα των σαρκοφάγων ενδεικτικά, είναι:

Κρέας και πουλερικά (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο, γαλοπούλα)

Ψάρια και θαλασσινά (τσιπούρα, γλώσσα, σολομός, τόνος, γαρίδες, καλαμάρια)

Αυγά

Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη (π.χ. σκληρά τυριά)

Ζωικό λίπος

Ζωμός οστών

Η δίαιτα των σαρκοφάγων στοχεύει στη σχεδόν μηδενική κατανάλωση υδατανθράκων και στην αποφυγή φυτικών τροφίμων και γι’ αυτό αποκλείει σημαντικές ομάδες τροφίμων από το καθημερινό διαιτολόγιο:

Σιτηρά και τα προϊόντα τους (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, κινόα, ρύζι, φαγόπυρο, ψωμί, φρυγανιές, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού, μπισκότα κ.α.)

Όσπρια

Συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, μαλακό τυρί, κρέμα, παγωτό κ.α.)

Προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη (αναψυκτικά με ζάχαρη, γλυκά, μπισκότα κ.α.)

Η συγκεκριμένη διατροφή σύμφωνα με τους ισχυρισμούς όσων την δοκίμασαν είναι ιδανική για όσους στοχεύουν στην ενδυνάμωση, στην τόνωση των μυών, στην απώλεια λίπους, αλλά και στην αύξηση της τεστοστερόνης και επομένως στην αύξηση της ενέργειας, αλλά και της λίμπιντο.

Ωστόσο όπως κάθε διατροφή, έχει και τα μειονεκτήματά της. Οι διατροφολόγοι είναι επιφυλακτικοί με δίαιτες, είτε πρόκειται για χορτοφαγική, είτε για σαρκοφαγική, αφού το να αποκλείουμε από την καθημερινότητά μας συγκεκριμένες βιταμίνες και τρόφιμα, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Έτσι δοκιμάζουμε μια διατροφή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας και περιέχει «λίγο απ’ όλα».

Μερικά από τα μειονεκτήματα της σαρκοφαγικής δίαιτας

Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη της βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

Η δίαιτα των σαρκοφάγων είναι ένα διατροφικό σχήμα, το οποίο δεν έχει επιστημονικό υπόβαθρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία καλά σχεδιασμένες μελέτες που να έχουν εξετάσει την επίδρασή τους σε διάφορους τομείς υγείας. Επομένως δεν γνωρίζουμε ποιες ακριβώς είναι οι επιπτώσεις ή τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

Κάθε διατροφή που αποκλείει μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων, ενδεχομένως να δημιουργήσει ελλείψεις σε συγκεκριμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έτσι και η διατροφή των σαρκοφάγων έχει χαμηλή πρόσληψη σε λαχανικά, φυτικές ίνες, δημητριακά κλπ.

Η αυξημένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα προβλήματα

Δεδομένου ότι η δίαιτα των σαρκοφάγων αποτελείται αποκλειστικά από τρόφιμα ζωικής προέλευσης εκ φύσεως, είναι μία δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, χοληστερίνη και νάτριο. Επίσης, το επεξεργασμένο κρέας, δηλαδή τα αλλαντικά και τα λουκάνικα, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτή η συσχέτιση με τον καρκίνο φαίνεται να οφείλεται στα νιτρικά άλατα που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα αλλαντικά, αλλά και στο κάπνισμα των τροφών που οδηγεί στην εμφάνιση αρωματικών κυκλικών υδρογονανθράκων.

Πηγή: GRACE | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Wikimedia