Το πράσινο τσάι matcha είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και E, του μαγνησίου και του καλίου. Περιέχει επίσης βιοδραστικές ενώσεις, όπως θεανίνη και κατεχίνες. Η θεανίνη είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση του μυαλού. Οι κατεχίνες είναι πολυφαινόλες και μπορούν να καταστείλουν τη φλεγμονή στο σώμα και να αποτρέψουν την καταστροφή των κυττάρων.

Καθώς τα ποσοστά άνοιας συνεχίζουν να αυξάνονται ανά τον κόσμο, οι επιστήμονες δεν σταματούν να διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους η γνωστική μας υγεία μπορεί να βελτιωθεί. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ερευνητές από την Ιαπωνία επικεντρώθηκαν στο πράσινο τσάι matcha για να ανακαλύψουν εάν αυτές οι ιδιότητές του μπορούν να προσφέρουν γνωστικά οφέλη.

Η έρευνα για το τσάι matcha και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 99 άτομα για 12 μήνες. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 60 έως 85 ετών. Από αυτούς, 64 ανέφεραν υποκειμενική γνωστική εξασθένηση και 35 ήπια γνωστική έκπτωση. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες: μία η οποία έλαβε 2 γραμμάρια πράσινου τσαγιού μέσω μιας κάψουλας καθημερινά και άλλη μία η οποία έλαβε placebo.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε γνωστικές αξιολογήσεις στην αρχή, το τέλος και 6 μήνες μετά το πέρας της μελέτης. Εξέτασαν επίσης τη νευροψυχολογική κατάσταση, τη μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία, την προσοχή, την κοινωνική οξύτητα και την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων.

Επιπλέον, διεξήγαγαν νευροαπεικόνιση στην αρχή και στο τέλος της μελέτης για να ελέγξουν τα επίπεδα φαιάς και λευκής ουσίας των συμμετεχόντων στον εγκέφαλο.

Ενώ οι συμμετέχοντες που έλαβαν matcha δεν παρουσίασαν σημαντική βελτίωση όσον αφορά στη μνήμη ή την εκτελεστική λειτουργία σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στον ύπνο και την κοινωνική οξύτητα με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η θεανίνη στο matcha συνέβαλε στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου των συμμετεχόντων.

Δεδομένου ότι ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη και σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να είναι ευεργετικά για τα άτομα που ανησυχούν για την ποιότητα της ανάπαυσής τους.

Όσον αφορά στην κοινωνική οξύτητα, οι ερευνητές βρήκαν πολλά υποσχόμενες βελτιώσεις στην αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου και στην κατανόηση των σημασιών των λέξεων.

Η κακή κοινωνική επικοινωνία αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας και οι κοινωνικές δυσκολίες που προκαλούνται είναι ιδιαίτερα αγχωτικές για τους πάσχοντες, εξηγούν οι επιστήμονες.

Μatcha για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και πιο ποιοτικό ύπνο

«Το πράσινο τσάι matcha φαίνεται να μπορεί να υποστηρίξει τη γνωστική υγεία. Η υψηλή περιεκτικότητα σε θεανίνη είναι πιθανότατα το κλειδί για τα οφέλη του ύπνου που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη. Η θεανίνη μειώνει το στρες, επιτρέποντας βαθύτερο ύπνο – απαραίτητο για τη μνήμη και την εστίαση, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε», υπογράμμισαν οι ερευνητές.

«Οι κατεχίνες στο τσάι ενδέχεται να είναι υπεύθυνες για την κοινωνική οξύτητα της ομάδας λόγω της μείωσης της φλεγμονής  στον εγκέφαλο και του γεγονότος ότι διεγείρει νέες νευρικές συνδέσεις. Το matcha ωστόσο φαίνεται να στοχεύει συγκεκριμένους γνωστικούς τομείς, καθώς τα ευρύτερα γνωστικά τεστ δεν έδειξαν καμία αλλαγή», συνέχισαν οι ίδιοι.

«Χρειάζονται περισσότερες μελέτες και πιο ευαίσθητες νευροψυχολογικές δοκιμές και αναλύσεις βιοδεικτών για να επιβεβαιωθούν τα ακριβή αποτελέσματα του matcha ως προς την ήπια γνωστική εξασθένηση», κατέληξαν.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS ONE.

* Πηγή: Vita