Τρέξιμο: Ιδού τι πρέπει να προσέξεις αν είσαι αρχάριος
Αν ξεκινάς το τρέξιμο, δες ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις.
- Κυριακή Γρίβα: Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τις πειθαρχικές ποινές στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς
- Φόβος και τρόμος οι πίθηκοι στην Ταϊλάνδη - «Τραμπουκίζουν» τους πολίτες και προκαλούν καταστροφές
- Σπάνια ευθυγράμμιση 7 πλανητών θα στολίσει τον ουρανό τις επόμενες εβδομάδες
- Γιατί ο Τραμπ θέλει τη Γροιλανδία και πώς θα μπορούσε να τη διεκδικήσει
Το τρέξιμο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει αρκετά δημοφιλές με δεκάδες άτομα να αποφασίζουν καθημερινά να δέσουν τα κορδόνια των αθλητικών παπουτσιών τους και να κάνουν το πρώτο τρέξιμο, από τα πολλά που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Τα πιο συχνά λάθη των αρχάριων στο τρέξιμο
Πιέζονται
Όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο, πόσο μάλλον όταν ξεκινάς ένα άθλημα που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, θέλεις να το κάνεις κάθε μέρα. Αλλά η προπόνηση του τρεξίματος θέλει έναν σωστό προγραμματισμό για να αποφευχθεί η εξάντληση και οι τραυματισμοί. Αντί λοιπόν να τρέχεις καθημερινά χτίσε την αντοχή σου μέσα από μια ρουτίνα που μπορείς να ακολουθήσεις και δεν θα προκαλέσει τραυματισμούς. Μπορείς για παράδειγμα να τρέχεις τρεις φορές την εβδομάδα, κάνοντας εναλλαγές ανάμεσα σε τρέξιμο και περπάτημα.
Επίσης τις πρώτες φορές ακόμα και εάν το θέλεις, προσπάθησε να μην πηγαίνεις “με τα χίλια” και να μην ξεκινάς πολύ γρήγορα καθώς δεν θα καταφέρεις να διατηρήσεις αυτόν τον ρυθμό μέχρι το τέλος, με αποτέλεσμα να καταπονείσαι και να μην απολαμβάνεις την προπόνησή σου. Είναι καλύτερο να ξεκινάς σιγά, σε έναν ρυθμό κατά τον οποίο μπορείς να διατηρήσεις μια συζήτηση. Εάν διαπιστώσεις ότι δεν μπορείς να διατηρήσεις αυτόν τον ρυθμό, τότε περπάτησε για λίγο και συνέχισε.
Δεν θέτουν ρεαλιστικούς στόχους
Πριν δηλώσεις συμμετοχή στον πρώτο σου αγώνα τρεξίματος, σκέψου καλά αν ο στόχος σου είναι ρεαλιστικός και αν η προπόνηση για τον αγώνα αυτό ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σου.
Θέσε πιο μικρούς στόχους για αρχή, όπως για παράδειγμα να κάνεις 5χλμ κάτω από μια συγκεκριμένη ώρα. Μπορεί η εγγραφή σου σε έναν αγώνα να είναι κινητήριος δύναμη αλλά δεν είναι προαπαιτούμενη για την έναρξη της συνήθειας του τρεξίματος.
Δεν τρώνε αρκετά πριν και μετά το τρέξιμο
Αν έχεις εντάξει το πρωινό τρέξιμο στην ρουτίνα σου πιθανόν να τρέχεις με άδειο στομάχι. Αυτό μπορεί να είναι λάθος καθώς το σώμα σου δεν έχει την απαιτούμενη ενέργεια , γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού.
Ενώ οι τροφές που μπορείς να επιλέξεις για το πρωινό σου πριν το τρέξιμο είναι πολλές, το κλειδί είναι να καταναλώσεις υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα, όπως αυτοί που περιέχονται στην μπανάνα, ένα κομμάτι ψωμί και τα κράκερ. Φυσικά χρειάζονται πειράματα για να δεις τι σου ταιριάζει καλύτερα.
Μετά το τρέξιμο χρειάζεται να καταναλώσεις ένα σνακ ή γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, για να μπορέσει να αναρρώσει το σώμα σου.
Δεν έχουν καθοδήγηση και παρέα
Υπάρχουν πλέον αρκετές ομάδες τρεξίματος, όπως επίσης και προπονητές. Με την επιλογή ενός από τα δύο, ή και των δύο, είναι πιο εύκολο να έχεις διαρκές κίνητρο.
Ένας προπονητής μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιωθείς, χωρίς να προπονείσαι υπερβολικά.
Εστιάζουν σε αχρείαστο εξοπλισμό
Από ρολόγια μέχρι γιλέκα, η λίστα με τα αξεσουάρ τρεξίματος είναι πραγματικά ατελείωτη… Αλλά να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεσαι όλον αυτό τον εξοπλισμό για να βάλεις το τρέξιμο στην καθημερινότητά σου. Το μόνο που χρειάζεσαι πραγματικά είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που ταιριάζουν σε εσένα.
Δεν ξεκουράζονται
Σημαντικό κομμάτι του τρεξίματος είναι η ξεκούραση. Χρειάζεσαι rest days ώστε το σώμα σου να μπορεί να αποκατασταθεί καθώς προσαρμόζεται στην προπόνηση. Οι ημέρες ξεκούρασης βοηθούν επίσης στην πρόληψη των τραυματισμών.
Πηγή: VITA | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Sex and the City
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις