Ολοκληρώθηκε η «μάχη» των υπογραφών στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για τους υποψήφιους προέδρους και σύντομα θα ολοκληρωθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού & Πιστοποίησης ο έλεγχος των υπογραφών και η ανακήρυξη των τελικών υποψηφίων χωρίς να αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Στα επιτελεία όσων θα διεκδικήσουν την προεδρία οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ και το «διάβασμα» των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ως προς τη στήριξη στους υποψήφιους, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

62.000 υπογραφές συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ

Συνολικά κατατέθηκαν πάνω από 62.000 υπογραφές που σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ «προμηνύει τη μαζική συμμετοχή στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία, που θα ενισχύσει τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην πολιτική ζωή του τόπου».

Μάχη… εντυπώσεων

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας, δύο εκ των φαβορί για την επικράτηση, έχουν ανακοινώσει ότι έχουν ήδη συγκεντρώσει το μίνιμουμ των υπογραφών από μέλη του κόμματος και μέλη της Κεντρική Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ), αν και ο δεύτερος δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το τελικό νούμερο των μελών που τον στηρίζουν, κάτι που θα πράξει τις επόμενες ημέρες.

Όπως είναι φυσικό, τη μερίδα του λέοντος από τα μέλη της ΚΠΕ έχει ο νυν πρόεδρος και εκ νέου διεκδικητής της ηγεσίας Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς υπέγραψαν για την υποψηφιότητά του 170 μέλη του Οργάνου. Και ο Χάρης Δούκας όμως θα διεκδικήσει την αρχηγία έχοντας δυνατά ονόματα στο πλευρό του και 100 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, εκ των οποίων η μία δικιά του.

Από την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη ξεχωρίζουν…

Δύο υπογραφές στήριξης στον Νίκο Ανδρουλάκη ξεχωρίζουν. Πρόκειται για εμβληματικά πρόσωπα που είχαν στενές σχέσεις με τον ιδρυτή του κόμματος και γενικότερα το παπανδρεϊκό μπλοκ. Πρόκειται για τον Πέτρο Λάμπρου, στενό προσωπικό φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου και ιστορικό στέλεχος του κόμματος, αλλά και τον Μιχάλη Καρχιμάκη, πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και από τα στελέχη που γνωρίζουν όσοι λίγοι πρόσωπα και πράγματα.

Στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη τοποθετείται ο Γιώργος Γιάνναρος, Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού του δήμου Αθηναίων. Επίσης, ενδιαφέρουσες είναι οι υπογραφές βουλευτών όπως αυτές του Δημήτρη Μάντζου, Παναγιώτη Δουδωνή, Φραγκίσκου Παρασύρη και της Όλγας Μαρκογιαννάκη. Και της προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), Νανάς Βρυώνη.

Το μπλοκ Δούκα και οι «βαριές» υπογραφές

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, ρίχνεται στη μάχη έχοντας τη στήριξη των βουλευτών του Κινήματος: Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Απόστολου Πάνα (θεωρείτο κάποτε περιβάλλον Ανδρουλάκη). Επίσης, ενός πρώην ΔΗΜΑΡίτη, του Θεόδωρου Μαργαρίτη.

Από το δήμο Αθηναίων στηρίζουν τον Χάρη Δούκα η Ρωξάνη Μπέη και ο Γιώργος Αποστολόπουλος (αντιδήμαρχοι) κι η Ελένη Ζωντήρου που είναι πρόεδρος στον ΟΠΑΝΔΑ.

Σε πρώην «Ανδρουλακικούς» ο Δούκας έχει τη στήριξη του Παναγιώτη Βλάχου και τον Αντώνη Σαουλίδη, αμφότεροι μέλη ΚΠΕ.

Από παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Χ. Δούκας εκτός από Χρήστο Πρωτόπαπα που είναι δεξί του χέρι έχει στο πλευρό του την Τόνια Αντώνιου και τον Απόστολο Ραυτόπουλο της ΓΣΕΕ. Ο Ραυτόπουλος μάλιστα είναι ίδια «σειρά» στον συνδικαλισμό με τον πατέρα Δούκα, τον Χρήστο Δούκα, που ήταν συνδικαλιστής εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογική μάχη έχει οριστεί για τις 6 και 13 Οκτωβρίου.