Στον απόηχο της αποπομπής Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνεδρίασε χθες, Τρίτη, είχε να λύσει δύο βασικά ζητήματα της επόμενης μέρας: το πρώτο ήταν το συνέδριο του κόμματος και το δεύτερο οι εκλογές για την εκλογή νέου προέδρου.

Η τελική ψηφοφορία 18-3 ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στην Κουμουνδούρου, καθώς τελικά πέρασε η πρόταση για έκτακτο συνέδριο το διάστημα 1-3 Νοεμβρίου και εν συνεχεία κάλπες στις 24 του ίδιου μήνα, με τον β’ γύρο (αν χρειαστεί) να ορίζεται για την 1η Δεκεμβρίου.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αποτελεί την εισήγηση που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει και πάλι το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου ώστε να πάρει τη σχετική έγκριση. Aμέσως μετά θα ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος και το διάστημα 19-20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή των συνέδρων.

Επικύρωση

Οι πληροφορίες λένε ότι το έκτακτο συνέδριο θα περιλαμβάνει την επικύρωση των υποψηφιοτήτων και συζήτηση σε πολιτικό-προγραμματικό πλαίσιο για το μέλλον του κόμματος. Τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (Τζάκρη, Πολάκης, Τελιγιορίδου) είχαν διαφορετική άποψη, ζητώντας άλλες ημερομηνίες ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το πολύ έως τις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο μειοψήφησαν.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι στελέχη του οργάνου που στο παρελθόν στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη, σήμερα ακολούθησαν την πλειοψηφία. Αξίζει να αναφερθεί ότι στελέχη των 87 έθεσαν ακόμα και το θέμα της «απονομιμοποίησης» της ΚΕ που έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ακούστηκε ακόμα κι από βουλευτές που στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο. Το γάντι δεν σηκώθηκε από κανέναν από τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου.

Σε γενικές γραμμές ήταν μια ήρεμη συνεδρίαση με διάθεση συνεννόησης, ειδικά μετά από μια σειρά γεγονότων που συγκλόνισαν τον ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ το κόμμα είναι σε μια φάση που καλείται να επουλώσει τις πληγές του.

Στίγμα

Το πρώτο στίγμα της μεταβατικής περιόδου θα δοθεί στη ΔΕΘ το Σάββατο όπου ο Νίκος Παππάς ως πρόεδρος της ΚΟ θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κομβικά ζητήματα της επικαιρότητας. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σιγά, σιγά τα στελέχη που θα θελήσουν να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος στη νέα εποχή.

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο Στέφανος Κασσελάκης, αν δηλαδή θα επιχειρήσει να διεκδικήσει ξανά τα σκήπτρα ή αν θα προχωρήσει σε κάποια άλλη κίνηση. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζει καλά ότι αυτή τη φορά δεν θα έχει τη στήριξη κομματικών στρατών που έδωσαν αγώνα υπέρ του, όπως τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.