Δυόμισι μήνες είναι πολύς χρόνος. Είναι το χρονικό διάστημα από σήμερα έως τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Οι όποιες υποψηφιότητες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί πριν από το έκτακτο συνέδριο που θα λάβει χώρα από 1 έως 3 Νοεμβρίου, το οποίο και θα κληθεί να τις εγκρίνει. Σε αυτές δεν αποκλείεται να συμμετάσχει κι ένα πρόσωπο-έκπληξη.

Τι φοβάται ο Κασσελάκης

Ήδη πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι, με τον Παύλο Πολάκη να έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος και με τον ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη να έχει επίσης δώσει το δικό του «παρών», τον Σωκράτη Φάμελλο να θεωρείται «σίγουρος», έχοντας και την εμπειρία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που φαίνεται να το σκέφτονται.

Την ίδια ώρα κάποιες φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ μιλούν και για μια υποψηφιότητα που ενδεχομένως ταράξει τα νερά και που φαίνεται να φοβάται περισσότερο ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, στην περίπτωση που αποφασίσει να είναι εκ νέου υποψήφιος: Aυτή του Διονύση Τεμπονέρα και υπό το πρίσμα ότι το εν λόγω πρόσωπο είναι πιθανό να έχει και τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα.

Πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης

Υπενθυμίζεται ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας χαίρει της εκτίμησης του πρώην πρωθυπουργού, καθώς τον είχε τοποθετήσει υπεύθυνο της ομάδας κρούσης του κόμματος μεταξύ των δύο εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων του 2023. Συν τοις άλλοις οι δύο άνδρες διατηρούν μια καλή σχέση, με τον κ. Τεμπονέρα να έχει συναντηθεί αρκετές φορές όλο αυτό το διάστημα με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του τελευταίου, απέναντι απ’ τον Εθνικό Κήπο.

Όλα τα ανωτέρω είναι γνωστά στον κ. Κασσελάκη, με τον οποίο ο κ. Τεμπονέρας είχε ανοιχτή σύγκρουση στο παρελθόν, τόσο στα όργανα του κόμματος, όσο και επ’ αφορμή της συζήτησης που είχε πραγματοποιηθεί στο θέατρο Άλφα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, με τη συμμετοχή των Μανόλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και της Έφης Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.

Γνωρίζει επίσης ότι σε περίπτωση που ο κ. Τεμπονέρας αποφασίσει να κατέβει στη μάχη, τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα για τον ίδιο. Ο αντίπαλός του είναι άφθαρτο πρόσωπο, σε ηλικία κοντινή στη δική του, κάνει γκελ στην κάμερα, έχει πολιτικό υπόβαθρο και δεν προέρχεται από την κομματική γραφειοκρατία. Επιπλέον έχει κάνει σαφές το στίγμα του για την αναγκαιότητα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Επιπλέον, αποσύρθηκε εδώ και μήνες από το προσκήνιο, παραιτούμενος από τα όργανα του κόμματος, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το πολιτικό του προφίλ.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει απαντήσει ακόμα στο προσωπικό του δίλημμα, αν θα είναι δηλαδή εκ νέου υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα προχωρήσει στην ίδρυση κάποιου νέου φορέα, δεν είναι απίθανο να μην θελήσει να τα βάλει με’ ένα τέτοιο πρόσωπο που πιθανότατα θα έχει και την «έγκριση» του πρώην πρωθυπουργού.

Γιατί σε αυτήν την περίπτωση σίγουρα δεν θα αρκεί η στήριξη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ενέκρινε ψήφισμα, στο οποίο αφήνει αιχμές κατά των 163 μελών της ΚΕ που ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη, αλλά και των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας που ακολούθησε, μιλώντας για «αντικαταστατική απόφαση» που προκαλεί την αποστροφή και την αγανάκτηση μελών.

Δημοσκοπήσεις

Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας στην απόφασή του αναμένεται να είναι και οι δημοσκοπήσεις που αργά ή γρήγορα θα τον βάλουν στο κάδρο των πολιτικών μετρήσεων. Ήδη, όπως γράψαμε νωρίτερα οι πρώτες εκτιμήσεις δημοσκόπων του δίνουν ένα ποσοστό της τάξης του 5% στην περίπτωση που ιδρύσει δικό του κόμμα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μια υποψηφιότητα όπως αυτή του κ. Τεμπονέρα δεν θα άρεσε και σε άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς κ.α. Γεγονός που δείχνει πως σχηματίζονται σιγά – σιγά τα στρατόπεδα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των επερχόμενων διαδικασιών. Πολλοί δηλαδή θεωρούν εξαιρετικά πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αντικείμενο διαμάχης δύο στρατοπέδων σε μια τελική μάχη όπου από τη μια πλευρά θα είναι οι Παππάς – Πολάκης και απ’ την άλλη οι 87, με ή χωρίς τον Διονύση Τεμπονέρα.