Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας πραγματοποίησε μια καταπληκτική χρονιά στην Πορτογαλία και κατέκτησε το πρωτάθλημα πέρσι, αφήνοντας πίσω της τόσο την Μπενφίκα όσο και την Πόρτο. Ο Ρούμπεν Αμορίμ έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο, που παίζει μπαλάρα και στοχεύει και φέτος στην κορυφή, με τον Πορτογάλο τεχνικό να έχει στα χέρια του ένα «υπερόπλο» που θυμίζει… Χάαλαντ και τρομοκρατεί τις αντίπαλες άμυνες.

Ο λόγος για τον Βίκτορ Γιόκερες, που αποκτήθηκε πέρσι από τα «λιοντάρια» και αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες μεταγραφές στην ιστορία της, μιας και ολοκλήρωσε τη χρονιά με 43 γκολ και 15 ασίστ σε 50 παιχνίδια.

Ο… Χάαλαντ της Σπόρτινγκ και της Σουηδίας

Ο Σουηδός επιθετικός έκανε «αίσθηση» πέρσι και προσέλκυσε όλες τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, όμως προτίμησε τόσο ο ίδιος όσο και η Σπόρτινγκ να παραμείνει στη Λισαβόνα για να «γιγαντώσει» ακόμη περισσότερο το όνομα του και να κατακτήσει κι άλλα τρόπαια με την ομάδα που τον «εκτόξευσε».

Το ξεκίνημα του Γιόκερες στη σεζόν με τη Σπόρτινγκ και την εθνική Σουηδίας είναι καλύτερο ακόμη και από του Έρλινγκ Χάαλαντ σε αριθμούς, αφού ο 26χρονος φορ σκοράρει και μοιράζει ασίστ ακατάπαυστα. Συγκεκριμένα, έχει αγωνιστεί σε 5 παιχνίδια με τη Σπόρτινγκ και σε 2 με τη Σουηδία και έχει 10 γκολ και 5 ασίστ, σε μία επίδοση που «τρομάζει».

Είναι μαζί με τον Χάαλαντ οι κορυφαίοι στράικερ στον κόσμο και το παιχνίδι τους ταιριάζει, όπως και η σωματοδομή τους. Μόνο που ο Γιόκερες έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι της Σπόρτινγκ, σε αντίθεση με τον Νορβηγό και τη συμμετοχή του στο build up της Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Γιόκερες είναι ένα «θωρηκτό» που έχει κουμπώσει ιδανικά στο άμεσο παιχνίδι της Σπόρτινγκ και είναι χωρίς αμφιβολία ο βασικός λόγος που οι Πορτογάλοι έκαναν… πλάκα στην Primeira Liga. Το όνομα του ακούστηκε πολύ για όλες τις ομάδες του Big Six της Premier League, πλην της Μάντσεστερ Σίτι φυσικά που έχει τον Χάαλαντ.

Αν πέρσι έκανε… αίσθηση με τις εμφανίσεις του, φέτος αποτελεί τον πιο «καυτό» στράικερ στον κόσμο. Σκοράρει κατά ριπάς και το έκανε και στα δύο ματς με τη Σουηδία για το Nations League, όπου στις νίκες με Αζερμπαϊτζάν (1-3) και Εσθονία (3-0) είχε συνολικά 3 γκολ και 2 ασίστ.

Η «εκτόξευση» του Γιόκερες και ο ΠΑΟΚ

Ο Γιόκερες είναι ένας φορ που κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο και δεν μπορεί να τον μαρκάρει κανείς. Στο παρελθόν έχει εμπλακεί το όνομα του με τον ΠΑΟΚ, με τον Ζοσέ Μπότο, που ήταν τεχνικός διευθυντής στον Δικέφαλο του βορρά να αποκαλύπτει ότι τον είχε προτείνει στην ομάδα, αλλά δεν προχώρησε.

«Είχα προτείνει στον ΠΑΟΚ να πάρει τον Βίκτορ Γιόκερες. Μια ομάδα σκάουτερ τον παρακολουθούσε και τον ανέλυε. Αλλά δεν προχώρησε η μεταγραφή», είπε μεταξύ άλλων ο Μπότο. Τότε ακόμη, ο Γιόκερες αγωνιζόταν στην Κόβεντρι και ήταν πριν κάνει το ξεπέταγμα του, μετη μεταγραφή στη Σπόρτινγκ.

Όσον αφορά την καριέρα του Γιόκερες, ξεκίνησε την καριέρα του στη Μπρομαϊποκάρνα και στη συνέχεια αγωνίστηκε στις Μπράιτον, Σουόνσκι, αλλά και στη Σεντ Πάουλι. Ο 25χρονος φορ, ύψους 1.87, μετακόμισε το 2020 στην Κόβεντρι και σε 116 αγώνες πέτυχε 43 γκολ και είχε 17 ασίστ και ουσιαστικά ήταν το εισιτήριο της… εκτόξευσης.

Πουλήθηκε τελικά στη Σπόρτινγκ με 20 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι και πλέον έχει χρηματιστηριακή αξία που είναι στα 65 εκατ. ευρώ και συνεχώς ανεβαίνει. Το καλοκαίρι που πέρασε και μετά από μια φανταστική σεζόν, φέρεται να είχε προτάσεις η Σπόρτινγκ, που ξεπερνούσαν τα 90 εκατ. ευρώ από το Νησί, όμως ο Αμορίμ δεν ήθελε να τον δώσει, ενώ και η διοίκηση θέλει πάνω από 150 εκατ. ευρώ για να τον παραχωρήσει. Ο ίδιος είναι απόλυτα ικανοποιημένος στην Πορτογαλία, αποτελεί τον κορυφαίο σκόρερ, ενώ ανανέωσε και το συμβόλαιο του με ακόμη καλύτερες απολαβές.