Η αποσυναρμολόγηση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών χώρων, ιδιαίτερα στο κέντρο του Παρισιού, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα «τέλη Οκτωβρίου», δήλωσε χθες (10/9) ο εκτελεστικός διευθυντής της Ολυμπιακής Οργανωτικής Επιτροπής, Εντουαρντ Ντονέλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κάποιες αποσυναρμολογήσεις ξεκίνησαν το βράδυ της 26ης προς την 27η Ιουλίου μετά την πρωτοφανή Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα. Ορισμένες τοποθεσίες όπως η τοποθεσία για ποδήλατα στο Ελανκούρ (Elancourt), το γήπεδο γκολφ στο Σεντ Κεντίν (Saint-Quentin-en-Yvelynes) ή το στάδιο της Λιλ που φιλοξενούσε μπάσκετ και χάντμπολ έχουν ήδη αποκατασταθεί στην αρχική τους κατάσταση.

Όπως τόνισε ο Ντονέλι, στο κέντρο του Παρισιού, «αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».

Στη πλατεία Κονκόρντ (La Concorde), που φιλοξένησε την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων μετά τα Ολυμπιακά αστικά αθλήματα, «μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχουμε αφαιρέσει τις εγκαταστάσεις μας στο δυτικό μισό» και το ανατολικό τμήμα «θα αποσυναρμολογηθεί μέχρι το τέλος του μήνα του Οκτωβρίου», είπε ο Έντουαρντ Ντονέλι.

Οι εργασίες στη γέφυρα Αλεξάνδρου Γ’ (Alexandre III) «θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου». Στις Βερσαλλίες, από την άλλη, στον Ολυμπιακό Ιππικό χώρο, οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν μέχρι την «άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025».

Μετά το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων την Κυριακή, το «Stade de France» θα είναι έτοιμο για τη συναυλία της Μιλέν Φαρμέρ  (Mylen Farmer) στις 27 Σεπτεμβρίου. Ερωτηθείς για την ημερομηνία κατά την οποία θα αποσυναρμολογηθούν οι Ολυμπιακοί κύκλοι στον Πύργο του Άιφελ, η οποία θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια ελαφρύτερη έκδοση, διευκρινίστηκε ότι αυτό «είναι σε διαδικασία συμφωνίας με τη ΔΟΕ».

Ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της Solideo (εταιρεία παράδοσης έργων της Ολυμπιακής), Γιαν Κρυσίνσκι, υπενθύμισε ότι το Ολυμπιακό χωριό θα υποδεχθεί τους πρώτους του κατοίκους «στα τέλη του 2025».