Τη μεγαλύτερη άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα πέτυχε η Ελλάδα μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών και τη μεγαλύτερη -μαζί με τη Βολιβία- μεταξύ των 100 κορυφαίων εθνικών ομάδων του κόσμου.

Με τις δύο νίκες που πέτυχε στο Nations League επί της Φινλανδίας και της Ιρλανδίας η Ελλάδα κέρδισε 13,23 βαθμούς, έφτασε τους 1,469,18 και ανέβηκε έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, από την 54η στην 48η.

Το 2/2 και η σημαντική άνοδος της Εθνικής

Ταυτόχρονα ανέβηκε στην 25η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που τη στέλνει οριακά αυτή τη στιγμή, στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με δεδομένο πως η Ρωσία θα παραμείνει αποκλεισμένη από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Οι 54 ομάδες θα χωριστούν σε πέντε γκρουπ δυναμικότητας βάσει της θέσης που θα έχουν στην κατάταξη της FIFA τον Νοέμβριο.

Οι 12 πρώτες θα βρεθούν στο πρώτο γκρουπ, οι ομάδες από τη 13η μέχρι την 24η θέση αντίστοιχα στο δεύτερο, το ίδιο θα συμβεί και με το τρίτο και τέταρτο, ενώ στο πέμπτο θα υπάρχουν μόνο έξι ομάδες.

Όπως έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση του δεύτερου γκρουπ μαζί με τις Ουκρανία, Τουρκία, Σουηδία, Ουαλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σερβία, Σλοβακία, Ρουμανία, Τσεχία και Νορβηγία τις οποίες και θα απέφευγε στην κλήρωση.

Αν κληρωθεί σε ένα από τα επτά γκρουπ των τεσσάρων ομάδων -θα υπάρχουν και πέντε των πέντε ομάδων- οι πιθανότητες της να πλασαριστεί στις δύο πρώτες θέσεις είναι πολλές. Ο πρώτος παίρνει απευθείας το εισιτήριο για τα τελικά και ο δεύτερος πηγαίνει στα μπαράζ.

Στο γκρουπ των ισχυρών αυτή τη στιγμή βρίσκονται χώρες όπως η Κροατία, η Ελβετία, η Δανία και η Αυστρία που δεν τρομάζουν την Ελλάδα.

Με τους 1.469,14 βαθμούς που έχει η Γαλανόλευκη ετοιμάζεται να δώσει σκληρή μάχη με την 26η Σλοβενία (1.462,97) και την 27η Σκωτία (1.461,75). Μπορεί όμως και να κοιτάξει ακόμα ψηλότερα καθώς η 24η Νορβηγία απέχει μόλις τρεις βαθμούς (1.472,17) και η 23η Τσεχία τέσσερις (1.473,19).

Το 77% της Ελλάδας

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που έχουν γίνει στα αποτελέσματα η Ελλάδα έχει 77% πιθανότητες να βρεθεί στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και 23% στο τρίτο. Αντίθετα, η Τσεχία έχει 72% και 28% αντίστοιχα και η Νορβηγία 69% και 31%.

Οσον αφορά τη Σκωτία, έχει 7% πιθανότητες για να βρεθεί στο πρώτο γκρουπ, 39% για να πάει στο δεύτερο γκρουπ και 54% στο τρίτο γκρουπ. Επίσης η Σλοβενία έχει 45% πιθανότητες να βρεθεί στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και 55% να πάει στο τρίτο.

Μετά τη νίκη στο Δουβλίνο, οι πιθανότητες της Ελλάδας να κατακτήσει την πρώτη θέση στον όμιλό της στο Nations League που οδηγεί στην πρώτη κατηγορία και ταυτόχρονα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για τα πλέι οφ των προκριματικών του Μουντιάλ, αυξήθηκαν κατά 6% φτάνοντας το 23%, ενώ για τη δεύτερη θέση οι πιθανότητες της είναι 71%.

Τα Τρία Λιοντάρια θεωρούνται το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά με 77%, όμως δεν είναι αμελητέο το 22% που τους δίνουν για τη δεύτερη θέση, πίσω από την Ελλάδα.