11η Σεπτεμβρίου 2001: Όλα όσα συνέβησαν την ημέρα που συντάραξε τον κόσμο
Όταν χτύπησε το πρώτο αεροπλάνο, εκτιμάται ότι 17.400 άνθρωποι βρίσκονταν στους Δίδυμους Πύργους. Η επίθεση την 11η Σεπτεμβρίου 2001 παραμένει ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα του αιώνα για όλο τον κόσμο.
Όσοι ξύπνησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα όσα επρόκειτο να συμβούν τις επόμενες ώρες.
Ουρλιαχτά, φωτιά, καπνός, συντρίμμια, τρόμος, θάνατος.
Εκείνο το πρωί της Τρίτης, τρομοκράτες έχοντας καταλάβει αμερικανικά επιβατικά αεροσκάφη, τα οδήγησαν επάνω στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.
Σήμερα, 23 χρόνια μετά, η επίθεση που πραγματοποιήθηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001 παραμένει ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα του αιώνα, όχι μόνο για τους Αμερικανούς αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Οι στόχοι
Τέσσερα αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από τις ανατολικές ΗΠΑ καταλήφθηκαν ταυτόχρονα από μικρές ομάδες αεροπειρατών.
Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως γιγάντιοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για να πέσουν σε κτίρια-ορόσημα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.
Δύο αεροπλάνα χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (World Trade Center) στη Νέα Υόρκη.
Το πρώτο χτύπησε τον Βόρειο Πύργο στις 08:46 ώρα Ανατολικής Ευρώπης (12:46 ώρα Ελλάδας). Το δεύτερο συνετρίβη στον Νότιο Πύργο στις 09:03.
Συνολικά, 2.977 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από αυτούς στη Νέα Υόρκη.
Τα κτίρια πήραν φωτιά, εγκλωβίζοντας ανθρώπους στους επάνω ορόφους και τυλίγοντας την πόλη σε καπνό. Σε λιγότερο από δύο ώρες, και οι δύο πύργοι των 110 ορόφων κατέρρευσαν μέσα σε τεράστια σύννεφα σκόνης.
Στις 09:37 το τρίτο αεροπλάνο κατέστρεψε τη δυτική όψη του Πενταγώνου – το γιγάντιο αρχηγείο του αμερικανικού στρατού λίγο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, την Ουάσινγκτον.
Το τέταρτο αεροπλάνο συνετρίβη σε ένα χωράφι στην Πενσιλβάνια στις 10:03, αφού οι επιβάτες αντιστάθηκαν. Πιστεύεται ότι οι αεροπειρατές είχαν σκοπό να επιτεθούν στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον.
Πόσοι άνθρωποι πέθαναν;
Την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχασαν τη ζωή τους συνολικά, 2.977 άνθρωποι (χωρίς να υπολογίζονται οι 19 αεροπειρατές), οι περισσότεροι από αυτούς στη Νέα Υόρκη.
Και οι 246 επιβάτες και το πλήρωμα των τεσσάρων αεροσκαφών σκοτώθηκαν. Στους δίδυμους πύργους, 2.606 άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία ή αργότερα υποκύπτοντας στους τραυματισμούς τους.
Στο Πεντάγωνο σκοτώθηκαν 125 άνθρωποι.
Το μικρότερο θύμα ήταν η δίχρονη Christine Lee Hanson, η οποία πέθανε σε ένα από τα αεροπλάνα μαζί με τους γονείς της Peter και Sue.
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν ο 82χρονος Ρόμπερτ Νόρτον, ο οποίος βρισκόταν σε ένα άλλο αεροπλάνο μαζί με τη σύζυγό του Ζακλίν, καθ’ οδόν για έναν γάμο.
Όταν χτύπησε το πρώτο αεροπλάνο την 11η Σεπτεμβρίου 2001, εκτιμάται ότι 17.400 άνθρωποι βρίσκονταν στους πύργους. Κανείς δεν επέζησε πάνω από τη ζώνη πρόσκρουσης στον Βόρειο Πύργο, αλλά 18 κατάφεραν να διαφύγουν από τους ορόφους πάνω από τη ζώνη πρόσκρουσης στον Νότιο Πύργο.
Μεταξύ των θυμάτων ήταν πολίτες 77 διαφορετικών χωρών. Η πόλη της Νέας Υόρκης έχασε 441 άτομα που ανταποκρίθηκαν στις πρώτες βοήθειες.
Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ή εμφάνισαν αργότερα ασθένειες που συνδέονται με τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστών που είχαν εργαστεί σε τοξικά συντρίμμια.
Ο εγκέφαλος της επίθεσης
Η ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα σχεδίασε τις επιθέσεις από το Αφγανιστάν.
Με επικεφαλής τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, η Αλ Κάιντα κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τις συγκρούσεις στον μουσουλμανικό κόσμο.
Δεκαεννέα άτομα πραγματοποίησαν τις αεροπειρατείες, δουλεύοντας σε τρεις ομάδες των πέντε ατόμων και μία των τεσσάρων (στο αεροπλάνο που συνετρίβη στην Πενσιλβάνια).
Κάθε ομάδα περιλάμβανε κάποιον που είχε λάβει εκπαίδευση πιλότου. Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιήθηκε σε σχολές πιλότων στις ίδιες τις ΗΠΑ.
Δεκαπέντε αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες, όπως ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν. Δύο ήταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας από την Αίγυπτο και ένας από τον Λίβανο.
Πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ;
Λιγότερο από ένα μήνα μετά τις επιθέσεις, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ηγήθηκε της εισβολής στο Αφγανιστάν, με την υποστήριξη ενός διεθνούς συνασπισμού, για να εξαλείψει την Αλ Κάιντα και να κυνηγήσει τον Μπιν Λάντεν.
Ωστόσο, μόλις δέκα χρόνια μετά την επίθεση τα αμερικανικά στρατεύματα εντόπισαν και σκότωσαν τελικά τον Μπιν Λάντεν στο γειτονικό Πακιστάν.
Ο φερόμενος ως σχεδιαστής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, συνελήφθη στο Πακιστάν το 2003.
Τέθηκε υπό αμερικανική κράτηση στο Γκουαντάναμο επί χρόνια χωρίς να δικαστεί, αλλά τώρα αυτός και δύο άλλοι συνωμότες έχουν συνάψει συμφωνίες για την αποφυγή της θανατικής ποινής.
Η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι ισχυρότερη στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά ακόμη και τώρα έχει μέλη μέσα στο Αφγανιστάν.
Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν φέτος από το Αφγανιστάν μετά από σχεδόν 20 χρόνια, υποδαυλίζοντας τους φόβους πολλών ότι το ισλαμιστικό δίκτυο θα μπορούσε να επιστρέψει.
Η κληρονομία της 11/9/2001
Η ασφάλεια των πτήσεων ενισχύθηκε σε όλο τον κόσμο τα χρόνια που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου.
Στις ΗΠΑ, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών για την ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροδρόμια και στα αεροπλάνα.
Χρειάστηκαν περισσότεροι από οκτώ μήνες για να καθαριστεί το «Σημείο Μηδέν» – το σημείο όπου έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι.
Ένα μνημείο και ένα μουσείο στέκονται τώρα στο σημείο, και τα κτίρια υψώθηκαν και πάλι, σε διαφορετικό σχέδιο.
Το ολοκληρωμένο κεντρικό κομμάτι – το One World Trade Center ή «Freedom Tower» – στέκεται ακόμη ψηλότερα (541 μέτρα) από τον αρχικό Βόρειο Πύργο, ο οποίος ήταν 416 μέτρα.
Η ανοικοδόμηση του Πενταγώνου διήρκεσε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ το προσωπικό επέστρεψε στα γραφεία του τον Αύγουστο του 2002.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις