Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ακούγιου: Γιατί καθυστερεί ο πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας

Ακούγιου: Γιατί καθυστερεί ο πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας

Ο πρώτος αντιδραστήρας του Ακούγιου καθυστερεί λόγω μη παράδοσης βασικών εξαρτημάτων από τη Γερμανία, λέει ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Ακούγιου καθυστερεί επειδή η γερμανική Siemens Energy δεν παραδίδει σημαντικά εξαρτήματα στον βασικό εργολάβο, τη ρωσική Rosatom, δήλωσε την Τετάρτη ο τούρκος υπουργός Ενέργειας. Για το έργο αναζητούνται πλέον εναλλακτικοί προμηθευτές στην Κίνα, είπε.

Παρόλο που η Rosatom έχει ήδη συνάψει εναλλακτικές συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες, το γεγονός ότι η Siemens Energy δεν παραδίδει τα εξαρτήματα θα καθυστερήσει κατά λίγους μήνες τα εγκαίνια του πρώτου αντιδραστήρα, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ο υπουργός Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Ο πυρηνικός σταθμός κατασκευάζεται στο Ακούγιου της επαρχίας της Μερσίνης στο πλαίσιο συμφωνίας με την Rosatom, η οποία εν πολλοίς εξαιρείται από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, σκόπευε αρχικά να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023. Πέρυσι, πυρηνικό καύσιμο φορτώθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη ενεργειακή μονάδα του σταθμού, όμως το σχέδιο καθυστέρησε.

Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Γερμανία δεν επιτρέπει την εξαγωγή βασικών εξαρτημάτων και τα αφήνει να περιμένουν στα τελωνεία.

«Αυτό μας έχει ενοχλήσει πολύ. Το θύμισα στο γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη διμερή συνάντησή μας» είχε δηλώσει τότε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά της πτήση επιστροφής από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Only in

Ο ξεχασμένος αρχιτέκτονας των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης

Αν και οι Δίδυμοι Πύργοι θα μείνουν για πάντα στην αμερικανική κουλτούρα, ο αρχιτέκτονας τους, Minoru Yamasaki, και πολλές από τις ιδέες για το σχεδιασμό τους έχουν χαθεί στα χρονικά της ιστορίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024