Κατά γενική ομολογία, το debate Χάρις – Τραμπ ήταν εξαιρετικά έντονο. Χαρακτηρίστηκε από θεωρίες συνωμοσίας, προσωπικές επιθέσεις, αποφυγή ξεκάθαρων απαντήσεων και πολλά ακόμη, κάνοντας το να μην θυμίζει σε τίποτα την τηλεμαχία μεταξύ του πρώην προέδρου και του Μπάιντεν που οδήγησε στην απόφασή αποχώρησης του από την προεδρική κούρσα και την υποστήριξη της αντιπροέδρου ως υποψήφιας.

Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν την οικονομία, τις αμβλώσεις, την εξωτερική πολιτική και το μέγεθος των προεκλογικών τους συγκεντρώσεων από άποψη προσέλευσης. Η ατάκα που ξεχώρισε ήταν, όταν η Χάρις δήλωσε «Δεν κατεβαίνεις εναντίον του Τζο Μπάιντεν, κατεβαίνεις εναντίον μου». Με τον τρόπο αυτό θέλησε να συμβολίσει το πόσο έχει άλλαξει ο χαρακτήρας της αναμέτρησης μετά την αποχώρηση του προέδρου Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι μετά από το τέλος της τηλεμαχίας ζητήθηκε από το επιτελείο της αντιπροέδρου ένα νέο debate τον Οκτώβριο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως ήταν η καλύτερη του εμφάνιση και πως πιστεύει πως νίκησε.

Ακολουθούν μία προς μία οι στιγμές που διαμόρφωσαν το debate

Στην αρχή της αναμέτρησης, ο Τραμπ και η Χάρις, έδωσαν τα χέρια, μία τυπική διαδικασία που ο πρώην πρόεδρος είχε παραλείψει στο ντιμπέιτ του Ιουνίου με τον Μπάιντεν.  Οι δύο τους ξεκίνησαν γρήγορα με μια έντονη ανταλλαγή απόψεων για την οικονομία, καθώς η Χάρις δήλωσε υπέρμαχος της μεσαίας τάξης και ο Τραμπ προώθησε τα σχέδιά του για τους δασμούς. Την κατηγόρησε μαζί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ότι επέβλεψε μια περίοδο απότομου πληθωρισμού που έχει υποχωρήσει μεν, αλλά άφησε πολλούς Αμερικανούς να εξακολουθούν να ταλανίζονται.

Ο Τραμπ επέμεινε ότι είχε οικοδομήσει μιας ισχυρής οικονομίας πριν από την πανδημία του Κόβιντ. «Είναι μαρξίστρια», υποστήριξε. «Όλοι γνωρίζουν ότι είναι μαρξίστρια. Ο πατέρας της είναι μαρξιστής καθηγητής οικονομικών». Καθώς μιλούσε ο Τραμπ, η Χάρις συνέχισε να τον κοιτάζει και να κουνάει το κεφάλι της. Είπε ότι ο Τραμπ θα προσφέρει μόνο μειώσεις φόρων για τους δισεκατομμυριούχους και τις εταιρείες. «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κανένα σχέδιο για εσάς», είπε κάποια στιγμή η Χάρις.

Ο Τραμπ επέμεινε στο μεταναστευτικό – Ποια η θέση της Κάμαλα Χάρις

Ήταν σαφές από τις πρώτες στιγμές του ντιμπέιτ ότι ο Τραμπ επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε αυτό το θέμα. Αναφέρθηκε σχεδόν αμέσως στην Ορόρα και στο Σπρίνγκφιλντ και επανειλημμένα επανέφερε τη συζήτηση στο θέμα. «Επέτρεψαν σε εγκληματίες», είπε ο Τραμπ, υποστηρίζοντας χωρίς αποδείξεις ότι υπήρχαν “πολλά εκατομμύρια” εγκληματίες. «Επέτρεψαν τρομοκράτες. Επέτρεψαν σε κοινούς εγκληματίες του δρόμου. Επέτρεψαν σε εμπόρους ναρκωτικών να έρθουν στη χώρα μας».

Ο Τραμπ πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «Η κακή μετανάστευση είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στην οικονομία μας. Κατέστρεψαν και κατέστρεψε τη χώρα μας με την πολιτική της. Αυτό είναι παράλογο». Αλλά οι ισχυρισμοί του Τραμπ συχνά υπονομεύονταν από ψευδή στοιχεία.

Σε απάντηση των ανωτέρω κατηγοριών, η Χάρις προσπάθησε να ξεφύγει από το θέμα μιλώντας για την συμφωνία για το μεταναστευτικό, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι προτιμά να αναφέρεται σε ένα πρόβλημα αντί να το διορθώσει. Οι λεπτομέρειες του εν λόγω νομοσχεδίου – το οποίο ακόμη και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι ήταν μια καλή συμφωνία και αρκετά συντηρητική – αναφέρθηκαν στο debate, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Χάρις.

Πώς απάντησαν στο καυτό θέμα των αμβλώσεων

Όταν ερωτήθηκε για τις αμβλώσεις, ο Τραμπ είπε ότι το θέμα είναι καλύτερο να αφεθεί στις πολιτείες, αλλά δεν είπε αν θα έθετε βέτο σε μια εθνική απαγόρευση της διαδικασίας ως πρόεδρος. «Δεν θα χρειαστεί να το κάνω», υποστήριξε ο Τραμπ, υπονοώντας ότι δεν θα έβρισκε ποτέ αρκετή υποστήριξη για να περάσει από το Κογκρέσο.

Οι αμβλώσεις αποτελούν κορυφαίο ζήτημα για πολλούς ψηφοφόρους μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2022 να ανατρέψει την υπόθεση Roe v. Wade. Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ πρότεινε ότι θα υποστήριζε ένα μέτρο ψηφοφορίας που θα ανέτρεπε την απαγόρευση των αμβλώσεων έξι εβδομάδων στη Φλόριντα, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε τη δήλωση αυτή εν μέσω επικρίσεων από ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων.

Η Χάρις είπε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει προκαλέσει απαγορεύσεις σε πολλές πολιτείες, μιλώντας για γυναίκες που δεν μπορούσαν να λάβουν φροντίδα για αποβολές ακόμα και μετά από βιασμό. «Ο Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα δεν θα έπρεπε να λέει σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της», είπε.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει καυχηθεί ότι έχει διορίσει τρεις από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψαν τη Roe, έχει προσφέρει μια πιο διαφοροποιημένη θέση πρόσφατα, καθώς προσπαθεί να εξουδετερώσει ένα ζήτημα που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά βάρη των Ρεπουμπλικάνων τα τελευταία δύο χρόνια. Είπε επίσης ότι η Χάρις θα επέτρεπε τις αμβλώσεις μετά τη γέννηση, κάτι που είναι ψευδές.

Το ντιμπέιτ συγκέντρωσε μεγάλη τηλεθέαση

Προσωπικές επιθέσεις

Πολλές ήταν και οι προσωπικές επιθέσεις κατά την διάρκεια του debate. «Μιλάω τώρα, αν δεν σας πειράζει», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στη Χάρις περίπου στα μισά της συζήτησης. «Σου θυμίζει κάτι αυτό;», είπε ο πρώην πρόεδρος.

Ο Τραμπ μιμήθηκε ένα σχόλιο που έκανε η Χάρις στον πρώην αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ τους το 2020. Το σχόλιο υπογράμμισε πόσο προσωπικές έγιναν οι επιθέσεις των υποψηφίων στο άδειο στούντιο της Φιλαδέλφειας.

Για τα νομικά ζητήματα του Τραμπ

Ακόμη, η Χάρις απαρίθμησε εκτενώς τα νομικά ζητήματα του Τραμπ, αποκαλώντας τον: «ως ένα άτομο που έχει διωχθεί για εγκλήματα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά εγκλήματα, παρέμβαση στις εκλογές, έχει κριθεί υπεύθυνος για σεξουαλική επίθεση και η επόμενη μεγάλη εμφάνισή του στο δικαστήριο είναι τον Νοέμβριο, κατά τη δική του ποινική καταδίκη».

Το σχόλιο προκάλεσε τη συναισθηματική αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος είπε ότι οι διώξεις έχουν πολιτικά κίνητρα. «Πιθανότατα δέχθηκα μια σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας των πραγμάτων που λένε για μένα», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια τον Ιούλιο.

Για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις

Σε άλλο σημείο, θέλοντας σαφώς να προκαλέσει τον Τραμπ, ο Χάρις δήλωσε για τις συγκεντρώσεις του Τραμπ: «Οι άνθρωποι αρχίζουν να φεύγουν νωρίς από τις συγκεντρώσεις του από εξάντληση και πλήξη».

Ο Τραμπ, ο οποίος υπερηφανεύεται εδώ και καιρό για τις μεγάλες, πληθωρικές συγκεντρώσεις του, απάντησε με δοκιμασία ότι ο κόσμος δεν παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις του Χάρις. «Ο κόσμος δεν φεύγει από τις συγκεντρώσεις μου», είπε. «Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, οι πιο απίστευτες συγκεντρώσεις στην ιστορία της πολιτικής».

Η ατάκα για τις εκλογές του 2020

Ερωτηθείς αν θα αναγνωρίσει ότι έχασε τις εκλογές του 2020, ο Τραμπ αρνήθηκε. «Όχι, δεν το αναγνωρίζω καθόλου αυτό», είπε. Ο Χάρις δήλωσε ότι ο Τραμπ «απολύθηκε από 81 εκατομμύρια ανθρώπους, οπότε ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό, και σαφώς πέρασε πολύ δύσκολα όταν το επεξεργάστηκε».

Ο Τραμπ δεν απάντησε επίσης άμεσα σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει μετανιώσει για τις ενέργειές του στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν πλήθος υποστηρικτών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Οι ατάκες της Κάμαλα Χάρις που εκνεύρισαν τον Τραμπ

Η σύγκρουση Χάρις – Τραμπ για την Ουκρανία

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει. «Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος», είπε.

Ο Τραμπ έχει συχνά διαφημίσει τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.  Ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να μιλήσει με τον Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να επιλύσει τη σύγκρουση, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσε αυτό.

Η Χάρις ανταπέδωσε την επίθεση, αμφισβητώντας την ικανότητα του να ηγηθεί, λέγοντας: «Αν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος, ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο αυτή τη στιγμή». Επαίνεσε το έργο που έχουν κάνει οι ΗΠΑ με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και είπε στον Τραμπ: «Λατρεύετε τους ισχυρούς άνδρες αντί να νοιάζεστε για τη δημοκρατία».

Το λάθος του Τραμπ – Πώς το εκμεταλλεύτηκε η Χάρις

«Διάβασα κάπου ότι δεν ήταν μαύρη», είπε ο Τραμπ κατά την διάρκεια του ντιμπέιτ. Πρόσθεσε δε «Μετά διάβασα ότι ήταν μαύρη και ότι αυτό είναι εντάξει. Και το ένα και το άλλο ήταν εντάξει για μένα».

Ο Τραμπ έκανε αυτή τη δήλωση αφού ρωτήθηκε για τα σχόλια που έκανε στο ετήσιο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Μαύρων Δημοσιογράφων αυτό το καλοκαίρι, υπονοώντας αβάσιμα ότι η αντίπαλός του στις εκλογές άρχισε να αυτοπροσδιορίζεται ως μαύρη γυναίκα μόλις τα τελευταία χρόνια.

Η Χάρις κατάφερε χρησιμοποιώντας τα σχόλια του Τραμπ να αναφερθεί σε φυλετικά ζητήματα και στη διαφορετικότητα, χαρακτηρίζοντας «τραγωδία το γεγονός ότι έχουμε κάποιον που θέλει να γίνει πρόεδρος, ο οποίος, σταθερά κατά τη διάρκεια της καριέρας του, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη φυλή για να διχάσει τον αμερικανικό λαό», είπε.

Χαμάς και Ισραήλ

Σε ερώτηση για τη Χαμάς, τον πόλεμο στο Ισραήλ και τους ομήρους η Κάμαλα Χάρις είπε: «Θέλουμε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων», ενώ πρόσθεσε πως «θέλουμε μια λύση δύο κρατών όπου θα οδηγήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας»

«Αν ήμουν πρόεδρος, ο Πούτιν δεν θα είχε μπει ποτέ στην Ουκρανία» επανέλαβε οΤραμπ. Για τον πόλεμο στο Ισραήλ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «η Χάρις μισούσε τον Νετανιάχου. Αν γίνει πρόεδρος, το Ισραήλ δεν θα υπάρχει. Επίσης μισεί και τους Άραβες»

Η Χάρις αντέτεινε ότι ο Τραμπ «θέλει να γίνει δικτάτορας μια μέρα». «Είναι γνωστό ότι είπε ότι όταν η Ρωσία μπήκε στην Ουκρανία, ήταν πανέξυπνο», πρόσθεσε. «Είναι γνωστό ότι αντάλλαξε επιστολές με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Είναι απολύτως γνωστό ότι αυτοί οι δικτάτορες και οι αυτοκράτορες επιθυμούν να γίνετε και πάλι πρόεδρος, επειδή είναι τόσο σαφές ότι μπορούν να σας χειραγωγήσουν με κολακείες και χάρες», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ εξαπέλυσαν επίθεση κατά των συντονιστών της τηλεμαχίας

Η επίθεση του Τραμπ στους συντονιστές του ABC

Μόλις λίγες ώρες μετά το τέλος της τηλεμαχίας, σύμμαχοι και σύμβουλοι του πρώην προέδρου επιτίθενται δημοσίως στο ABC News και τους συντονιστές του, ως προς τον έλεγχο των γεγονότων των πρώην προέδρου και τις γραμμές των ερωτήσεων που έγιναν κατά την διάρκεια του.

«Αυτό το ντιμπέιτ ήταν τρεις εναντίον ενός – οι συντονιστές του ABC σαφώς και βοηθούν την Καμάλα Χάρις», ανέφερε στο X η πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών Tulsi Gabbard, η οποία υποστήριξε τον Τραμπ και τον βοήθησε να προετοιμαστεί για το ντιμπέιτ της Τρίτης.

Ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Τραμπ αναγνώρισε ότι η Χάρις «κατά διαστήματα, έκανε επιθέσεις παγιδεύοντας τον Τραμπ». Αλλά υποστήριξαν επίσης ότι οι έλεγχοι γεγονότων του ABC φάνηκε να εξοργίζουν τον Τραμπ και να τον αποπροσανατολίζουν, ενώ υποστήριξαν επίσης ότι η Χάρις δεν δέχθηκε τον ίδιο έλεγχο.

Ένας σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε στο CNN ότι πιστεύουν ότι η Χάρις δεν δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για τον πληθωρισμό και την οικονομία, αν και αναγνώρισαν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη δουλειά για να κατευθύνει τη συζήτηση πίσω στο θέμα που πιστεύουν ότι είναι το πιο σημαντικό ενόψει του Νοεμβρίου.

Ο σύμβουλος του Τραμπ Τιμ Μέρτο είπε στο CNN ότι η απάντηση της Χάρις στην αλλαγή των πολιτικών της θέσεων, οι απαντήσεις της για το πώς θα διορθώσει τον πληθωρισμό και ο χειρισμός της για τα νότια σύνορα ήταν μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς.

Αμέσως μετά το τέλος του debate οι πολίτες ψήφισαν ποιος από τους υποψήφιους κέρδισε τις εντυπώσεις

Τι λένε οι πολίτες

Από ότι φαίνεται από την πρώτη δημοσκόπηση του CNN μετά το debate της Τρίτης οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι στενά διχασμένοι σχετικά με τον υποψήφιο που καταλαβαίνει καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό γίνεται ορατό και από τα νούμερα, όπου το 44% δηλώνει ότι η Χάρις γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα, ενώ το 40% συνεχίζει να επιλέγει τον Τραμπ.

Αυτό δείχνει μία μετατόπιση υπέρ της αντιπροέδρου των ΗΠΑ σε σχέση με πριν το debate, όταν το 43% δήλωσε ότι ο Τραμπ κατανοεί καλύτερα τα προβλήματά τους, ενώ το 39% δήλωσε ότι το κάνει η Χάρις. Όμως οι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ δίνουν στον Τραμπ ένα πλεονέκτημα 20 μονάδων έναντι της Χάρις μετά το ντιμπέιτ όσον αφορά τον χειρισμό της οικονομίας, 55% έναντι 35% – μια διαφορά που είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από ό,τι πριν ανέβουν στη σκηνή της Φιλαδέλφειας.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αντικατοπτρίζουν τις απόψεις για το ντιμπέιτ μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων που συντονίστηκαν και δεν είναι αντιπροσωπευτικά των απόψεων ολόκληρου του εκλογικού κοινού. Οι τηλεθεατές του ντιμπέιτ στη δημοσκόπηση ήταν 6 μονάδες πιθανότερο να είναι Ρεπουμπλικάνοι παρά Δημοκρατικοί, γεγονός που καθιστά το ακροατήριο περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες πιο ΓΑΠ-κεντρικό από το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο.

Η πλειοψηφία του 82% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ της Τρίτης δήλωσε ότι δεν επηρέασε την επιλογή τους για πρόεδρο. Ένα άλλο 14% δήλωσε ότι τους έκανε να το ξανασκεφτούν, αλλά δεν άλλαξε τη γνώμη τους, ενώ το 4% δήλωσε ότι άλλαξε τη γνώμη τους σχετικά με το ποιον θα ψηφίσουν. Οι τηλεθεατές που υποστήριζαν τον Τραμπ πριν από το βράδυ της Τρίτης ήταν λίγο πιο πιθανό από εκείνους που υποστήριζαν τον Χάρις να πουν ότι το ντιμπέιτ τους έκανε να αναθεωρήσουν.

Παρακολουθήστε το debate των δύο προεδρικών υποψηφίων