Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Χαν, ζήτησε από τους δικαστές να προχωρήσουν γρήγορα τις διαδικασίες για το αίτημα που είχε υποβάλει τον Μάιο με το οποίο ζητούσε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και ηγετών της Χαμάς.

Ο Καρίμ Χαν είχε υποστηρίξει το αίτημά του κατά του Ισραήλ σημειώνοντας ότι στη Γάζα γίνονται εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε εφημερίδα της Ιαπωνίας, ο Καρίμ Χαν σημείωσε ότι αξιωματούχοι του ΔΠΔ δέχονται απειλές από υποστηρικτές του Ισραήλ και πιέσεις από τις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ έχει παροτρύνει τον Λευκό Οίκο και το αμερικανικό Κογκρέσο να επιβάλουν προσωπικές κυρώσεις στον Χαν και θεσμικές κυρώσεις στο ΔΠΔ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά με τους ηγέτες της Χαμάς, το αίτημα του εισαγγελέα αφορούσε τους Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγια. Ωστόσο ο Χανίγια δολοφονήθηκε στο Ιράν από το Ισραήλ και το όνομά του αφαιρέθηκε από τα έγγραφα που εξετάζει το δικαστήριο.

Το όνομα του Μοχάμεντ Ντέιφ παραμένει, παρά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι τον δολοφόνησε, καθώς η εισαγγελία εξακολουθεί να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το αν ευσταθεί όντως ο ισχυρισμός του θανάτου του.

Εντός του μήνα αναμένεται η απόφαση

Δεν υπάρχει προθεσμία για τους δικαστές του ΔΠΔ να αποφασίσουν σχετικά με το αίτημα του εισαγγελέα, αλλά ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι οι πιθανότητες να αποφασίσουν πριν από το τέλος του μήνα αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Τον Αύγουστο, ο επικεφαλής εισαγγελέας κάλεσε το προδικαστικό τμήμα να αποφασίσει επειγόντως για τα αιτούμενα εντάλματα σύλληψης και τόνισε ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία να ερευνά ισραηλινούς πολίτες.

Στην έκκλησή του τη Δευτέρα, ο Χαν επικαλέστηκε, όπως είπε, την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και τις συνεχείς αποδείξεις για εγκλήματα που διαπράττονται κατά του άμαχου πληθυσμού της. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε τη συνεχιζόμενη αιχμαλωσία ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς και τη ζημία που τους προκαλείται.

Η κίνηση του Χαν σημαίνει ότι ο ίδιος πιστεύει πως οι δικαστές έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο για να συζητήσουν τις γνωμοδοτήσεις που υπέβαλαν κράτη μέλη – υπέρ ή κατά – και καθυστερούν να εκδώσουν την απόφασή τους.

Εάν το δικαστήριο εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης, ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ  δεν θα μπορούν να επισκεφθούν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο χωρίς να κινδυνεύουν να συλληφθούν. Ωστόσο, ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου των. Περιλαμβάνει όμως τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πιέσεις

Το Ισραήλ έχει παροτρύνει τον Λευκό Οίκο και το αμερικανικό Κογκρέσο να επιβάλουν προσωπικές κυρώσεις στον Χαν και θεσμικές κυρώσεις στο ΔΠΔ, αν αυτό εκδώσει εντάλματα για τους Νετανιάχου και Γκάλαντ.

Πολλοί Αμερικανοί βουλευτές έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ανησυχούν, καθώς θέλουν το δικαστήριο να συνεχίσει να ενεργεί κατά της Ρωσίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πέρυσι, το ΔΠΔ ενέκρινε την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ένα βήμα που χαιρετίστηκε από την Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μάχη για την προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το οποίο όπως και το ΔΠΔ εδρεύει στη Χάγη. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προσπαθεί να ασκήσει πολιτική και οικονομική πίεση στη Νότια Αφρική, η οποία κατέθεσε την προσφυγή υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

Το Ισραήλ φοβάται ότι το ΔΔΔ θα εκδώσει νέες εντολές τις επόμενες εβδομάδες που θα δυσχεράνουν τη συνέχιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του στη Γάζα. Ελπίζει ότι η πίεση στη Νότια Αφρική θα την αναγκάσει να αποσύρει την καταγγελία της.