Φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις στο πολυαναμενόμενο προεδρικό ντιμπέιτ η Κάμαλα Χάρις, εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με τον διεθνή Τύπο να κάνει λόγο για «νέα δυναμική» στην κούρσα.

«Ο Τραμπ απλά δεν μπορούσε να αντισταθεί», σχολίασε η Washington Post προσθέτοντας ότι ο πρώην πρόεδρος «εκνευρίζεται ιδιαίτερα όταν οι Δημοκρατικοί αναφέρουν πρώην συμβούλους του που έχουν στραφεί δημοσίως εναντίον του – ειδικά τον Τζον Φ. Κέλι, τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου».

Οι New York Times από την πλευρά τους τόνισαν ότι «σχολιαστές, ακόμη και Ρεπουμπλικάνοι, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Κάμαλα Χάρις κατάφερε να προκαλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε βαθμό που τον ανάγκασε να παρεκκλίνει από τον στόχο του ως προς την τηλεμαχία και να θολώσει το πολιτικό του μήνυμα».

Το BBC χαρακτήρισε το ντιμπέιτ «φλογερό 90λεπτο, με τη Χάρις να ταλαιπωρεί συχνά τον πρώην πρόεδρο με προσωπικές επιθέσεις που τον έβγαλαν εκτός θέματος και ανέβασαν τη θερμοκρασία». Ακολούθως, κάνει λόγο για επανειλημμένο «στρίμωγμα του Τραμπ στη γωνία» όταν η Χάρις εξαπέλυε αιχμές για τη στάση του κατά την εξέγερση στο Καπιτώλιο και για την επιλογή των συνεργατών του από την περίοδο της προεδρίας του μέχρι σήμερα.

Για επανειλημμένο «στρίμωγμα του Τραμπ στη γωνία» κάνει λόγο το BBC

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα Τύπου όπου εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά μετά το ντιμπέιτ

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, η Χάρις σε πολλά σημεία του ντιμπέιτ έφερε σε θέση άμυνας τον Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενη στη συμπεριφορά του καθώς και σε παλαιότερα σχόλιά του, κάνοντάς τον να υψώνει κατά διαστήματα τη φωνή του και να κουνάει το κεφάλι του επικριτικά.

«Αν τα ντιμπέιτ κερδίζονται και χάνονται με βάση το ποιος υποψήφιος εκμεταλλεύεται καλύτερα τα θέματα στα οποία έχει πλεονέκτημα, η βραδιά της Τρίτης έγειρε σαφώς υπέρ της αντιπροέδρου» υπογράμμισε.

Επιπλέον, επισήμανε ότι αν και η Χάρις δίσταζε να πει το «ναι» σε δεύτερο ντιμπέιτ, το έκανε αμέσως μετά τη λήξη του πρώτου κι «αυτό από μόνο του πιθανόν δείχνει πόσο καλά εκτιμούν οι Δημοκρατικοί ότι πήγε το βράδυ της Τρίτης για τη Χάρις».

Από την πλευρά της η Ντανιέλ Αλβάρεζ, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, παραδέχτηκε ότι «η Χάρις ήρθε προετοιμασμένη, είπε τις ατάκες που της είχαν δώσει οι σύμβουλοί της» συμπληρώνοντας παράλληλα ότι παρ’ όλα αυτά «δεν απάντησε σε καμία ερώτηση για τα κομβικά ζητήματα».

Νέα δυναμική

Η εικόνα φαίνεται να έχει αντιστραφεί από το προεδρικό ντιμπέιτ του Ιουνίου, όπου οι ψηφοφόροι που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν είχαν δηλώσει, σε ποσοστό 67% έναντι 33%, ότι ο Τραμπ υπερείχε του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Τώρα, όπως έδειξε δημοσκόπηση του CNN, η πλειοψηφία των τηλεθεατών θεωρεί ότι η Χάρις κέρδισε τον Τραμπ. Οι τηλεθεατές δήλωσαν, σε ποσοστό 63% έναντι 37%, ότι η Χάρις ήταν καλύτερη. Πριν από το ντιμπέιτ, οι ψηφοφόροι εμφανίζονταν μοιρασμένοι ως προς το ποιος υποψήφιος θα επικρατούσε στην τηλεμαχία.

Σύμφωνα με την Washington Post, η εμφάνιση της Χάρις και η συχνά νευρική αντίδραση του Τραμπ υπογράμμισαν πόσο έχει αλλάξει η δυναμική της κούρσας από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έβαλε τέλος στην εκστρατεία του.

Οι δημοσιογράφοι της ισπανικής El Pais είδαν ένα «συναρπαστικό» ντιμπέιτ όπου η μάχη κράτησε από την πρώτη ερώτηση μέχρι την τελευταία και η Κάμαλα Χάρις αποδείχθηκε «πιο ικανή να αμφισβητήσει την καταλληλότητα του Τραμπ για το αξίωμα, παρά το αντίθετο».

«Ο Τραμπ βρισκόταν διαρκώς σε άμυνα απέναντι σε μία πιο σίγουρη αντίπαλο» σημειώνει η γαλλική Le Monde

Στιγμιότυπο από το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ μεταξύ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ

Η γαλλική Le Monde έγραψε για την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι «περνά στην αντεπίθεση, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρώην πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων». «Παρουσιάζοντας δύο αντίθετα οράματα για την Αμερική, η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών κατηγόρησαν επανειλημμένα ο ένας τον άλλον για ψέματα. Ο πρώην πρόεδρος βρισκόταν διαρκώς σε άμυνα απέναντι σε μία πιο σίγουρη αντίπαλο που τον έκανε να μοιάζει με άνθρωπο του παρελθόντος» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Το Politico τόνισε ότι η Χάρις κατάφερε να «χτυπήσει» τον Τραμπ στο αγαπημένο του θέμα και το πιο τρωτό σημείο των Δημοκρατικών, αυτό της μετανάστευσης. «Ακύρωσε κάθε προσπάθεια για εφαρμογή διακομματικής συμφωνίας για τα σύνορα και τρόλαρε τον Τραμπ για τις συγκεντρώσεις του, υποτιμώντας το μέγεθος του πλήθους. Πέτυχε έτσι να μετατοπίσει γρήγορα την προσοχή σε άλλο θέμα».

Οι δύο υποψήφιοι μπήκαν στο ντιμπέιτ εν μέσω «βαθιάς πολιτικής πόλωσης και η κούρσα είναι πιθανό να παραμείνει αμφίρροπη» σχολιάζει στη συνέχεια το Politico, προσθέτοντας ωστόσο πως «οι ψηφοφόροι είδαν για πρώτη φορά τη Χάρις να αντιμετωπίζει τον Τραμπ, και να καταφέρνει κάτι παραπάνω από το να κρατηθεί».

«Η Χάρις έριξε το δόλωμα και ο Τραμπ τσίμπησε επανειλημμένα. Ο Τραμπ βρέθηκε σε θέση άμυνας – και αγωνιζόταν να επιβληθεί, ακόμη και όταν η συζήτηση στράφηκε σε ευνοϊκά γι’ αυτόν πολιτικά ζητήματα».

Ακόμα και στα θέματα της οικονομίας, όπου είναι πολλοί οι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετώπισε τον πληθωρισμό, η Χάρις έστρεψε τη συζήτηση στους προτεινόμενους οριζόντιους δασμούς του Τραμπ και στο αμφιλεγόμενο Project 2025, το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν.

Ο Τραμπ πήρε μεν αποστάσεις από το σχέδιο, ωστόσο, υπερασπίστηκε τους οριζόντιους δασμούς, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν διατήρησε πολλούς από τους δασμούς που είχε επιβάλει κατά την πρώτη θητεία του. Σύμφωνα με το BBC, ήταν βάσιμες παρατηρήσεις αλλά του στέρησαν πολύτιμο χρόνο ώστε να μπορέσει να στριμώξει την αντιπρόεδρο για τον πληθωρισμό και τις τιμές που «καίνε» την πλειονότητα των πολιτών.

Αμβλώσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του στο ζήτημα των αμβλώσεων, ανέφερε το BBC, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν άρση του καθεστώτος προστασίας τους, κάτι που δεν συνάδει με τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Ακολούθως το βρετανικό μέσο σημειώνει ότι ο πρώην πρόεδρος δυσκολεύτηκε να καταστήσει σαφή τη θέση του και η απάντησή του ήταν κατά διαστήματα ακατάληπτη, ενώ η Χάρις έκανε λόγο για προσβολή των γυναικών της Αμερικής, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε έναν τομέα όπου καταγράφει διψήφιο προβάδισμα έναντι του Τραμπ.

Με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται για την ευνοϊκή μεταχείριση που επιφύλαξαν οι συντονιστές του ABC στη Χάρις, το BBC αναφέρει ότι «στο τέλος πολλά κρίθηκαν από τις απαντήσεις του Τραμπ και από το γεγονός ότι έπεσε στις παγίδες που του έστησε η Χάρις».

Τραμπ: Το καλύτερο ντιμπέιτ της ζωής μου

Η El Pais αναφέρθηκε επίσης στην αιφνιδιαστική εμφάνιση του Τραμπ στην αίθουσα Τύπου λίγο μετά την ολοκλήρωση του ντιμπέιτ, όπου παραχώρησε «μια χαοτική και αυτοσχέδια συνέντευξη».

«Νομίζω ότι ήταν το καλύτερο ντιμπέιτ της ζωής μου», ανέφερε ο Τραμπ προσθέτοντας αμέσως μετά ότι «οι συντονιστές ήταν πολύ άδικοι» μαζί του. Το ισπανικό μέσο ενημέρωσης, υπενθυμίζει ότι, αντιθέτως, όταν είχε κερδίσει τον Μπάιντεν με συντριπτική διαφορά στο ντιμπέιτ της Ατλάντα, δεν είχε εμφανιστεί πουθενά» αμέσως μετά.

Από την άλλη, η Καμάλα Χάρις έλαβε ισχυρή υποστήριξη, αμέσως μετά τη λήξη της τηλεοπτικής μονομαχίας από την Τέιλορ Σουίφτ, «καλλιτέχνιδα με τεράστια επιρροή στους νέους και στις νέες των Ηνωμένων Πολιτειών, που ενημέρωσε τα 283 εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram πως θα ψηφίσει τη Χάρις τον Νοέμβριο», επισημαίνει η Le Monde.

«Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν το ντιμπέιτ θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας τη στάση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που θα κρίνουν μία μάχη στήθος με στήθος», αναφέρει από την πλευρά του ο βρετανικός Guardian.