Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Το κοινοβούλιο ζητά από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον Ουρούτια ως πρόεδρο της Βενεζουέλας

Ισπανία: Το κοινοβούλιο ζητά από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον Ουρούτια ως πρόεδρο της Βενεζουέλας

Η πρόταση αυτή, την οποία υπέβαλε το αντιπολιτευόμενο, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία, εγκρίθηκε σήμερα από το κοινοβούλιο με 177 ψήφους, σε σύνολο 350

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία δεν θα λάβει υπόψη της το ψήφισμα που ενέκρινε το κοινοβούλιο, με το οποίο ζητείται να αναγνωριστεί νικητής των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια.

Οι ΗΠΑ, η Αργεντινή και το Περού έχουν αναγνωρίσει τον Ουρούτια ως εκλεγμένο πρόεδρο στη Βενεζουέλα

Η πρόταση αυτή, την οποία υπέβαλε το αντιπολιτευόμενο, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), εγκρίθηκε σήμερα από το κοινοβούλιο με 177 ψήφους, σε σύνολο 350. Ωστόσο, έχει μόνο συμβολική αξία αφού εναπόκειται στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον νικητή των εκλογών ή όχι.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Αμφισβητεί τη νίκη Μαδούρο

Μετά τις εκλογές της 28ης Ιουλίου, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας αμφισβήτησε τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο και έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τα οποία ο 75χρονος Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε με διαφορά. Όμως η εκλογική επιτροπή ανακήρυξε νικητή τον Μαδούρο και απέρριψε τις διεθνείς επικρίσεις, κάνοντας λόγο για «δεξιά συνωμοσία».

Οι ΗΠΑ, η Αργεντινή και το Περού αναγνώρισαν τον Γκονσάλες ως εκλεγμένο πρόεδρο.

Από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Σάντσεθ είπε ότι η θέση της Μαδρίτης είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει: ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία της ψηφοφορίας, παρουσία ενός μεσολαβητή της ΕΕ και ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζει κανέναν νικητή, ούτε τον Μαδούρο, ούτε τον Γκονσάλες.

«Ζητήσαμε να δημοσιοποιηθούν τα γεγονότα, δεν αναγνωρίσαμε τη νίκη του Μαδούρο και κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό, εργαζόμαστε για την ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα περιθώριο μεσολάβησης μέχρι τα τέλη του έτους», είπε στους δημοσιογράφους, πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή.

«Πιστεύω ότι το άσυλο είναι μια χειρονομία ανθρωπιάς (…) για ανθρώπους που δυστυχώς βιώνουν διώξεις και καταστολή», είπε ο Σάντσεθ αναφερόμενος στη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Γκονσάλες.

Ο Βενεζουελάνος αντιφρονών Αντόνιο Λεντέσμα, που επίσης ζει στην Ισπανία, είπε ότι η φυγή του Γκονσάλες θα ενισχύσει τον αγώνα της αντιπολίτευσης. «Ο Εντμούντο θα είναι ελεύθερος, δεν θα είναι περιορισμένος σε τέσσερις τοίχους, όπως στη Βενεζουέλα και θα είναι σε θέση να ηγηθεί του αγώνα για την ελευθερία της Βενεζουέλας», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Απογευματινά χειρουργεία και σε ιδιωτικές κλινικές για λιγότερη αναμονή

Επανάληψη των εξαγγελιών για κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024