Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: «Ατύχημα» βλέπει ο Μπάιντεν στη δολοφονία της ακτιβίστριας Εϊγκί από τις ισραηλινές δυνάμεις

Ισραήλ: «Ατύχημα» βλέπει ο Μπάιντεν στη δολοφονία της ακτιβίστριας Εϊγκί από τις ισραηλινές δυνάμεις

«Ατύχημα» χαρακτηρίζει ο Μπάιντεν τη δολοφονία της ακτιβίστριας Εϊγκί από τις ισραηλινές δυνάμεις, λίγες ώρες αφότου ο υπουργός του Μπλίνκεν έκανε λόγο για «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» ενέργεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτίμησε χθες Τρίτη πως η δολοφονία της νεαρής ακτιβίστριας με αμερικανική και τουρκική υπηκοότητα, Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη την περασμένη εβδομάδα ήταν «ατύχημα» («Το αίμα της θα οδηγήσει στην ελευθερία», γράφει το πλακάτ των διαδηλωτών, στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, με την εικόνα της Εϊγκί, επάνω, στη φωτογραφία από το Reuters/Raneen Sawafta).

«Προφανώς ήταν ατύχημα, έγινε εξοστρακισμός στο έδαφος και χτυπήθηκε από ατύχημα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Απρόκλητη και αδικαιολόγητη» είχε χαρακτηρίσει τη δολοφονία της Εϊγκί ο Αντονι Μπλίνκεν

Οι δηλώσεις του έγιναν ώρες αφότου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» τη δολοφονία της Εϊγκί, κρίνοντας πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να κάνουν «θεμελιώδεις αλλαγές» στους κανόνες εμπλοκής τους.

«Κανείς δεν πρέπει να πυροβολείται και να σκοτώνεται επειδή συμμετέχει σε μια διαδήλωση», τόνισε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, στην πιο σκληρή κριτική που έχει κάνει δημόσια μέχρι σήμερα κατά του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η νεαρή κοπέλα σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών δυνάμεων ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εβραϊκού εποικισμού στην Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ.

«Ψευδείς» οι ισραηλινοί ισχυρισμοί

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως διενήργησε έρευνα για το περιστατικό από την οποία «διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ πιθανό (η 26χρονη) να δέχθηκε ακουσίως πυρά ισραηλινών δυνάμεων που δεν είχαν στόχο εκείνη, αλλά τον βασικό υποκινητή των ταραχών».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια βίαιων ταραχών κατά την οποία δεκάδες ύποπτοι Παλαιστίνιοι έκαψαν λάστιχα και πέταξαν πέτρες προς τις δυνάμεις ασφαλείας στον κόμβο Μπέιτα».

Το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM), μέλος του οποίου ήταν η Εϊγκί, ανέφερε το Σάββατο ότι οι ισχυρισμοί πως ακτιβιστές πέταξαν πέτρες στον ισραηλινό στρατό ήταν «ψευδείς», προσθέτοντας ότι η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική.

Only in

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι Κασσελακικοί και ο Αλέξης Τσίπρας

Ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης στον ΣΥΡΙΖΑ το παρασκήνιο στα άδυτα της Κουμουνδούρου είναι ήδη πλούσιο. Τα τρία στρατόπεδα και ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024