Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: «Μην ξεκινήσετε γενικευμένο πόλεμο στον Λίβανο» – Προειδοποίηση από ΗΠΑ

Ισραήλ: «Μην ξεκινήσετε γενικευμένο πόλεμο στον Λίβανο» – Προειδοποίηση από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς, διαφορετικά η κλιμάκωση είναι προ των πυλών

Η επιμονή του πρωθυπουργού του Ισραήλ να διατηρήσει στρατό στον διάδρομο Φιλαδέλφειας έχει φέρει σε αδιέξοδο για ακόμα μία φορά τις έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς. Δυτικός διπλωμάτης μίλησε στην ισραηλινή Haaretz αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η άρνηση Νετανιάχου να αποσυρθεί από τον διάδρομο Φιλαδέλφειας ώθησε τη Χαμάς να «σφίξει» τη θέση της για τη συμφωνία.

Η παλαιστινιακή οργάνωση από τη μεριά της ανέφερε ότι δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ που λένε ότι η Χαμάς αλλάζει τους όρους της συμφωνίας δεν ευσταθούν.

Το αδιέξοδο στις συνομιλίες ανησυχεί τις ΗΠΑ που φοβούνται κλιμάκωση στον πόλεμο με τον Λίβανο.

Προειδοποίηση ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε στη Haaretz, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην ξεκινήσει εκτεταμένη σύγκρουση με τον Λίβανο. Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι η αποτυχία σύναψης συμφωνίας με τη Χαμάς θα ωθούσε το Ισραήλ να ξεκινήσει πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Η Haaretz, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ανέφερε επίσης ότι ένας Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε: «Υποστηρίζουμε τα μέτρα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας». Ο αξιωματούχος εξήγησε: «Αισθανθήκαμε τον περασμένο Αύγουστο ότι ο κίνδυνος πολέμου ήταν πολύ υψηλός και προσπαθήσαμε να προωθήσουμε τη συμφωνία αιχμαλώτων για να τον αποτρέψουμε».

«Το να εξαπολύσει το Ισραήλ έναν γενικευμένο πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες, είναι λάθος»

Θα υπάρχουν συνέπειες

Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth επικαλέστηκε έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος ανέφερε: «Το να εξαπολύσει το Ισραήλ έναν συνολικό πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες, είναι λάθος».

Τόνισε ότι «αν το Ισραήλ πάει σε πόλεμο στον Λίβανο, δεν θα υπάρχουν σπίτια για να επιστρέψουν», προσθέτοντας ότι «η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα ανοίξει την πόρτα για μια συνολική συμφωνία στον Λίβανο».

Ακόμη, συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης γιατί κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο».

Only in

Μόνο στο in, η ολοκληρωμένη πρόταση της Αυτοδιοίκησης για την διαχείριση των υδάτινων πόρων

Αποκλειστικά στο in, τα βασικά σημεία της πρότασης της ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024