Το Ισραήλ πρότεινε να δοθεί στον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ασφαλής διέλευση από τη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων και την παραίτηση της οργάνωσης από τον έλεγχο της λωρίδας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την ώρα που οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει για ακόμα μία φορά.

«Είμαι έτοιμος να παράσχω ασφαλή διέλευση στον Σινουάρ, στην οικογένειά του, σε όποιον θέλει να τον ακολουθήσει», δήλωσε ο απεσταλμένος του Ισραήλ για τους ομήρους Γκαλ Χιρς σε συνέντευξή του την Τρίτη στο γραφείο του Bloomberg News στην Ουάσιγκτον. «Θέλουμε τους ομήρους πίσω. Θέλουμε αποστρατιωτικοποίηση, αποριζοσπαστικοποίηση φυσικά – ένα νέο σύστημα που θα διαχειρίζεται τη Γάζα».

Ο Χιρς δήλωσε ότι έθεσε την προσφορά ασφαλούς διέλευσης στο τραπέζι πριν από μιάμιση ημέρα αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει για το εάν υπήρξε αντίδραση από τη Χαμάς. Επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα ήταν επίσης πρόθυμο να απελευθερώσει τους κρατούμενους Παλαιστίνιους ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο Χιρς περιέγραψε την προσφορά ως μέρος μιας προσπάθειας να βρεθούν νέες λύσεις, καθώς οι προοπτικές για κατάπαυση του πυρός φαίνονται όλο και απομακρύνονται.

Τα αιτήματα της Χαμάς

Αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημο σχόλιο από τη Χαμάς, αξίζει να σημειώσουμε ότι το βασικό αίτημά της στις συνομιλίες είναι να υπάρξει κατάπαυση πυρός ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ο Σινουάρ να δεχόταν έναν τέτοιο όρο αφήνοντας ουσιαστικά τον πόλεμο στη Γάζα να συνεχίζεται.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνά κανείς το ιστορικό του Ισραήλ σε δολοφονίες ηγετών των Παλαιστινίων ακόμα και σε άλλες χώρες, με πιο πρόσφατη αυτή του Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν.

Εξάλλου η Χαμάς έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι το ποιος θα ηγείται στη Γάζα είναι ζήτημα των Παλαιστινίων και έχει κάνει συναντήσεις με όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις με επίδικο να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή ηγεσία. Αλλά δεν θα μπορούσε να υποχωρήσει στην απαίτηση του Ισραήλ να παραιτηθεί του ελέγχου της Γάζας.

Οι Ισραηλινοί βλέπουν τον Σινουάρ τόσο ως τον εγκέφαλο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου όσο και ως σύμβολο του ένοπλου παλαιστινιακού αγώνα. Όπως έχει κάνει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Χιρς συνέκρινε τον Σινουάρ με τον Χίτλερ.

«Παράλληλα, πρέπει να δουλέψω πάνω στο σχέδιο Β, Γ και Δ γιατί πρέπει να φέρω τους ομήρους πίσω στην πατρίδα», δήλωσε ο Χιρς. «Ο χρόνος τρέχει, οι όμηροι δεν έχουν χρόνο».

Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν διατυπώσει και στο παρελθόν την ιδέα της εξορίας των ηγετών της Χαμάς. Τον Μάιο, ο Νετανιάχου δήλωσε στο podcast «Call Me Back» ότι η ιδέα της εξορίας «υπάρχει, πάντα το συζητούσαμε, αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να παραδοθούν. Αν καταθέσουν τα όπλα τους, ο πόλεμος τελειώνει».