Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Η μάχη του Κουρσκ σε χάρτες – Πόλεμος χαρακωμάτων και πόλεμος πληροφοριών, ποιος κερδίζει;

Ρωσία: Η μάχη του Κουρσκ σε χάρτες – Πόλεμος χαρακωμάτων και πόλεμος πληροφοριών, ποιος κερδίζει;

Ρωσία και Ουκρανία επιχειρούν να παρουσιάσουν εκ διαμέτρου διαφορετική εικόνα σε σχέση με το τι συμβαίνει στις μάχες στο Κουρσκ

Η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ της Ρωσίας όχι μόνο υπήρξε η σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων μηνών στον πόλεμο, αλλά συνεχίζει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης σχετικά με το τι γίνεται γνωστό για την κατάσταση στο έδαφος.

Η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να εκδιώξει τα ουκρανικά στρατεύματα από το Κουρσκ, αλλά κερδίζει εδάφη κοντά στο στρατηγικής σημασίας Ποκρόφσκ στο Ντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει μια σημαντική αντεπίθεση εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων, που εισήλθαν τον περασμένο μήνα στη δυτική Ρωσία, και έχουν ανακαταλάβει κάποιο έδαφος, αναφέρουν μπλόγκερ που υποστηρίζουν τον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα.

Στις 6 Αυγούστου η Ουκρανία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί από το εξωτερικό εναντίον της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, περνώντας τα σύνορα και εισβάλλοντας στην περιφέρεια του Κουρσκ, με χιλιάδες στρατιώτες υποστηριζόμενους από σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαριά όπλα, περιλαμβανομένων όπλων δυτικής κατασκευής.

Η μάχη στο Κουρσκ αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες.

Τι λένε οι φιλορώσοι μπλόγκερ

Ο Γιούρι Ποντολιάκα, ένας γεννημένος στην Ουκρανία μπλόγκερ που υποστηρίζει τη Ρωσία, και δύο άλλοι μπλόγκερ με επιρροή – Rybar και Two Majors – ανέφεραν πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει μια σημαντική αντεπίθεση στο Κουρσκ.

«Στην περιφέρεια του Κουρσκ, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση στο δυτικό πλευρό της εχθρικής σφήνας, μειώνοντας την ουκρανική ζώνη ελέγχου κοντά στα κρατικά σύνορα», ανέφερε το μπλογκ Two Majors.

Ο Ποντολιάκα δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει χωριά στο δυτικό τμήμα του εδάφους της Ρωσίας στο οποίο εισέβαλε η Ουκρανία, ωθώντας τις ουκρανικές δυνάμεις ανατολικά του ποταμού Μάλαγια Λόκνια, νότια του Σναγκόστ.

Το Reuters αναφέρει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από το πεδίο της μάχης λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν στην κάλυψη του πολέμου και οι δύο πλευρές.

Οι αναφορές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τις μάχες δίνουν λίγες μόνο πληροφορίες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από την Ουκρανία.

Η εκτίμηση του ISW

Ένα από τα παρατηρητήρια πολέμου που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο έδαφος από την πρώτη ημέρα που ξέσπασαν οι μάχες, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), σημειώνει ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν προχωρήσει στη νότια περιοχή του Κουρσκ, όπως δείχνουν νέοι χάρτες, καθώς το Κίεβο συνεχίζει τις διασυνοριακές επιχειρήσεις και αντιμετωπίζει τις ρωσικές νίκες στο ανατολικό μέτωπο.

Σύμφωνα με το ISW, δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει νοτιοδυτικά και ανατολικά προς την πόλη Κορένεβο.

Το Newsweek, που παρουσιάζει τους χάρτες του ISW, έχει επικοινωνήσει με τη Ρωσία για να σχολιάσει τις παραπάνω αναφορές.

Το γνωστό μέσο θυμίζει ότι η Ουκρανία αιφνιδίασε τη Ρωσία (αλλά και διεθνείς παρατηρητές) με την εισβολή της στο Κουρσκ, με χιλιάδες στρατιώτες και δυτικά όπλα.

Πολλές επιθέσεις επικεντρώθηκαν στην περιοχή γύρω από την πόλη Σούντζα, την οποία η Ουκρανία διεκδίκησε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής, και προς το Κορένεβο, πόλη που βρίσκεται βορειοδυτικά της Σούντζα.

Η Ουκρανία έχει αποκτήσει τον έλεγχο περισσότερων από 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 100 οικισμών στο Κουρσκ, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Ρωσία άργησε να απαντήσει, αλλά τώρα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε μια συντονισμένη αντεπίθεση στο Κουρσκ για να καταφέρει να εκδιώξει τα ουκρανικά στρατεύματα από τα εδάφη της.

Πηγή: ISW

Γνωστός Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται σε διάφορους οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Απανασόφκα και Μπιαχόβο, νότια από την Κορενόβο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν «ενεργές» κοντά στη Σούντζα την προηγούμενη ημέρα, δήλωσε ο Ρώσος μπλόγκερ, ενώ υπάρχει αναφορά σε μάχες σε διάφορα σημεία γύρω από την πόλη.

Ένας άλλος στρατιωτικός μπλόγκερ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε καταλάβει τον έλεγχο του Σνάγκοστ, χωριού νότια του Κορένοβο, και μερικών οικισμών, συμπεριλαμβανομένου του Μπιαχόβο.

Οι αλλαγές στα συνοριακά μέτωπα στον πόλεμο σε χάρτες

Πηγή: ISW

Πηγή: ISW

Πηγή: ISW

Πηγή: ISW

Πηγή: ISW

Ο υποστράτηγος Άπτι Αλαουντίνοφ, διοικητής των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας, Αχμάτ που έχουν αναπτυχθεί στο Κουρσκ, δήλωσε την Τετάρτη στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι η κατάσταση είναι «καλή», προσθέτοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «περάσει στην επίθεση» κατά μήκος της «δεξιάς πλευράς» στο Κουρσκ.

Συνολικά 10 οικισμοί έχουν ανακαταληφθεί από τη Ρωσία από την Τρίτη, δήλωσε ο Αλαουντίνοφ.

Το δημοφιλές ουκρανικό ιστολόγιο παρακολούθησης του πολέμου, Deep State, ανέφερε την Τρίτη ότι η κατάσταση είχε «επιδεινωθεί» στο Κουρσκ, με τις ρωσικές δυνάμεις να αρχίζουν «ενεργές επιχειρήσεις επίθεσης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε υπαινιγμούς για στρατιωτικά σχέδια στο Κουρσκ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου την Τρίτη, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Τι γίνεται στο στρατηγικής σημασίας Ποκρόφσκ

Ενώ η Ρωσία φαίνεται να δυσκολεύεται στο Κουρσκ, η Μόσχα έχει αναφερθεί σε μια σειρά από εδαφικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι δυνάμεις της κατευθύνονται αργά αλλά σταθερά προς τη στρατηγική πόλη Ποκρόφσκ του Ντονέτσκ.

Το Ποκρόφσκ έχει χαρακτηριστεί ως πόλη – «φρούριο», κλειδί για την ουκρανική άμυνα στα ανατολικά και συνδέεται με άλλες κρίσιμες πόλεις, όπως το Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ, την Ντρούζκιβκα και την Κοσταντινιέβκα. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Ντονέτσκ με τη γειτονική περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ και η διεκδίκηση του Ποκρόφσκ θα έθετε μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Ποκρόφσκ, Σέρχιι Ντόμπριακ, δήλωσε στο BBC τη Δευτέρα ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου δέκα φορές περισσότερες δυνάμεις που μάχονται γύρω από το Ποκρόφσκ σε σύγκριση με την Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις της είχαν καταλάβει αρκετούς οικισμούς του Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένων των Κρασνοχορίφκα, Χαλιτσινίφκα και Βοντιάνε.

Η Μόσχα δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε καταλάβει το Μέμρικ, έναν οικισμό ανατολικά του Ποκρόφσκ. Την προηγούμενη ημέρα, η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε καταλάβει τη Νοβοχροντίφκα, ακριβώς νοτιοανατολικά του Ποκρόφσκ.

Όπως είναι φανερό από όλα τα παραπάνω, ο πόλεμος στα μέτωπα πάει παράλληλα με τον πόλεμο των πληροφοριών και, όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, είναι δύσκολο να επαληθευτεί τι ακριβώς συμβαίνει στις εμπόλεμες περιοχές.

Only in

Αποκάλυψη in: Δώρο με Γεύση ίσως… Δώρου Άδωρου για τους Δήμους

Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του in αναμένονται αυτοδιοικητικές εκπλήξεις στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024