Ο απολογισμός των θυμάτων του πλήγματος του τυφώνα Yagi στο Βιετνάμ έγινε ακόμη πιο βαρύς, φθάνοντας τους 143 νεκρούς και τους 58 αγνοούμενους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας της Ασίας.

Κάπου 2.100.000 στέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Γεωργίας.

Οι αρχές δεν ξεκαθάρισαν αν ο απολογισμός αυτός συμπεριλαμβάνει τα θύματα νέας κατολίσθησης που ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα πως σημειώθηκε στην επαρχία Λάο Κάι. Εκεί τα θύματα ήταν 22 και αγνοούνται 73 άνθρωποι.

Κατάρρευση γέφυρας

Πρόκειται για την πιο ισχυρή καταιγίδα που σημειώθηκε φέτος στην Ασία, με τους ανέμους να ξεπερνούν τα 16 Μποφόρ, σύμφωνα με το BBC.

Σχεδόν 50.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις παράκτιες πόλεις του Βιετνάμ

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί και 13 αγνοούνται μετά την κατάρρευση της γέφυρας Phong Chau στην επαρχία Phu Tho, μια κατασκευή μήκους 375 μέτρων.

Σχεδόν 50.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις παράκτιες πόλεις του Βιετνάμ, με τις αρχές να εκδίδουν προειδοποίηση να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους. Τα σχολεία έκλεισαν προσωρινά σε 12 βόρειες επαρχίες, συμπεριλαμβανομένου του Ανόι.

Πριν χτυπήσει το Βιετνάμ, ο τυφώνας Yagi άφησε νεκρούς 24 ανθρώπους στη νότια Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Εκτεταμένες ζημιές

Ο τυφώνας έφθασε το Σάββατο στις βορειοανατολικές ακτές του Βιετνάμ, όπου βρίσκονται μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις εγχώριων και ξένων εταιρειών. Υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα την Κυριακή, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε τη Δευτέρα για περαιτέρω πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Ο Yagi διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πλημμύρισε αυτοκινητόδρομους, διέκοψε τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, έριξε μια γέφυρα μεσαίου μεγέθους και χιλιάδες δέντρα και σταμάτησε την οικονομική δραστηριότητα σε πολλά βιομηχανικά κέντρα.

«Καμπανάκι» για περισσότερες πλημμύρες από τη μετεωρολογική υπηρεσία

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για περισσότερες πλημμύρες και κατολισθήσεις και δήλωσε ότι ισχυρές βροχές και ισχυροί άνεμοι αναμένονταν αργά τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Ανόι, μια πόλη 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο κρατικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας EVN δήλωσε ότι περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια πελάτες έχασαν ρεύμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς δεκάδες ηλεκτροφόρες γραμμές έσπασαν, αλλά το ηλεκτρικό ρεύμα αποκαταστάθηκε τη Δευτέρα σε σχεδόν το 75% των πληγέντων.