Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χάρις – Τραμπ: Τα fake news που αναφέρθηκαν από τους δύο υποψηφίους

Χάρις – Τραμπ: Τα fake news που αναφέρθηκαν από τους δύο υποψηφίους

Χάρις και Τραμπ αντάλλαξαν μεταξύ τους αρκετές κατηγορίες - Ποιες από αυτές ισχύουν και ποιες αποτελούν fake news

Το πρώτο debate Χάρις – Τραμπ έλαβε τέλος με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να κερδίζει ξεκάθαρα τις εντυπώσεις. Παρόλα αυτά και οι δύο υποψήφιοι έκαναν δηλώσεις που είτε ήταν ψευδείς, είτε ήταν παραπλανητικοί ή στερούνταν βασικού πλαισίου.

Σε δημοσίευμα του το CNN, έχει καταμετρήσει τα fake news που διατύπωσαν οι δύο υποψήφιοι. Από ότι φαίνεται ο πρώην πρόεδρος διατύπωσε πάνω από 30 fake news με κορυφαία εκείνη που ελέγχθηκε μέσα στο στούντιο του ABC, την ώρα που το debate βρισκόταν σε εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, η Χάρις ήταν πολύ πιο ακριβής σε όσα έλεγε από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία, καθώς διατύπωσε μόλις μία ψευδή δήλωση, αν και κάποια από αυτά που ανέφερε ήταν παραπλανητικά ή δεν είχαν ουσιαστική βάση.

Όταν η Χάρις μίλησε για το σχέδιο δασμών του Τραμπ

Κατά την διάρκεια του debate, η Κάμαλα Χάρις ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος Τραμπ αν βρεθεί στην εξουσία θα επιβάλλει έναν «φόρο πωλήσεων Τραμπ» που θα αυξήσει τις τιμές για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης κατά περίπου 4.000 δολάρια ετησίως.

Ο ισχυρίσμός της αντιπροέδρου είναι λογικός.  Ο Τραμπ έχει ζητήσει να προστεθεί δασμός 10% έως 20% σε όλες τις εισαγωγές από όλες τις χώρες, καθώς και άλλος ένας δασμός άνω του 60% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.

Μαζί, ένας οριζόντιος δασμός 20% και ένας δασμός 60% στα κινεζικά προϊόντα θα ισοδυναμούσε με ετήσια αύξηση της φορολογίας κατά περίπου 3.900 δολάρια για μια οικογένεια μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με το Center for American Progress Action Fund μια φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης.

Εάν ο δασμός 20% ήταν μόνο 10%, όπως προτείνει μερικές φορές ο Τραμπ, ο συνολικός αντίκτυπος για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης θα μπορούσε να είναι 2.500 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το CAP.

Πολλαπλά τα fake news του Τραμπ

Fake news τα όσα είπε ο Τραμπ για τον αριθμό μεταναστών χωρίς χαρτιά

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ το βράδυ της Τρίτης ότι «21 εκατομμύρια άνθρωποι» περνούν τα σύνορα μηνιαίως στις Ηνωμένες Πολιτείες επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν.

Βέβαια, αυτός ο αριθμός είναι ψευδής. Ο συνολικός αριθμός των «συναντήσεων» στα βόρεια και τα νότια σύνορα από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2024, τόσο στις νόμιμες πύλες εισόδου όσο και στο ενδιάμεσο αυτών των πυλών, ήταν περίπου 10 εκατομμύρια, πολύ λιγότεροι από τον αριθμό των «21 εκατομμυρίων» του Τραμπ.

Μια «συνάντηση» δεν σημαίνει ότι ένα άτομο αφέθηκε να εισέλθει στη χώρα- ορισμένοι άνθρωποι που συναντήθηκαν απομακρύνονται αμέσως. Ακόμη και αν προστεθεί ο εκτιμώμενος αριθμός των «φυγάδων» (άνθρωποι που απέφυγαν τη συνοριοφυλακή για να εισέλθουν παράνομα), ο οποίος, σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπερβαίνει το 1,7 εκατομμύριο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις, «τα σύνολα θα εξακολουθούσαν να είναι κατά πολύ μικρότερα από τα 15, 16 ή 18 εκατομμύρια», δήλωσε η Μισέλ Μίτελστατ, εκπρόσωπος της δεξαμενής σκέψης Migration Policy Institute, σε ηλεκτρονικό μήνυμα τον Ιούνιο, όταν ο Τραμπ προέβη σε παρόμοιους ισχυρισμούς.

«Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων»

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε στο ντιμπέιτ της Τρίτης ένανfake news που προωθήθηκε από πολλούς επιφανείς Ρεπουμπλικάνους την τελευταία εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι μετανάστες από την Αϊτή στην πόλη Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο κλέβουν τα κατοικίδια σκυλιά και γάτες των ανθρώπων και τα τρώνε. «Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε τα σκυλιά. Οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ, τρώνε τις γάτες», είπε ο Τραμπ. «Τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί».

Bέβαια, αυτό είναι ψευδές. Ο Δήμος του Σπρίνγκφιλντ και η τοπική αστυνομία δήλωσαν ότι δεν έχουν δει κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό – ο οποίος φαίνεται να προέρχεται από μια ανάρτηση στο Facebook στην οποία κάποιος που υποτίθεται ότι είναι κάτοικος της περιοχής μετέφερε αυτό που είπε ότι ήταν μια ιστορία για τη φίλη της κόρης του γείτονά του.

Ακόμα ένα fake news για τον πληθωρισμό

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ψευδώς ότι οι ΗΠΑ γνώρισαν τον υψηλότερο πληθωρισμό που υπήρξε ποτέ επί Μπάιντεν Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βίωσαν «τον υψηλότερο πληθωρισμό» που γνώρισαν ποτέ υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Οι δηλώσεις Τραμπ ότι ο πληθωρισμός ήταν ο υψηλότερος επί κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις είναι ψευδής. Ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, έφτασε το 9,1% τον Ιούνιο του 2022. Αυτό δεν ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Αντίθετα, ήταν το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού των τελευταίων σχεδόν σαράντα ετών.

Για παράδειγμα, το 1980, ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 15%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΤΚ από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.Ορισμένα από τα παλαιότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό που διατηρεί το BLS δείχνουν ότι ο πληθωρισμός ήταν ακόμη υψηλότερος το 1917, όταν είχε τάση σχεδόν 18%.

Και η Χάρις υπέπεσε στο λάθος της αναπαραγωγής των fake news

Ο Τραμπ για τον ρόλο που έπαιξε η Χάρις στα σύνορα

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε στο ντιμπέιτ της Τρίτης ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις υπήρξε ο «τσάρος των συνόρων» της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Θυμηθείτε ότι ήταν τσάρος των συνόρων», είπε ο Τραμπ. «Δεν θέλει να την αποκαλούν τσάρο των συνόρων, επειδή ντρέπεται για τα σύνορα».

Ο ισχυρισμός του Τραμπ σχετικά με τον ρόλο της Χάρις στα σύνορα είναι ψευδής. Η Χάρις δεν έγινε ποτέ «τσάρος των συνόρων» του Μπάιντεν, χαρακτηρισμός που ο Λευκός Οίκος πάντα τόνιζε ότι είναι ανακριβής. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas είναι ο αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των συνόρων. Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν ανέθεσε στη Χάρις μια πιο περιορισμένη αποστολή σχετικά με τη μετανάστευση το 2021, ζητώντας της να ηγηθεί της διπλωματίας με το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που ώθησαν τους πολίτες τους να προσπαθήσουν να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι χλεύασαν τους ισχυρισμούς ότι η Χάρις δεν ήταν ποτέ «τσάρος των συνόρων», σημειώνοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα ειδησεογραφικά άρθρα περιέγραφαν μερικές φορές τη Χάρις ως τέτοια. Αλλά αυτά τα άρθρα ήταν λάθος. Διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένου του CNN, ανέφεραν ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021 ότι ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ο Χάρις δεν είχε τεθεί επικεφαλής της ασφάλειας των συνόρων στο σύνολό της, όπως υποδηλώνει έντονα ο όρος «τσάρος των συνόρων», και αντ’ αυτού του είχε ανατεθεί ένα διπλωματικό καθήκον που αφορούσε τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Ψεύδη τα όσα είπε ο Τραμπ για τον εξοπλισμό που έμεινε στο Αφγανιστάν

Ο Τραμπ επανέλαβε στο debate τον γνωστό ισχυρισμό για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έμεινε στο Αφγανιστάν κατά την αποχώρηση Στο ντιμπέιτ της Τρίτης το βράδυ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε έναν γνωστό ισχυρισμό, τον οποίο έχει διατυπώσει σε κάθε ομιλία του.

Αυτός είναι ότι οι ΗΠΑ άφησαν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Ταλιμπάν όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν το 2021. «Δεν θα αφήναμε πίσω ολοκαίνουργιο, όμορφο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Τραμπ.

Παρόλα αυτά, το ποσό των 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανέφερε ο Τραμπ είναι ψευδές. Ενώ μια σημαντική ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού που είχαν παραχωρήσει οι ΗΠΑ στις αφγανικές δυνάμεις εγκαταλείφθηκε πράγματι στους Ταλιμπάν κατά την αποχώρηση των ΗΠΑ, το Υπουργείο Άμυνας έχει εκτιμήσει ότι ο εξοπλισμός αυτός είχε αξία περίπου 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ένα κομμάτι του εξοπλισμού αξίας περίπου 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παραχωρήθηκε στις αφγανικές δυνάμεις μεταξύ 2005 και 2021.

Ψευδής η δήλωση της Χάρις για την ανεργία που άφησε ο Τραμπ

Η ψευδής δήλωση της Κάμαλα Χάρις για την ανεργία που άφησε ο Τραμπ

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις υποστήριξε την Τρίτη ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφυγε από την εξουσία «με το χειρότερο ποσοστό ανεργίας από τη Μεγάλη Ύφεση». Με αυτή τη δήλωση υπέπεσε στην μοναδική ψευδή δήλωση. Τον Ιανουάριο του 2021, όταν ο Τραμπ εγκατέλειψε το αξίωμά του, το επίσημο ποσοστό ανεργίας ήταν 6,4%, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύτηκε στο 14,8% τον Απρίλιο του 2020, όταν η πανδημία Covid-19 έκλεισε τις παγκόσμιες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ΗΠΑ. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό από το 1939, σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία του BLS.

Σχεδόν 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν επί Τραμπ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, όταν η παγκόσμια οικονομία κατέρρευσε λόγω της πανδημίας. Αλλά μέχρι την αποχώρηση του Τραμπ από το αξίωμα, το ποσοστό ανεργίας είχε μειωθεί.

Όταν ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι έστησε τις κατηγορίες εναντίον του

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε μία δήλωση που έχει διατυπώσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας – ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενορχήστρωσε μια υπόθεση ποινικής υπονόμευσης των εκλογών που ασκήθηκε εναντίον του από έναν τοπικό εισαγγελέα στην κομητεία Φούλτον της Τζόρτζια, μια υπόθεση ποινικής απάτης που ασκήθηκε εναντίον του από έναν τοπικό εισαγγελέα στο Μανχάταν και μια υπόθεση αστικής απάτης που ασκήθηκε εναντίον του από τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η δήλωση αυτή είναι ψευδής. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Μπάιντεν ή η διοίκησή του βρίσκονταν πίσω από οποιαδήποτε από αυτές τις υποθέσεις. Κανένας από αυτούς τους αξιωματούχους δεν αναφέρεται στον πρόεδρο ή ακόμη και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο γενικός εισαγγελέας Merrick Garland κατέθεσε στο Κογκρέσο στις αρχές Ιουνίου σχετικά με την υπόθεση του Μανχάταν στην οποία ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος: «Ο εισαγγελέας του Μανχάταν έχει δικαιοδοσία σε υποθέσεις που αφορούν το δίκαιο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, εντελώς ανεξάρτητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει δικαιοδοσία σε υποθέσεις που αφορούν το ομοσπονδιακό δίκαιο. Δεν ελέγχουμε τον εισαγγελέα του Μανχάταν. Ο εισαγγελέας του Μανχάταν δεν αναφέρεται σε εμάς. Ο εισαγγελέας του Μανχάταν λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με τις υποθέσεις που θέλει να ασκήσει βάσει του νόμου της πολιτείας του».

Fake news η ανοικοδόμηση του στρατού από τον Τραμπ

Fake news η δήλωση του Τραμπ ότι ανοικοδόμησε τον αμερικανικό στρατό

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την Τρίτη παλαιότερους ισχυρισμούς ότι «ανοικοδόμησε ολόκληρο τον στρατό μας». «Θα καταλήξουμε σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και θα είναι ένας πόλεμος που δεν θα μοιάζει με κανέναν άλλο. Λόγω των πυρηνικών όπλων, της ισχύος των όπλων. Ανοικοδόμησα ολόκληρο τον στρατό μας. Έδωσε πολλά από αυτά στους Ταλιμπάν. Το έδωσε στο Αφγανιστάν», είπε.

Ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι ανοικοδόμησε ολόκληρο τον στρατό είναι ψευδής. «Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι ούτε κατά διάνοια αληθινός. Ο στρατός διαθέτει δεκάδες χιλιάδες κομμάτια εξοπλισμού, και η συντριπτική πλειονότητά τους προϋπήρχε της διοίκησης Τραμπ», δήλωσε στο CNN τον Νοέμβριο ο Τοντ Χάρισον, ειδικός στον αμυντικό προϋπολογισμό και ανώτερος συνεργάτης του American Enterprise Institute, μιας συντηρητικής δεξαμενής σκέψης.

Ψεύδη τα όσα δήλωσε ο Τραμπ για την βοήθεια στην Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραπονέθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει 250 έως 275 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει μόλις 100 έως 150 δισεκατομμύρια δολάρια, παρόλο που βρίσκονται πιο κοντά στην Ουκρανία. Ο ισχυρισμός του Τραμπ είναι ψευδής. Συνολικά, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει σημαντικά περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία από ό,τι οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια και λίγο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις αρχές του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Κίελο για την Παγκόσμια Οικονομία στη Γερμανία.

Το Ινστιτούτο του Κιέλου, το οποίο παρακολουθεί στενά τη βοήθεια προς την Ουκρανία, διαπίστωσε ότι, από τα τέλη Ιανουαρίου του 2022 (λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022) έως τον Ιούνιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες είχαν δεσμεύσει συνολικά περίπου 207 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, σε σύγκριση με περίπου 109 δισεκατομμύρια δολάρια (98,4 δισεκατομμύρια ευρώ) που είχαν δεσμεύσει οι ΗΠΑ.

Η Ευρώπη ξεπέρασε επίσης τις ΗΠΑ σε βοήθεια που είχε πράγματι «διατεθεί» στην Ουκρανία – η οποία ορίζεται από το ινστιτούτο ως βοήθεια που είτε παραδόθηκε είτε καθορίστηκε για παράδοση – σε περίπου 122 δισεκατομμύρια δολάρια (110,21 δισεκατομμύρια ευρώ) για την Ευρώπη έναντι περίπου 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων (75,1 δισεκατομμύρια ευρώ) για τις ΗΠΑ.

Τριάντα οι ψευδείς δηλώσεις Τραμπ κατά τη διάρκεια του debate

Πολλές οι λανθασμένες δηλώσεις Τραμπ

Ψευδής η δήλωση Τραμπ για την εγκληματικότητα

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ την Τρίτη ότι «η εγκληματικότητα σε αυτή τη χώρα έχει φτάσει στα ύψη». Ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν αυξηθεί είναι ψευδής. Και ενώ είναι αλήθεια ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία του FBI δεν περιλαμβάνουν ορισμένες μεγάλες πόλεις, οι μετρήσεις της εγκληματικότητας εξακολουθούν να δείχνουν πτωτική τάση, καθώς τόσο τα βίαια εγκλήματα όσο και τα εγκλήματα ιδιοκτησίας μειώθηκαν σημαντικά το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Υπάρχουν περιορισμοί στα δημοσιευμένα από το FBI στοιχεία από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου – οι αριθμοί είναι προκαταρκτικοί, δεν υπέβαλαν στοιχεία όλες οι κοινότητες και τα υποβληθέντα στοιχεία έχουν συνήθως κάποια σφάλματα – οπότε αυτά τα στατιστικά στοιχεία μπορεί να μην αποτυπώνουν με ακρίβεια το μέγεθος της πρόσφατης μείωσης της εγκληματικότητας.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του FBI για το 2023 έδειξαν περίπου 13% μείωση των δολοφονιών και περίπου 6% μείωση του συνολικού βίαιου εγκλήματος σε σύγκριση με το 2022, φέρνοντας τα επίπεδα τόσο των δολοφονιών όσο και του βίαιου εγκλήματος κάτω από το επίπεδο που ήταν στο τελευταίο ημερολογιακό έτος της θητείας του Τραμπ, το 2020. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του FBI για το πρώτο τρίμηνο του 2024 έδειξαν ακόμη πιο απότομη πτώση σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2023 – περίπου 26% μείωση των δολοφονιών και περίπου 15% μείωση του συνολικού βίαιου εγκλήματος.

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα δεδομένων εγκληματικότητας Jeff Asher, συνιδρυτής της εταιρείας AH Datalytics, δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο CNN την περασμένη εβδομάδα: «Υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι η εγκληματικότητα μειώνεται το 2024 και οι δολοφονίες συγκεκριμένα μειώθηκαν με τον ταχύτερο -ή έναν από τους ταχύτερους- ρυθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ το 2023 και πάλι το 2024.

Fake news τα όσα είπε ο  Τραμπ για την άμβλωση μετά τη γέννηση

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ορισμένες πολιτείες επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκτελούν μωρά, εκτός από το να επιτρέπουν την άμβλωση στον ένατο μήνα, και ξεχώρισε τους κυβερνήτες, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών Τιμ Γουόλζ, για τη στάση του στο θέμα αυτό. Σχετικά με τον Walz, ο Trump είπε: «Λέει επίσης ότι η εκτέλεση μετά τη γέννηση – είναι εκτέλεση, όχι πλέον άμβλωση επειδή το μωρό έχει γεννηθεί – είναι ΟΚ. Και αυτό δεν είναι εντάξει για μένα».

«Δέχονται την άμβλωση στον ένατο μήνα. Έχουν ακόμη – και μπορείτε να δείτε όσα είπε ο κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια, τον προηγούμενο κυβερνήτη της Δυτικής Βιρτζίνια όχι τον σημερινό κυβερνήτη που κάνει εξαιρετική δουλειά. Αλλά ο προηγούμενος κυβερνήτης είπε: «Το μωρό θα γεννηθεί και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με το μωρό», με άλλα λόγια, «θα εκτελέσουμε το μωρό»», είπε ο Τραμπ.

Ο ισχυρισμός του Τραμπ σχετικά με τη βρεφοκτονία είναι ψευδής. Καμία πολιτεία δεν επιτρέπει την εκτέλεση ενός μωρού μετά τη γέννησή του. Αυτό ονομάζεται παιδοκτονία, η οποία είναι παράνομη σε κάθε πολιτεία. Επίσης η αναφορά του στον κυβερνήτη της Δυτικής Βιρτζίνια ήταν λανθασμένος. Ο πρώην κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ,ήταν αυτός που έκανε ένα αμφιλεγόμενο σχόλιο το 2019 που πολλοί Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι ακούστηκε σαν να υποστήριζε τη βρεφοκτονία. Σε κάθε περίπτωση, η παιδοκτονία δεν ήταν νόμιμη όταν ο Νόρθαμ ήταν κυβερνήτης της Βιρτζίνια ούτε ήταν ποτέ νόμιμη ούτε στη Δυτική Βιρτζίνια.

Όσον αφορά τις αμβλώσεις στον ένατο μήνα, η Μινεσότα είναι μία από τις ελάχιστες πολιτείες που επιτρέπουν τις αμβλώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γιατροί τις πραγματοποιούν. Σε εθνικό επίπεδο, μόλις το 0,9% των αμβλώσεων το 2021 – το τελευταίο έτος που έχουν στοιχεία τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ – έγινε στην 21η εβδομάδα ή αργότερα.

Λανθασμένα τα δεδομένα που έδωσε ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ για τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «πλήρωναν σχεδόν όλο το ΝΑΤΟ» για χρόνια, μέχρι που «τους έκανε να πληρώσουν» απειλώντας ότι δεν θα ακολουθήσει τη ρήτρα συλλογικής άμυνας της συμμαχίας.

«Για χρόνια, πληρώναμε σχεδόν όλο το ΝΑΤΟ», είπε. «Μας έκλεβαν τα ευρωπαϊκά έθνη, τόσο στο εμπόριο όσο και στο ΝΑΤΟ. Τους έκανα να πληρώσουν λέγοντας μία από τις δηλώσεις που κάνατε πριν, ‘αν δεν πληρώσετε, δεν πρόκειται να σας προστατεύσουμε’. Διαφορετικά δεν θα το είχαμε πάρει ποτέ».

Ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ «πλήρωναν σχεδόν όλο το ΝΑΤΟ» χρειάζεται πλαίσιο. Τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι το 2016, το τελευταίο έτος πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ αποτελούσαν περίπου το 71% των συνολικών αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ – μια μεγάλη πλειοψηφία, αλλά όχι «σχεδόν όλες».

Και ο ισχυρισμός του Τραμπ είναι ακόμη πιο ανακριβής αν μιλούσε για τις άμεσες συνεισφορές στο ΝΑΤΟ που καλύπτουν τα οργανωτικά έξοδα του ΝΑΤΟ και καθορίζονται με βάση το εθνικό εισόδημα κάθε χώρας- οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για περίπου το 22% αυτών των συνεισφορών το 2016. Το μερίδιο των ΗΠΑ στις συνολικές στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ μειώθηκε στο 65% περίπου το 2023. Και οι ΗΠΑ είναι τώρα υπεύθυνες για περίπου το 16% των άμεσων συνεισφορών στο ΝΑΤΟ, το ίδιο με τη Γερμανία.

Η Χάρις για τα μέλη του στρατού που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία σε εμπόλεμες ζώνες

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις δήλωσε την Τρίτη: «Από σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών που να βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία σε ζώνη μάχης σε οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη σε όλο τον κόσμο, για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα».

Αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ενώ τα μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών δεν εμπλέκονται σε μεγάλους πολέμους όπως αυτοί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τα μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών έχουν δεχθεί επανειλημμένα πυρά στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και βρίσκονται όλο και περισσότερο σε κίνδυνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2.500 στρατιώτες των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι οποίοι έχουν δεχθεί επανειλημμένα πυρά μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Επίσης, από τον Οκτώβριο, περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και την Ερυθρά Θάλασσα.

Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες, μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών έχουν δεχθεί πυρά στη Μέση Ανατολή και έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί. Τον περασμένο μήνα, οκτώ μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών νοσηλεύτηκαν για τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις και εισπνοή καπνού μετά από χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη ζώνη προσγείωσης Rumalyn στη Συρία.

Only in

11η Σεπτεμβρίου: Η τρομοκρατική επίθεση που άλλαξε τον κόσμο

Όσα συνέβησαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 με το αδιανόητο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και οι θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024