Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επιτόκια: Θα δώσει το σήμα για τη μείωσή τους η Κριστίν Λαγκάρντ;

Επιτόκια: Θα δώσει το σήμα για τη μείωσή τους η Κριστίν Λαγκάρντ;

Με μειώσεις στα επιτόκια «φλερτάρει» η αγορά – Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων και αναλυτών.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση στα άλλα δύο επιτόκια της (κύριας αναχρηματοδότησης και οριακής αναχρηματοδότησης) προκειμένου να περιορίσει τις διαφορές που υπάρχουν σήμερα μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με την αναπροσαρμογή της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού, επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η ΕΚΤ διατηρεί τον έλεγχο των συνθηκών της αγοράς καθώς ο ισολογισμός της συρρικνώνεται.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ

Σήμερα το επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται στο 3,75%, ενώ το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης -με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες από την ΕΚΤ-  στο 4,25% ενώ της οριακής αναχρηματοδότησης στο 4,5%. Τα δύο πρώτα επιτόκια διαφέρουν μεταξύ τους κατά 0,5%, ενώ πρόθεση της ΕΚΤ είναι η διαφορά αυτή να περιοριστεί σταθερά στο 0,15%.

Τι πρόκειται να αλλάξει; Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών και η ΕΚΤ προχωρήσει στην μείωση των επιτοκίων της, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 3,5%, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,65% ενώ το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης θα διαμορφωθεί στο 3,9%.

Από την αναπροσαρμογή των επιτοκίων αναμένεται να ωφεληθούν οι δανειολήπτες

Η τεχνική αυτή αναπροσαρμογή όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΚΤ κρίνεται αναγκαία καθώς όσο θα περιορίζεται η ρευστότητα που προσφέρει η ΕΚΤ με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που εισήγαγε την περίοδο της κρίσης οι τράπεζες θα οδηγηθούν σταδιακά στην «παραδοσιακή πηγή» άντλησης ρευστότητας.

Δηλαδή στη ρευστότητα που προσφέρει η ΕΚΤ στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης με επιτόκιο που όπως προαναφέραμε θα είναι πλέον χαμηλότερο, και πλησίον του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων.

Η εξέλιξη αυτή σε χώρες της Ευρωζώνης όπου επικρατούν πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στην τραπεζική αγορά, είναι πολύ πιθανόν να ωφεληθούν οι δανειολήπτες. Και τούτο διότι η μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας από τις τράπεζες (μετά την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης) μπορεί να περάσει και στα επιτόκια χορηγήσεων.

Στον… χορό και άλλες κεντρικές τράπεζες

Μετά την κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια τη σκυτάλη εκτιμάται ότι θα πάρουν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, βάζοντας έτσι τέλος σε μια εποχή ιστορικά υψηλού κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του CNBC, στο πρόσφατο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ όχι μόνο δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής», αλλά ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί τώρα να επικεντρωθεί εξίσου στο να κάνει «ό,τι μπορεί» για να διατηρήσει ισχυρή την αγορά εργασίας και να συνεχίσει την πρόοδο στον πληθωρισμό.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να ανοίξει σήμερα το μεσημέρι τα χαρτιά της

Η τρέχουσα τιμολόγηση υποδηλώνει υψηλές προσδοκίες για τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Αυτό θα διατηρήσει τη Fed περίπου στην ίδια γραμμή  με τους ομολόγους της, παρά το γεγονός ότι κινείται μετά από αυτούς.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τουλάχιστον τρεις φορές συνολικά φέτος και η Τράπεζα της Αγγλίας κατά το ίδιο ποσοστό συνολικά τρεις φορές, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Και οι τρεις κεντρικές τράπεζες βλέπουν περαιτέρω συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης τουλάχιστον στις αρχές του 2025, παρά το γεγονός η εμμονή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών εξακολουθεί να προβληματίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

πηγή: ot.gr

Only in

Επιχείρηση «Μάρκο Πόλο» κατά της τρομοκρατίας

Πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ θέλουν τους Ιρανούς έτοιμους να προχωρήσουν σε στρατολογήσεις για επιθέσεις στην Ελλάδα – και όχι μόνο – κυρίως κατά ισραηλινών στόχων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024