Στις προοπτικές της δημοσιογραφίας στην εποχή των fake news και της παραπληροφόρησης αναφέρθηκε ο καθηγητής δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Δεν έχει τελειώσει η τηλεόραση – Ο ΟΤ δείχνει τον δρόμο»

«Πλεονάζουν η γκρίνια και το παράπονο στη δημοσιογραφία, δεν είναι δημοσιογραφία να στήνεσαι έξω από το λιμάνι του Πειραιά και να ρωτάς που θα πάει ο πολίτης. Το μοντέλο του Οικονομικού Ταχυδρόμου είναι αυτό που πρέπει να ακολουθεί η δημοσιογραφία, είναι πολύ σημαντικό και προσφέρει. Η τηλεόραση ακόμα αντέχει δημοσιογραφικά, η τεχνολογία έχει δώσει την δυνατότητα να εκπέμπεις από παντού, δεν έχει τελειώσει η τηλεόραση ανεξάρτητα από το μέσο που την παρακολουθείς», επεσήμανε.

«Δεν μπορεί να είναι δωρεάν η ενημέρωση»

«Πρέπει να μας προβληματίζει ο τρόπος που διαχειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πληροφορία, είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για να μην γίνουν η φάρμα των τρολ, χρειάζεται να επενδύσουμε στη δημοσιογραφία, στην ενημέρωση, είναι πολύ σημαντικό το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ειδικό τμήμα που θα βοηθά τον δημοσιογράφο στο έργο του, να δούμε την δομή της αίθουσας σύνταξης ξανά, είναι ευθύνη και των πολιτών και της πολιτείας, δεν μπορεί να είναι δωρεάν η ενημέρωση», σημείωσε.

Ρητορική μίσους και ασφάλεια του δημοσιογράφου

«Η ερευνητική δημοσιογραφία και υπάρχει και δεν υπάρχει, σίγουρα σπανίζουν οι πόροι που διατίθενται από τα μεγάλα μέσα καθώς θεωρούν πως δεν θα έχουν οικονομικό όφελος, η απουσία πόρων πολλές φορές αποτρέπει την σοβαρή ενημέρωση. Από την άλλη βλέπουμε προσπάθειες και από δημοσιογραφικές ενώσεις που κάνουν έρευνα η οποία δεν είναι βεβαίως θέσφατο αλλά γίνεται. Στο ΑΠΘ θεωρούμε πως το εκπαιδευτικό έργο που παράγουμε πρέπει να συνδέεται με την αγορά, έχουμε τρέξει δράσεις για την παραπληροφόρηση ενώ βάλαμε στο προπτυχιακό επίπεδο μάθημα για την ασφάλεια του δημοσιογράφου που έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Πολλές φορές δημοσιογράφοι κλείνουν λογαριασμούς στα social media λόγω της έκρηξης λεκτικών επιθέσεων, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ρητορική μίσους και πρέπει να προστατευτούν. Το Διεθνές Κέντρο Ασφάλειας Δημοσιογράφων κάνει μαθήματα και σεμινάρια», υποστήριξε.