Εξαγγελίες ΔΕΘ: Στα 250 ευρώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Τι αλλάζει στα επιδόματα στέγασης και ανεργίας
Τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων εξειδικεύσεις για τα επιδόματα γέννησης και μητρότητας καθώς και στο αφορολόγητο
Στα 250 ευρώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στα 125 ευρώ το επίδομα στέγασης, αλλά και αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, νέες παροχές για τρίτεκνες οικογένειες, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών που εξειδίκευσαν την Πέμπτη οι αρμόδιοι υπουργοί.
Το επίδομα ανεργίας θα καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον τραπεζικό λογαριασμό και το υπόλοιπο μέσω προπληρωμένης κάρτας
Στόχος των μέτρων αυτών είναι πρωτίστως η ελάφρυνση και η ενίσχυση των οικογενειών, καθώς και η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων, και η υποστήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της βελτίωσης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Εξειδικεύοντας τα μέτρα για την ελληνική οικονομία η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, εξήγγειλε μεγάλες ενισχύσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το οποίο θα ανέλθει στα 250 ευρώ από 216 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ έκανε λόγο και για 75 ευρώ για κάθε παιδί.
Το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, αυξάνεται σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού, η 1η κλίμακα αυξάνεται στα 75 ευρώ και στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Εισάγονται ωστόσο περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν.
Παράλληλα ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό για τους δικαιούχους της 3ης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί, στα 45 ευρώ και στα 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά χωρίς εισοδήματα, θα λαμβάνει 535 ευρώ μηνιαίως, ενώ πριν λάμβανε 432 ευρώ.
Επίδομα ανεργίας
Η υπουργός Εργασίας παρουσίασε τα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε
- Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2025. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο μισθός να αγγίξει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ το 2027.
- Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
- Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας.
- Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους εργαζόμενους.
Όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως αλλάξει το επίδομα ανεργίας το οποίο θα είναι αυξημένο το πρώτο τρίμηνο, κοντά στο ύψος του πραγματικού μισθού του νέου ανέργου για να του δώσει περιθώρια προσαρμογής.
Παρά την αύξηση στο ποσό, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι μόνο το 50% του επιδόματος θα γίνεται με κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, καθώς το μισό ποσό θα δίνεται μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Τα μέτρα συνοπτικά
- Επίδομα γέννησης: Θεσμοθετήθηκε στα 2.000 ευρώ το 2020 – Αυξήθηκε από 1/1/2023 σε 2.400 ευρώ έως 3.500 ευρώ
- Αύξηση επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού
- Επέκταση προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες – για ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
- Δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τη μητέρα στον πατέρα
- Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.00 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024
- Μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ σε βρεφικά και παιδικά είδη σε 13%
- Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού
- Επέκταση προγράμματος σχολικών γευμάτων από 153.000 σε 217.000 μαθητές καθημερινά
- Αύξηση voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠΑμεα
Νέες παροχές για τρίτεκνες οικογένειες
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στις νέες παροχές που αφορούν τις τρίτεκνες οικογένειες εξειδικεύοντάς τες. Συγκεκριμένα:
- Η αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας θα διατηρείται εφ’ όρου ζωής, επιλύοντας το ζήτημα της απώλειας δικαιωμάτων όταν τα παιδιά συμπληρώνουν τα 18 έτη ή ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.
- Η πιστοποίηση της τριτεκνικής ιδιότητας θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και αυτόματα μέσω gov.gr.
- Το ποσοστό θέσεων στο Δημόσιο που προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ θα αυξηθεί από 12% σε 16%.
- Οι φοροαπαλλαγές νέων γονέων αφορούν σε παροχές έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου με συνολικό ποσό έως 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει μείωση αποδοχών.
- Θέσπιση πλήρους φοροαπαλλαγής για τις επιχειρήσεις που παρέχουν voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς και αύξηση των χρηματοδοτήσεων για νέα voucher.
Βρεφικοί σταθμοί και «νταντάδες της γειτονιάς»
Στο τέλος Οκτωβρίου θα τρέξει πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ίδρυση ή επέκταση δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών με στόχο την αύξηση των θέσεων, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ.
«Μιλάμε για την αύξηση θέσεων σε υπάρχοντες σταθμούς αλλά και τη δημιουργία νέων σταθμών. Είναι χρηματοδότηση 70 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για παιδιά από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Καλύπτει και έως 50% κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.
Για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», θα υπάρχει διπλασιασμός των voucher, με πιλοτική εφαρμογή σε 62 δήμους και επιπλέον χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ. Έχουν υπογραφεί 803 συµφωνητικά, ενώ υπάρχουν 1.308 διαθέσιµοι επιµελητές.
Αρχές του 2025 θα δηµοσιευτεί η νέα πράξη για εφαρµογή σε όλους τους δήµους της χώρας, με χρηµατοδότηση 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Συνταξιούχοι
Για τους συνταξιούχους τα μέτρα αφορούν σε οριζόντια αύξηση των συντάξεων και έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις