Aτύχημα σε πλοίο σημειώθηκε στο λιμάνι της Μυκόνου, καθώς μετακινήθηκε ο καταπέλτης, με αποτέλεσμα κάποιοι επιβάτες να τραυματιστούν ελαφρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά μετακινήθηκε ο ένας από τους κάβους και στη συνέχεια ο καταπέλτης, με αποτέλεσμα κάποια αντικείμενα των επιβατών, όπως βαλίτσες, να βρεθούν στη θάλασσα.

Το ταχύπλοο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά για Σύρο-Τήνο-Μύκονο-Πάρο-Νάξο και επιστροφή. Το πλοίο παραμένει στο λιμάνι της Μυκόνου μέχρι να προσκομιστεί βεβαιωτικό διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα.

Ήδη οι αρχές προχώρησαν σε «δέσμευση» του πλοίου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ενώ σχηματίζεται δικογραφία κατ΄ εντολή του εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος.

«Προτεραιότητα η ασφάλεια» – Νέα μέτρα από το Υπουργείο Ναυτιλίας

Τα θέματα ασφαλείας στην ακτοπλοΐα είναι μη διαπραγματεύσιμα και η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας μετά το ατύχημα στο λιμάνι της Μυκόνου, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής». Για αυτό τον λόγο έχουν ήδη δρομολογήσει μέτρα και την εφαρμογή συστημάτων που θα μειώσουν τις πιθανότητες για νέα ατυχήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή το σημερινό συμβάν στο λιμάνι της Μυκόνου σχετικά με τη μετακίνηση του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ JUMBO JET, κατά την επιβίβαση επιβατών και οχημάτων, το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητά του είναι τα θέματα ασφάλειας, ειδικά στην ακτοπλοΐα, που είναι μη διαπραγματεύσιμα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής.

Επισημαίνει, επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτό και για την ενίσχυση της ασφάλειας πλοίων, λιμένων και επιβατών, έχουν, μεταξύ άλλων, δρομολογηθεί από το Υπουργείο η ανάπτυξη Συστήματος Χρονοθυρίδων Θαλάσσιων Λιμένων, (Sea Ports Time Slots System) με ένα κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης και χρήσης, η προσαρμογή των υπόχρεων λιμένων στο διεθνή κώδικα ISPS, η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων και η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου».