Νοσοκομεία: Μεγάλη αναμονή στα επείγοντα – Δοκιμάζεται η υπομονή των ασθενών
Με την κατάσταση στην δημόσια υγεία να παραμένει προβληματική, το υπουργείο Υγείας προανήγγειλε μέτρα για να μπει σε πρώτη φάση, φρένο στις πολύωρες αναμονές στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών, στα νοσοκομεία.
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Παντού με το αυτοκίνητο - Το 82% των Ελλήνων οδηγούν για αποστάσεις μικρότερες των τεσσάρων χιλιομέτρων
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
Οι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν ντόμινο προβλημάτων στο ΕΣΥ με το υπουργείο Υγείας να αναζητά λύσεις ενώ τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών, στα νοσοκομεία, δοκιμάζουν τις αντοχές των ασθενών.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης είχε παραδεχτεί πρόσφατα τις πολύωρες αναμονές και είχε δεσμευτεί πως η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση θα «τρέξει» για να διορθωθεί το πρόβλημα.
«Γολγοθάς» για τους ασθενείς η τεράστια αναμονή στα επείγοντα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το MEGA, εκτός από τις αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων, προσπάθεια αποσυμφόρησης στις λίστες αναμονής των χειρουργείων επιχειρείται και μέσω των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία από το Νοέμβριο θα είναι δωρεάν για πολίτες που αναμένουν μήνες να υποβληθούν σε επέμβαση.
«Το πρόγραμμα αφορά 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
«Αγκάθι» οι ελλείψεις γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία
Τα κίνητρα, που αφορούν κυρίως αυξήσεις στις αποδοχές των γιατρών για να καλυφθούν τα κενά σε νοσοκομεία και κέντρα Υγείας, εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν γιατρούς, με την ηγεσία του υπουργείου να διευκρινίζει ότι το προσωπικό στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατά 10% από το 2019.
«Μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο “Ευαγγελισμός” έχουν περισσότερους γιατρούς από ό,τι είχαν πριν από μερικά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο “Ευαγγελισμός” έχει 165 παραπάνω γιατρούς και το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης 190», ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας.
«Το μέτρο της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο αποτελεί πάγιο αίτημα των γιατρών. Το μεγάλο στοίχημα είναι η λειτουργία των ΤΕΠ αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», σημείωσε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Στα περιφερειακά νοσοκομεία, πάντως, όπως στη Σύρο και στο Κιλκίς, η έλλειψη προσωπικού αποτελεί το μεγάλο αγκάθι, στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Τις επόμενες ημέρες θα βγει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό που προβλέπει τη συμμετοχή επιπλέον 2.500 γιατρών, ενώ θα ξεκινήσουν και προγράμματα για την πρόληψη κατά του καρκίνου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις