Πρεμιέρα έκανε ουσιαστικά σήμερα -δεύτερη ημέρα από την έναρξη των σχολείων και πρώτη μέρα μαθημάτων- το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία και οι περισσότεροι μαθητές πήγαν το πρωί με τα τηλέφωνα τους στο αθόρυβο και μέσα στην τσάντα. Πολλοί όμως ήταν εκείνοι που σε κάποια σχολεία μπήκαν… με το κινητό στο χέρι.

Η πρώτη ώρα, μάλιστα, σε αρκετές αίθουσες αναλώθηκε στην ενημέρωση των μαθητών για την απαγόρευση χρήσης, ακόμη και εμφάνισης των κινητών στους χώρους του σχολείου.

Αυστηρά τα μέτρα – «Κατάσχεση» ή ακόμη και αποβολή των μαθητών επιφέρει η παρουσία κινητών τηλεφώνων στα σχολεία

Τα κινητά θα πρέπει να μένουν απενεργοποιημένα μέσα στη σχολική τσάντα. Διαφορετικά οι μαθητές θα πρέπει είτε να τα αφήνουν στο σπίτι, είτε να τα παραδίδουν στον διευθυντή ή την διευθύντρια μέχρι το σχόλασμα.

Η εμφάνιση κινητού τηλεφώνου επιφέρει μία ημέρα αποβολή. Η βιντεοσκόπηση ή ηχογράφηση έως 5 ημέρες, ενώ η καταγραφή ευαίσθητων, προσωπικών δεδομένων μαθητών ή καθηγητών οδηγεί σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Η εναλλακτική

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το κινητό να μείνει εκτός σχολείου με τη συνεργασία γονέων, παιδιών και καθηγητών. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, το επόμενο μέτρο που εξετάζεται είναι η υποχρεωτική παράδοση των τηλεφώνων πριν το πρώτο κουδούνι, τα οποία θα φυλάσσονται σε χώρο εντός σχολείου μέχρι τη λήξη των μαθημάτων.

Καθηγητές και γονείς στην πλειοψηφία τους συμφωνούν με το μέτρο της απαγόρευσης καθώς θεωρούν πως η χρήση του εντός σχολείου αποπροσανατολίζει τους μαθητές και περιορίζει την κοινωνικοποίηση τους.