Διατήρηση του ειδικού καθεστώτος προστασίας για τον λύκο στην ΕΕ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση ο Αρκτούρος, η Greenpeace, το WWF και ακόμα 17 οργανώσεις, ενόψει συζήτησης για το θέμα που αναμένεται στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος.

Με ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις ζητούν να συνταχθεί με μια φιλόδοξη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων.

Η αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην Ευρώπη είναι ένα παράδειγμα επιτυχίας στην προστασία του περιβάλλοντος, έχει προκαλέσει όμως αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους αγροτών και κυνηγών.

Λόγω των διαμαρτυριών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι να καταργηθεί το καθεστώς «αυστηρής προστασίας» για τον λύκο, μια πρόταση που καταδικάστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το καθεστώς αυτό, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την άγρια ζωή και την προστασία των ενδιαιτημάτων, απαγορεύει τη θανάτωση ή αιχμαλώτιση λύκων εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε χάσει το πόνι της από επίθεση λύκου το 2022, κάλεσε τις χώρες μέλη να «λάβουν μέτρα όπου είναι απαραίτητο».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, ο εκτιμώμενος συνολικός πληθυσμός στην Ευρώπη αυξήθηκε από τα 11.193 άτομα το 2012 στα 20.300 το 2023.

Λύκοι ζουν σε όλες τις χώρες-μέλη εκτός της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Στο βουνό της Πάρνηθας οι λύκοι επέστρεψαν έπειτα από δεκαετίες απουσίας (εικόνα αρχείου)

Οικολογική ισορροπία

Όπως τονίζουν οι 20 οργανώσεις σε επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεχόμενη υποβάθμιση της νομικής προστασίας είναι αντίθετη στην ισχυρή υποστήριξη από την κοινή γνώμη αλλά και στα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία που ευνοούν τη διατήρηση του λύκου στην Ευρώπη.

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινδυνεύει σοβαρά να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλα είδη και να ανοίξει την πόρτα σε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση» προειδοποιούν.

Ζητούν επίσης συνάντηση με τον υπουργό.

«Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και αντανάκλαση της δέσμευσής μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας» σημειώνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Επισημαίνουν εξάλλου πως οι λύκοι, ως κορυφαίοι θηρευτές, παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας

Οι οργανώσεις, τέλος, καλούν τους πολίτες σε συλλογή υπογραφών μέσω της πλατφόρμας Avaaz.

Την επιστολή υπογράφουν επίσης οι οργανώσεις Anima, Αρίων, Αρχέλων, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, i-Sea, Medasset, MedINA, MoM και The Green Tank.