Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
live
SpaceX: Δείτε ζωντανά την απόπειρα για τον πρώτο ιδιωτικό περίπατο στο Διάστημα

SpaceX: Δείτε ζωντανά την απόπειρα για τον πρώτο ιδιωτικό περίπατο στο Διάστημα

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν και μια μηχανικός της SpaceΧ ελπίζουν να γράψουν ιστορία με την αποστολή Polaris Dawn.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, δύο ερασιτέχνες αστροναύτες θα επιχειρήσουν το μεσημέρι της Πέμπτης να βγουν στο κενό του Διαστήματος, στο πλαίσιο της ριψοκίνδυνης αποστολής Polaris Dawn της SpaceX.

Δεδομένου ότι οι νέες στολές και η διαδικασία της SpaceX δεν έχουν δοκιμαστεί ξανά στο παρελθόν, η εξέλιξη της φιλόδοξης εξόρμησης δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Η διαδικασία μεταδίδεται ζωντανά στο X, την πλατφόρμα του Έλον Μασκ στον οποίο ανήκει η διαστημική εταιρεία.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν, ο οποίος χρηματοδότησε την ιδιωτική αποστολή, προγραμματίζεται να βγει πρώτος για τον διαστημικό περίπατο γύρω στις 13.30 ώρα Ελλάδας, ενώ το σκάφος Crew Dragon κινείται σε ύψος 700 χιλιομέτρων.

Συνδεδεμένος με παροχή οξυγόνου, θα αιωρηθεί στο κενό για περίπου 12 λεπτά πριν επιστρέψει στη θέση του, οπότε θα ακολουθήσει ο διαστημικός περίπατος της 30χρονης μηχανικού Σάρα Γκίλις, υπεύθυνης του προγράμματος εκπαίδευσης αστροναυτών στη SpaceX.

Οι δύο συνεπιβάτες τους, ο πιλότος Σκοτρ Ποτίτ, 50 ετών και η μηχανικός της NASA Άνα Μίνον, 38 ετών, θα παραμείνουν δεμένοι στις θέσεις τους τις δύο ώρες που η θυρίδα του σκάφους θα μείνει ανοιχτή.

Και αυτοί πάντως θα φορούν στολές υπό πίεση, αφού θα εκτεθούν στο κενό του Διαστήματος. Ο λόγος είναι πως, σε αντίθεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το Crew Dragon δεν διαθέτει διπλό αεροφράκτη αλλά μόνο μια μονή θυρίδα, κάτι που σημαίνει ότι θα αδειάσει εντελώς από αέρα πριν από τη μεγάλη έξοδο.

Μέχρι σήμερα, μόνο επαγγελματίες αστροναύτες έχουν βγει σε διαστημικούς περιπάτους –περίπου 270 έχουν πραγματοποιηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2000 και ακόμα 16 στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong.

Από αριστερά, οι Άνα Μένον, Σκοτ Ποτίτ, Τζάρεντ Άιζακμαν και Σάρα Γκίλις (Reuters)

Νόσος των δυτών

Η προετοιμασία για τον διαστημικό περίπατο ξεκίνησε περίπου 45 ώρες νωρίτερα όταν η πίεση στην καμπίνα του Crew Dragon άρχισε να μειώνεται και το ποσοστό του οξυγόνου να ανεβαίνει.

Στόχος είναι να απομακρυνθεί σταδιακά όλο το άζωτο από τον οργανισμό των αστροναυτών, ώστε να μην σχηματίσει φυσαλίδες όταν η πίεση στην καμπίνα αλλάξει. Οι φυσαλίδες αυτές μπορούν να αποφράξουν αιμοφόρα αγγεία και δυνητικά να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο, φαινόμενο γνωστό ως νόσος των δυτών.

Οι στολές διαστημικού περιπάτου της SpaceX, αριστερά, είναι πολύ πιο ελαφρές από της NASA (SpaceX / NASA)

Η διαδικασία που θα εφαρμοστεί στο Polaris Dawn είναι διαφορετική από αυτή που ακολουθείται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: οι αεροφράκτες που επιτρέπουν την πλήρη απομάκρυνση του αζώτου σε μέσα σε περίπου δύο ώρες.

Η μεγαλύτερη πρόκληση πάντως θα έρθει μετά τη λήξη του διαστημικού περιπάτου, όταν οι αστροναύτες θα πρέπει να κλείσουν την αεροστεγή θυρίδα και να ξαναγεμίσουν την καμπίνα αέρα.

Το Polaris Dawn είναι η πέμπτη ιδιωτική αποστολή της SpaceX και η δεύτερη για τον Άιζακμαν, ο οποίος συμμετείχε και στην αποστολή Inspiration4 της εταιρείας το 2021. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας πληρωμών Shift4 δεν έχει αποκαλύψει πόσα πλήρωσε αυτή τη φορά, όμως το κόστος της αποστολής εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Only in

Οι «διπρόσωποι» του ΣΥΡΙΖΑ, το μάθημα του Ιούλιου Καίσαρα και ο Άδωνις που ανακάλυψε το κακό του ΕΣΥ!

Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα περιμένουν τι θα κάνει ο Stefanos, η Τζάκρη δηλώνει ότι θα μείνει στο κόμμα ό,τι και αν γίνει, στην πολιτική ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς, τα κονέ με το ΠΑΣΟΚ και η ανακάλυψη του Άδωνι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024