Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η SpaceX έγραψε ιστορία με τον πρώτο διαστημικό περίπατο για ιδιώτες

Η SpaceX έγραψε ιστορία με τον πρώτο διαστημικό περίπατο για ιδιώτες

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν και μια μηχανικός της SpaceX έγιναν οι πρώτοι μη επαγγελματίες αστροναύτες που βγαίνουν στο κενό του Διαστήματος.

Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για τον ιδιωτικό τομέα στο Διάστημα.

Δύο ερασιτέχνες αστροναύτες πραγματοποίησαν την Πέμπτη τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο στο πλαίσιο της φιλόδοξης και ριψοκίνδυνης αποστολής Polaris Dawn της SpaceX.

Πρώτος ήταν ο Τζάρεντ Άιζακμαν, δισεκατομμυριούχος του Διαδικτύου, 41 ετών, ο οποίος βγήκε από το σκάφος Crew Dragon στις 13.52 ώρα Ελλάδας, ενώ πετούσε σε ύψος 700 χιλιομέτρων.

Επέστρεψε στη θέση του λίγα λεπτά αργότερα για τη σειρά της 30χρονης μηχανικού της SpaceX Σάρα Γκίλις, υπεύθυνης του προγράμματος εκπαίδευσης αστροναυτών της εταιρείας.

«Πίσω στο σπίτι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, από εδώ όμως η Γη σίγουρα μοιάζει με τέλειο κόσμο» είπε ο Άιζακμαν αντικρίζοντας το κενό, με τη Γη να λάμπει πίσω του μισοφωτισμένη.

Σε αντίθεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το Crew Dragon δεν διαθέτεο αεροφράκτη με διπλή θυρίδα αλλά μόνο μία μπουκαπόρτα -κάτι που σημαίνει ότι και οι τέσσερις επιβαίνοντες εκτέθηκαν στο κενό όταν η πόρτα άνοιξε.

Όλοι φορούσαν τις νέες στολές που ανέπτυξε η SpaceX την τελευταία τριετία -η δοκιμή τους σε πραγματικές συνθήκες ήταν βασικός στόχος της αποστολής.

Οι δύο άλλοι επιβαίνοντες, ο 50χρονος πιλότος Σκοτ Ποτίτ και η 38χρονη μηχανικός της SpaceX Άνα Μίνον, έμειναν δεμένοι στις θέσεις τους όση ώρα η θυρίδα έμεινε ανοιχτή.

Ο Άιζακμαν, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Shigt4, έχει αποδειχθεί στενός σύμμαχος του Έλον Μασκ στα σχέδιά του για τις εμπορικές διαστημικές πτήσεις. Είναι η δεύτερη φορά που ταξιδεύει στο Διάστημα, μετά την αποστολή Inspiration4 που χρηματοδότησε το 2021.

Δεν αποκάλυψε πόσα πλήρωσε για τη νέα αποστολή, το ποσό όμως εκτιμάται ότι φτάνει τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, δεδομένου ότι σε άλλες πτήσεις του Crew Dragon η SpaceΧ χρεώνει τη NASA 55 εκατ. δολάρια ανά θέση.

Από αριστερά, οι Άνα Μένον, Σκοτ Ποτίτ, Τζάρεντ Άιζακμαν και Σάρα Γκίλις (Reuters)

Από αριστερά, οι Άνα Μένον, Σκοτ Ποτίτ, Τζάρεντ Άιζακμαν και Σάρα Γκίλις (Reuters)

Το πιο μακρινό ταξίδι από την εποχή του Apollo

To Polaris Dawn εκτοξεύτηκε την Τρίτη από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα και λίγη ώρα αργότερα έφτασε σε απόγειο 1.400 χιλιομέτρων, τη μεγαλύτερη απόσταση στην οποία έχουν ταξιδέψει άνθρωποι από το 1972, όταν τέλειωσε το αμερικανικό πρόγραμμα Apollo για την κατάκτηση της Σελήνης.

Το σκάφος πέρασε έτσι μέσα από τις ζώνες ακτινοβολίας Βαν Άλλεν που περιβάλλουν τον πλανήτη και συνέλεξε δεδομένα για την επίδραση της ακτινοβολίας στα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους και τον ανθρώπινο οργανισμό. Λίγο αργότερα κατέβηκε σε χαμηλότερη, ασφαλέστερη τροχιά σε ύψος 700 χλμ.

Μέχρι σήμερα, μόνο επαγγελματίες αστροναύτες έχουν βγει σε διαστημικούς περιπάτους –περίπου 270 έχουν πραγματοποιηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2000 και ακόμα 16 στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong.

Οι στολές διαστημικού περιπάτου της SpaceX, αριστερά, είναι πολύ πιο ελαφρές από της NASA (SpaceX / NASA)

Οι στολές διαστημικού περιπάτου της SpaceX, αριστερά, είναι πολύ πιο ελαφρές από της NASA (SpaceX / NASA)

Νόσος των δυτών

Η προετοιμασία για τον διαστημικό περίπατο ξεκίνησε περίπου 45 ώρες νωρίτερα όταν η πίεση στην καμπίνα του Crew Dragon άρχισε να μειώνεται και το ποσοστό του οξυγόνου να ανεβαίνει.

Στόχος είναι να απομακρυνθεί σταδιακά όλο το άζωτο από τον οργανισμό των αστροναυτών, ώστε να μην σχηματίσει φυσαλίδες όταν η πίεση στην καμπίνα αλλάξει. Οι φυσαλίδες αυτές μπορούν να αποφράξουν αιμοφόρα αγγεία και δυνητικά να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο, φαινόμενο γνωστό ως νόσος των δυτών.

Όπως είχε δηλώσει πριν από την εκτόξευση ο Σκοτ Ποτίτ, ένας από τους τέσσερις επιβαίνοντες, η εκπαίδευση για την αποστολή Polaris Dawn διήρκεσε 2,5 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τροχιά συνολικά 19 αστροναύτες, αριθμός που αποτελεί ιστρορικό ρεκόρ. Τρία άτομα βρίσκονται στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong και ακόμα 12 στον Διεθνή Διαστημνικό Σταθμό.

Το Crew Dragon της SpaceX αναπτύχθηκε με συγχρηματοδότηση της NASA. Πέταξε για πρώτη φορά το 2001 και είναι σήμερα το μόνο αμερικανικό σκάφος που μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους στο Διάστημα.
Η NASA χρηματοδότησε την ανάπτυξη και ενός δεύτερου σκάφους, του Starliner της Boeing, το οποίο όμως παρουσίασε πολλαπλές βλάβες στην παρθενική του πτήση με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν δύο αστροναύτες για μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Only in

Οι «διπρόσωποι» του ΣΥΡΙΖΑ, το μάθημα του Ιούλιου Καίσαρα και ο Άδωνις που ανακάλυψε το κακό του ΕΣΥ!

Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα περιμένουν τι θα κάνει ο Stefanos, η Τζάκρη δηλώνει ότι θα μείνει στο κόμμα ό,τι και αν γίνει, στην πολιτική ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς, τα κονέ με το ΠΑΣΟΚ και η ανακάλυψη του Άδωνι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024