Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αποκρυπτογραφήθηκε χάρτης 3.000 ετών – Έκρυβε μία γνώριμη ιστορία

Αποκρυπτογραφήθηκε χάρτης 3.000 ετών – Έκρυβε μία γνώριμη ιστορία

Μία πολύ γνώριμη ιστορία αποκαλύφθηκε μετά την αποκρυπτογράφηση ενός αρχαίου χάρτη

Το Βρετανικό Μουσείο δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο αναφέρει πως οι επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν τον αρχαιότερο χάρτη του κόσμου… σ’ αυτόν τον κόσμο». Η πλάκα από τον 6ο αιώνα π.Χ. δείχνει έναν χάρτη της Μεσοποταμίας -περίπου εκεί όπου βρίσκεται το σημερινό Ιράκ- και τι πίστευαν οι Βαβυλώνιοι ότι βρισκόταν πέρα από τον τότε γνωστό κόσμο.

Το αρχαίο τεχνούργημα, που ανακαλύφθηκε στη Μέση Ανατολή, αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1882, αλλά παρέμεινε ένα μυστήριο μέχρι πρόσφατα που οι επιμελητές βρήκαν ένα τμήμα που έλειπε και μετέγραψαν τη σφηνοειδή γραφή του.

Ένας χάρτης της Μεσοποταμίας

Η επιγραφή έχει αρκετές παραγράφους της σφηνοειδούς γραφής στην πίσω πλευρά της και πάνω από το διάγραμμα του χάρτη που περιγράφει τη δημιουργία της Γης και τι πίστευε ο συγγραφέας της ότι υπήρχε πέρα από αυτήν.

Ο χάρτης δείχνει τη Μεσοποταμία να περιβάλλεται από έναν διπλό δακτύλιο – τον οποίο ο αρχαίος γραφιάς ονόμασε «πικρό ποταμό», έναν ποταμό που δημιούργησε τα σύνορα γύρω από τον γνωστό κόσμο των Βαβυλωνίων. Μέσα στον πικρό ποταμό, μικροί κύκλοι και ορθογώνια αναπαριστούν διάφορες πόλεις και φυλές της Μεσοποταμίας, συμπεριλαμβανομένης της Βαβυλώνας, ενώ ένα άλλο ορθογώνιο αναπαριστά τον Ευφράτη ποταμό.

«Έχετε περιοριστεί σε αυτό το κυκλικό διάγραμμα, ολόκληρο τον γνωστό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι έζησαν, άκμασαν και πέθαναν», δήλωσε στο βίντεο ο επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου και ειδικός στη σφηνοειδή γραφή δρ Ίρβινγκ Φίνκελ. «Ωστόσο, υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτόν τον χάρτη από αυτό», υπογράμμισε.

Η ιστορία της Κιβωτού του Νώε

«Όταν πρόκειται να λειτουργήσουμε πέρα από τα όρια του γνωστού κόσμου στον κόσμο της φαντασίας, η επιγραφή αυτή είναι απαραίτητη», πρόσθεσε ο Φίνκελ. Ο Βαβυλώνιος γραφέας χαρτογράφησε, επίσης, αυτό που πίστευε πως υπήρχε έξω από τον κόσμο του, συμπεριλαμβανομένων μυθικών πλασμάτων και εδαφών, καθώς και μια αναφορά σε μια γνωστή σήμερα ιστορία – ουσιαστικά τη βαβυλωνιακή εκδοχή της βιβλικής ιστορίας της Κιβωτού του Νώε.

Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι τα απομεινάρια της γιγάντιας κιβωτού που κατασκεύασε το 1800 π.Χ. η δική τους εκδοχή του Νώε, ονόματι Ουτναπιστίμ, κατόπιν εντολής του Θεού, βρίσκονταν πέρα από τον πικρό ποταμό στην πίσω πλευρά ενός βουνού – το ίδιο βουνό στο οποίο συνετρίβη η Κιβωτός του Νώε, σύμφωνα με τη Βίβλο. «Αυτό είναι κάτι αρκετά ενδιαφέρον για να το σκεφτεί κανείς, επειδή δείχνει ότι η ιστορία ήταν η ίδια και, φυσικά, ότι το ένα οδήγησε στο άλλο», κατέληξε ο Φίνκελ.

Must in

Πέρασαν στους «4» του EFL Cup Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ

Βραδιά των φαβορί στο EFL Cup με τις Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ να περνούν στην επόμενη φάση του θεσμού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο