Ήταν, όπως λέει το μοντέλο Tyson Beckford στο εναρκτήριο επεισόδιο του «In Vogue: The 90s», «μια υπέροχη εποχή για να είσαι ζωντανός». Ειδικά αν τύχαινε να είσαι νέος, διάσημος και όμορφος. Ο Beckford πέρασε εκείνη τη δεκαετία κοιτάζοντας με επιβλητικότητα τους κοινούς θνητούς, από τις υπερμεγέθεις διαφημιστικές πινακίδες του Ralph Lauren, στις οποίες πρωταγωνιστούσε σε γυαλιστερές διαφημιστικές καμπάνιες.

Κάτι σαν τον Χριστό τον Λυτρωτή πάνω από το Ρίο, αλλά με ένα στενό λευκό γιλέκο Polo και με το ένα χέρι του γύρω από τη Ναόμι Κάμπελ.

Το ασπρόμαυρο πορτρέτο του Peter Lindbergh

Στη δεκαετία του 1990, η μόδα είχε τη δύναμη να χρίζει τους θεούς και τις θεές μας. Το εξώφυλλο της Vogue ήταν μια τελετή στέψης. Τα supermodels ήταν οι αγαπημένες της λαϊκής κουλτούρας, οι συντάκτες των γυαλιστερών περιοδικών η δύναμη πίσω από το θρόνο.

Αυτή η αυτοκρατορική εποχή της μόδας τέθηκε σε κίνηση, με ακρίβεια χρόνου, από το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue τον Ιανουάριο του 1990. Το ανυπέρβλητο ασπρόμαυρο πορτρέτο του Peter Lindbergh με τις Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington και Tatjana Patitz ανακοίνωσε την αυγή της εποχής των supermodel και αποτέλεσε την πιστολιά εκκίνησης για μια δεκαετία όπου η μόδα ήταν το μηχανοστάσιο της λαϊκής κουλτούρας.

Για τα επόμενα 10 χρόνια, το πάρτι κύλησε απευθείας από την πρώτη σειρά στις πασαρέλες στα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας.

Το ανυπέρβλητο ασπρόμαυρο πορτρέτο του Peter Lindbergh με τις Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington και Tatjana Patitz ανακοίνωσε την αυγή της εποχής των supermodel

Πολυτέλεια και οριακή παραβατικότητα

Το «In Vogue: The 90s» είναι μια αναδρομή έξι επεισοδίων της Disney+ σε μια δεκαετία που τα είχε όλα. Η μαγεία της δεκαετίας του ’90 ήταν ταυτόχρονα πολυτελής και παραβατική, και μια από τις απολαύσεις αυτής της παραζάλης είναι τα ειλικρινή πλάνα από τις νυχτερινές εξόδους της εποχής.

Βλέπουμε τον Liam Gallagher, να εκπέμπει την ενέργεια του ελεύθερου μπαρόβιου καθώς καμαρώνει σε ένα after party, τη Liz Hurley να περιφέρει την ωρολογιακή βόμβα-φόρεμα με τις παραμάνες Versace, με το χαμόγελό της να διευρύνεται καθώς σκάει το φλας. Όλοι καπνίζουν τσιγάρα lights και πετάγονται από τα μαύρα ταξί φορώντας τακούνια Louboutin.

Η αλχημεία βρίσκεται στον επισφαλή χορό μεταξύ glamour και grunge, μεταξύ του σπάνιου και του φτηνού. Αυτή ήταν η δεκαετία που χώρεσε από τον Kurt Cobain με μια φαγωμένη από τη σκόρο ζακέτα και τον Puff Daddy -όπως ήταν τότε- με μια λευκή γούνα. Στην πασαρέλα, μεταπήδησε από τη μηλόπιτα του wellness της πρώιμης εποχής των supermodel στην εμβληματική rave συλλογή του Marc Jacobs και την άγρια βασιλεία του Tom Ford στον οίκο Gucci.

Ήταν η στιγμή που το κόκκινο χαλί του Χόλιγουντ έφερε το σεξαπίλ στον άλλοτε νυσταγμένο κόσμο των τελετών απονομής βραβείων, αλλά και που οι ηθοποιοί εξακολουθούσαν να ντύνονται με ό,τι ήθελαν και όχι με ό,τι τους είχε ανατεθεί να φορέσουν.

Αυτή ήταν η δεκαετία που χώρεσε από τον Kurt Cobain με μια φαγωμένη από τη σκόρο ζακέτα και τον Puff Daddy -όπως ήταν τότε- με μια λευκή γούνα

Photo: YouTube

Η Gen Z καταδύεται στα 90s

«Η δεκαετία του 1990 ήταν λαμπρή. Το ξέρω – είμαι αρκετά μεγάλη ώστε να την έχω παρακολουθήσει από κοντά. Έκανα παρέα με τους Take That στο Μαϊάμι, ήμουν καλεσμένη σε έναν από τους γάμους της Jennifer Lopez και συνόδευσα την Tracey Emin στην εβδομάδα μόδας στο Παρίσι» γράφει η Βρετανίδα  δημοσιογράφος Jess Cartner-Morley στον Guardian και συνεχίζει:

«Αλλά η νοσταλγία της δεκαετίας του ’90 είναι έντονη μεταξύ εκείνων που δεν είχαν καν γεννηθεί εκείνη την εποχή. Οι πιο καυτές συναυλίες του 2025 είναι η επιστροφή των Oasis, 29 χρόνια μετά τα εμβληματικά ραντεβού τους στο Knebworth. Με τα φαρδιά τζιν, τα cropped tops, τα ποδηλατικά σορτς, τα καπέλα του μπέιζμπολ και τα scrunchies, οι περισσότεροι της γενιάς Z έχουν πάρει την γκαρνταρόμπα τους απευθείας από τη δεκαετία του 1990».

Το trailer του «In Vogue: The 90s»

Ξεσπάσματα και τα ντιβιλίκια της πιο δύστροπης εποχής της μόδας

Το «In Vogue: The 90s» αφηγείται την ιστορία του πώς τα glossy περιοδικά -όχι μόνο η ίδια η Vogue, αλλά και το Face και το i-D- έγιναν οι δίαυλοι για τη λαϊκή κουλτούρα.

Ο Edward Enninful, ο οποίος ήταν διευθυντής μόδας του i-D (και μεταγενέστερα της Βρετανικής Vogue) ενώ ήταν ακόμη έφηβος, αφηγείται την ιστορία του πώς το Λονδίνο, με τις «διαγαλαξιακές σχολές μόδας και την εξωφρενική σκηνή των κλαμπ, έγινε το κέντρο του κόσμου της μόδας, με τον Lee McQueen ως διευθυντή της παράστασης και την Kate Moss ως μούσα».

Υπάρχουν συνεντεύξεις με δύο τιτάνες της αμερικανικής Vogue, τους θρύλους του styling, τους Grace Coddington και Tonne Goodman- με τον γοητευτικό Hamish Bowles, εθνικό θησαυρό της βρετανικής μόδας και οικοδεσπότη ενός podcast από το οποίο προέκυψε η ιδέα αυτής της σειράς, ο οποίος επέστρεψε στον κλάδο μετά από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη πριν από δύο χρόνια, και μερικές θαυμάσια διασκεδαστικές εμφανίσεις από τη θρυλική εκδότρια μόδας Carlyne Cerf de Dudzeele, μια γαλλική Cruella de Vil με λεοπάρ print, η οποία θυμάται με ευχαρίστηση τα ξεσπάσματα και τα ντιβιλίκια της πιο δύστροπης εποχής της μόδας.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Μία είναι η Anna

Αλλά ακόμη και σε ένα all-star cast που περιλαμβάνει την Kim Kardashian, τη Naomi Campbell, τον Tom Ford, την Gwyneth Paltrow και τον Baz Luhrmann, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος είναι ο πρωταγωνιστής του In Vogue: the 90s.

Όπως το θέτει η Goodman με την χαρακτηριστική ευκρίνεια: «Η Vogue είναι η Anna και η Anna είναι η Vogue». Η Wintour είναι ο Λόγκαν Ρόι αυτού του κόσμου. Το υποστηρικτικό καστ των στιλιστών και των προστατευόμενων του έχει τους ρόλους του Κόνορ, της Κένταλ, του Ρομάν και του Σιβ.

Ο τόνος δίνεται από νωρίς, όταν μια φωνή εκτός κάμερας ζητά ευγενικά από τη Wintour να βγάλει τα χαρακτηριστικά γυαλιά ηλίου της για μια συνέντευξη. Η τραγανή αυστηρότητα με την οποία εκείνη αρνείται, γνωρίζοντας με σιγουριά ότι ο λόγος της είναι ευαγγέλιο, αντανακλά την απόλυτη εξουσία που ασκεί η Wintour σε όλη την αυτοκρατορία της Vogue.

Η σειρά «In Vogue: The 90s» είναι μια ακτινογραφία της δυναμικής της μόδας και ένα καρδιογράφημα του εκκρεμούς της λαϊκής κουλτούρας

Photo: YouTube

Η κατάρρευση των glossy εντύπων

Η επιρροή της Wintour στη λαϊκή κουλτούρα έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τη μόδα. Εφηύρε ένα αρχέτυπο – «μια κομψή, ισχυρή γυναίκα-αφεντικό», όπως το θέτει η Kim Kardashian – το οποίο έγινε πρότυπο για τις γυναίκες που βρίσκονται στο προσκήνιο.

Από την ίδια την Kardashian, μέχρι την Gwyneth Paltrow και τη Victoria Beckham, πολλές από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες των επόμενων γενεών δανείστηκαν από το εγχειρίδιο της, στο οποίο μια θηλυκή γκαρνταρόμπα αντισταθμίζεται από έναν ψυχρά απόμακρο συναισθηματικό τόνο που μοιάζει περισσότερο πατρικός παρά μητρικός.

Το μυστικό για το πώς η προσωπική δύναμη της Wintour άντεξε -ακόμη και όταν η δύναμη των κάποτε τόσο σημαντικών glossy περιοδικών κατέρρευσε γύρω της- είναι ένα αίνιγμα που παραμένει κρυμμένο πίσω από αυτά τα μαύρα γυαλιά.

Από το grunge στο glamour

Η σειρά «In Vogue: The 90s» είναι μια ακτινογραφία της δυναμικής της μόδας και ένα καρδιογράφημα του εκκρεμούς της λαϊκής κουλτούρας. Παρακολουθεί τους επικρατούντες ανέμους της δεκαετίας καθώς αλλάζουν κατεύθυνση από τον πυρετό των supermodel της αρχής της δεκαετίας, που θαυμάζουν την τελειότητα, μέχρι τη συλλογή «grunge» του Perry Ellis που σκανδάλισε την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης το 1992.

Η Wintour δεν κρύβει ότι απεχθανόταν το grunge, αλλά όπως λέει ο Marc Jacobs, «καμία δύναμη στη γη, ούτε καν η Anna, δεν μπορεί να σταματήσει μια ιδέα της οποίας η ώρα έχει έρθει». Ωστόσο, μόλις δύο χρόνια αργότερα βλέπουμε την Amber Valletta να ανοίγει το σόου του Tom Ford στον οίκο Gucci με μια κυρίως ξεκούμπωτη μεταξωτή μπλούζα και βελούδινo hipster παντελόνι, μια στιγμή που η ίδια θυμάται ως «ηχητικό κύμα» σεξουαλικής ενέργειας. Ο πάντα ειρωνικός Ford παρατηρεί, σχετικά με τη μεταστροφή από το grunge στο glamour, ότι «μπορείς να είσαι καταθλιπτικός μόνο για λίγο καιρό».

«Τη δεκαετία του ’90 συνέβησαν τόσα πολλά που καθόρισαν το πού βρισκόμαστε τώρα στη μόδα», παρατηρεί η Goodman. «Όπως λέει η Anna η δεκαετία του ’90 άλλαξε πραγματικά τον κόσμο μας. Η προβολή του hip-hop, του rave και του grunge μας άνοιξε τα μάτια για την κρίσιμη σημασία της μόδας στον πολιτισμό – και καλωσορίσαμε κάθε άνοιγμα των ματιών».

Η δεκαετία του 1990 ήταν, πράγματι, μια σπουδαία εποχή για να ζει κανείς. Η νοσταλγία δεν είναι.

*Η σειρά «In Vogue: The 90s» έρχεται στο Hulu στις 13 Σεπτεμβρίου. 

*Με στοιχεία από theguardian.com | Αρχική Φωτό: YouTube