Ολοκληρώθηκε το φιάσκο για… Όσκαρ του υπουργείο Πολιτισμού με μια λιτή ανακοίνωση  για την ταινία που θα εκπροσωπήσει τη χώρας μας. Μετά από ένα εκρηκτικό 20ήμερο με παραιτήσεις, αποσύρσεις ταινιών και πολλά ερωτηματικά ανακοινώθηκε η ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό. Η επιλογή έγινε μέσα από μία λίστα η οποία περιείχε μόλις μια ταινία, τη «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα, καθώς όλες οι άλλες συμμετοχές είχαν αποσυρθεί.

«Μέσα σε λίγες γραμμές και χωρίς να λέει κουβέντα για τις τελευταίες εξελίξεις και την παραίτηση των δύο μελών της επιτροπής που διορίστηκαν μόλις χθες, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας, προχώρησε σε ανακοινώσεις σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Η δήλωση του Ιάσονα Φωτήλα:

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2024 η Επιτροπή Επιλογής της ελληνικής ταινίας που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας κατά τη διαγωνιστική διαδικασία των βραβείων OSCAR.

Η Φόνισσα, της Εύας Νάθενα, θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό των OSCAR

Στην διαδικασία συμμετείχαν 6 μέλη της επιτροπής και αφού διαπιστώθηκε η απαρτία τα μέλη ενέκριναν τη συμμετοχή στη διαδικασία των OSCAR, της ταινίας Η Φόνισσα, της Εύας Νάθενα, κρίνοντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις για μια δυναμική παρουσία.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν οι παραιτήσεις των κ.κ. Αν. Μίχου και Ν. Πλατύραχου, τους οποίους και ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους».

Τι προηγήθηκε

Το υπουργείο Πολιτισμού κατάφερε να φέρει απέναντί του την καλλιτεχνική κοινότητα και να προκαλέσει καταγγελίες για μεθοδεύσεις και αντιθεσμική συμπεριφορά. Παραγωγοί και σκηνοθέτες που κατέθεσαν υποψηφιότητα για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα βραβεία Όσκαρ (κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους) αποφάσισαν να αποσυρθούν από τη διαδικασία δηλώνοντας ότι αρνούνται να συμπράξουν «σε αδιαφανείς ενέργειες, που απαξιώνουν τον ελληνικό κινηματογράφο και τους επαγγελματίες του».

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και των κινηματογραφικών σωματείων, σύμφωνα με τις οποίες το ΥΠΠΟ είχε προτείνει σε 4 μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας να συμμετάσχουν στην επιτροπή, εκείνα είχαν αποδεχτεί την πρόταση και είχαν λάβει λινκ για να δουν τις ταινίες, ενώ στη συνέχεια έλαβαν νέα επιστολή που τους ενημέρωνε πως όλα τα προηγούμενα έγιναν «εκ παραδρομής», με το ΥΠΠΟ να ανακοινώνει λίγες ώρες αργότερα επιτροπή με άλλη σύνθεση.

Μόλις χθες, μετά από εβδομάδες αντιδράσεων και συγκρούσεων, το υπουργείο ανακοίνωσε τη ολοκληρωμένη σύνθεση της νέας επιτροπής. Μια επιτροπή, όμως, ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο, καθώς στον απόηχο των διαμαρτυριών  έχουν αποσυρθεί όλες οι ταινίες από τη σχετική λίστα, εκτός από τη «Φόνισσα».

Τα δύο νέα μέλη που ανακοινώθηκαν χθες ήταν ο διευθυντής φωτογραφίας Αναστάσιος Μίχος και ο συνθέτης, Νίκος Πλατύραχος που επίσης παραιτήθηκαν.