Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ντάνιελ Κρεγκ: Θα μπορούσε να κερδίσει το πρώτο του Όσκαρ για το λάγνο δράμα «Queer» του Λούκα Γκουαντανίνο;

Ντάνιελ Κρεγκ: Θα μπορούσε να κερδίσει το πρώτο του Όσκαρ για το λάγνο δράμα «Queer» του Λούκα Γκουαντανίνο;

Ο ρόλος που υποδύεται στο «Queer» είναι εξαιρετικά πολύπλοκος, και ηθοποιοί του βεληνεκούς του Ντάνιελ Κρεγκ σπάνια αναλαμβάνουν κάτι παρόμοιο.

Τζέιμς Μποντ. Μπενουά Μπλανκ. Αυτοί οι χαρακτήρες έχουν γίνει συνώνυμα της καριέρας του Ντάνιελ Κρεγκ. Τώρα, ο Κρεγκ εντάσσει τον Γουίλιαμ Λι, έναν εθισμένο στα ναρκωτικά γκέι Αμερικανό ομογενή, σε αυτόν τον κατάλογο, καθώς πρωταγωνιστεί στην σεξουαλικά φορτισμένη και φανταστική ιστορία αγάπης του Λούκα Γκουαντανίνο, «Queer».

Oυσιαστική, στενή σχέση

Η ευαίσθητη ερμηνεία του Κρεγκ, υποδυόμενος έναν συναισθηματικά κατακερματισμένο άνδρα, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ερμηνεία του μέχρι τώρα. Θα μπορούσε ακόμη και να τον φέρει στο επίκεντρο της κούρσας για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου – αν οι πιο συντηρητικοί ψηφοφόροι της Ακαδημίας δεν ενοχληθούν με τις ερωτικές σκηνές της ταινίας.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του William S. Burroughs του 1985, το «Queer» αφηγείται την ιστορία του Λι, ενός Αμερικανού ομογενή που ζει μια ζωή σχεδόν απομονωμένος, εκτός από σύντομες συναντήσεις με μια μικρή ομάδα γνωστών. Όταν γνωρίζει τον Γιουτζίν Άλερτον (Στάρκι), έναν νεαρό φοιτητή που είναι καινούργιος στην πόλη, ο Λι πιστεύει ότι ίσως τελικά να είναι ικανός να δημιουργήσει μια ουσιαστική, στενή σχέση με κάποιον.

Πάνω από 80 υποψηφιότητες έχουν δοθεί σε στρέιτ ηθοποιούς σε queer ρόλους, και τουλάχιστον 15 έχουν κερδίσει

Ο Κρεγκ, φυσικά, δεν είναι άγνωστος στο Χόλιγουντ. Παρότι είναι ευρέως γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ο τολμηρός 007 σε πέντε ταινίες Τζέιμς Μποντ, ο Κρεγκ έχει επανειλημμένα καταφέρει να δείξει το εύρος των δυνατοτήτων του. Ήταν ένας απειλητικός Ιρλανδός μαφιόζος στο «Road to Perdition» (2002) του Σαμ Μέντες και υποδύθηκε τον ξεκαρδιστικό, φλύαρο Τζόι Μπανγκ στην  κωμωδία «Logan Lucky» (2017) του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Και ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την αξέχαστη ερμηνεία του ως Μπενουά Μπλανκ στην ταινία «Knives Out» και στο sequel της «Glass Onion», οι οποίες του χάρισαν υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.

Πόσο πιθανό είναι ένα Όσκαρ;

Ο Κρεγκ, που αναμφισβήτητα έχει καθυστερήσει όσον αφορά μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, μπαίνει στο πεδίο καλύτερου ηθοποιού, το οποίο είναι σχετικά αδύναμο. Εκτός από τον Ρέιφ Φάινς («Conclave») και τον Κόλμαν Ντομίνγκο («Sing Sing»), ο ανταγωνισμός μοιάζει ποταπός.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα συχνό και αμφιλεγόμενο μοτίβο των Όσκαρ είναι οι στρέιτ, cisgender ηθοποιοί να προτείνονται -και να κερδίζουν- επειδή υποδύονται LGBTQ ρόλους. Πάνω από 80 υποψηφιότητες έχουν δοθεί σε στρέιτ ηθοποιούς σε queer ρόλους, και τουλάχιστον 15 έχουν κερδίσει. Ειδικά στους πρωταγωνιστές, αυτό περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα όπως ο Γουίλιαμ Χερτ («Kiss of the Spider Woman»), ο Τομ Χανκς («Philadelphia») και πιο πρόσφατα ο Ράμι Μάλεκ («Bohemian Rhapsody») και ο Μπρένταν Φρέιζερ («The Whale»).

Ανεξάρτητα από αυτό, η ενσάρκωση του Λι από τον Κρεγκ -ψυχή τε και σώματι- του επιτρέπει να εγκατασταθεί ολοκληρωτικά στον έντονα φανταστικό κόσμο του Γκουαντανίνο. Είναι ένας  πολύπλοκος ρόλος, τον οποίο ηθοποιοί του βεληνεκούς του Κρεγκ σπάνια αναλαμβάνουν, πόσο μάλλον να τον εκτελούν τόσο επιδέξια. Μια υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού πιθανότατα να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

*Με πληροφορίες από: Variety

Only in

Στέφανος Κασσελάκης: Οι κρυφές ενθαρρυντικές μετρήσεις

Αν και ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται εισηγήσεις να είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κρυφή δημοσκόπηση φαίνεται να δείχνει πως με δικό του κόμμα μπορεί να ξεκινάει από 5%. Η έτοιμη κοινοβουλευτική ομάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024