Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η μέθοδος του χάους: Ο σωστός τρόπος για να οργανώσετε τον χώρο σας;

Η μέθοδος του χάους: Ο σωστός τρόπος για να οργανώσετε τον χώρο σας;

Ξεχάστε όσα ξέρατε και κάντε το χάος κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Η «μέθοδος του χάους» είναι το νέο trend.

Ο Σεπτέμβριος είναι η ιδανική ευκαιρία να οργανώσετε τα πάντα στο σπίτι σας, από τις ντουλάπες και τις παπουτσοθήκες σας μέχρι το γραφείο και το ψυγείο σας. Ωστόσο, είναι λογικό να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Κι όμως, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα το χάος είναι φίλος μας. Η «μέθοδος του χάους» είναι το νέο trend που πρωταγωνιστεί στα βίντεο με θέμα την οργάνωση και τακτοποίηση χώρων.

Η Kim Jones είναι επαγγελματίας διακοσμήτρια, ειδική στην οργάνωση χώρων και περιγράφει αυτή τη μέθοδο ως μία από τις πιο αποτελεσματικές. Σύμφωνα με τη Jones, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να βάλετε τάξη στο σπίτι σας είναι να αδειάσετε εντελώς τα ράφια, τα συρτάρια, τις ντουλάπες και όλους τους άλλους αποθηκευτικούς χώρους σας. Δεν μπορείτε να οργανώσετε τα πράγματά σας, αν δεν γνωρίζετε πρώτα τι ακριβώς έχετε στο σπίτι σας.

Η Jones πρότεινε τη «μέθοδο του χάους» αρχικά σε ανθρώπους που μετακόμιζαν. Τους συμβούλευε, λοιπόν, να φέρουν όλες τις κούτες με τα υπάρχοντά τους στο καινούργιο τους σπίτι και στη συνέχεια να τις ανοίξουν όλες μαζί και να τοποθετήσουν τα πάντα στο πάτωμα. Μπορεί η μέθοδος αυτή να ακούγεται extreme αλλά μπορείτε να τη δοκιμάσετε πιο ελεγχόμενα (πχ: ανοίγοντας μία-μία κούτα).

Βέβαια, η μέθοδος του χάους δεν προορίζεται μόνο για όσους μετακομίζουν, αλλά και για όσους θέλουν απλά να οργανώσουν το σπίτι τους και να πετάξουν πράγματα που δεν χρειάζονται. Δεν είναι ανάγκη να αδειάσετε όλους τους αποθηκευτικούς σας χώρους ταυτόχρονα (για την ακρίβεια, δεν σας το προτείνουμε). Ξεκινήστε με ένα συρτάρι. Αφού τοποθετήσετε τα πάντα στο πάτωμα, κατηγοριοποιήστε κάθε αντικείμενο ανάλογα με την αξία και τη λειτουργία του.

Πώς να εφαρμόσετε τη μέθοδο του χάους;

Σύμφωνα με τις συμβουλές της ειδικού, μπορείτε να επιλέξετε για αυτή τη μέθοδο μια μέρα που έχετε ρεπό. Ίσως μπορείτε να το κάνετε αυτό το σαββατοκύριακο. Διαλέξτε πρώτα έναν μικρό χώρο στο σπίτι σας: μια ντουλάπα, ένα συρτάρι, ένα ράφι ή ένα μικρό δωμάτιο. Αδειάστε τελείως τον χώρο και τοποθετήστε τα πάντα στο κέντρο του δωματίου. Με τον μεγάλο σωρό στο πάτωμα, το δωμάτιο θα μοιάζει πιο ακατάστατο από πριν, αλλά μη φρικάρετε – είναι μέρος της διαδικασίας.

Στη συνέχεια, ξεκινήστε να οργανώνετε τα αντικείμενα σε κατηγορίες. Κάθε κατηγορία αντιστοιχεί σε μία διαφορετική στοίβα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεχωρίσετε σε μία στοίβα αρχικά όλες τις κάλτσες σας. Προχωρήστε, τακτοποιώντας τα εσώρουχά σας. Συνεχίστε με τα ρούχα σας, χωρίζοντάς τα σε καλοκαιρινά και χειμερινά, καθημερινά και βραδινά. Όταν τελειώσετε, μπορείτε να συνεχίσετε με τα παπούτσια ή τα αξεσουάρ σας, κ.λπ. Η οργάνωση μικρών αντικειμένων, ξεκινώντας από μικρότερες και προχωρώντας σε μεγαλύτερες κατηγορίες, μας επιτρέπει να τα κατηγοριοποιούμε και να να τα τοποθετούμε στη θέση τους, κάνοντας οικονομία χώρου.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν τακτοποιούμε τον χώρο μας, είναι πως επιμένουμε να καθαρίζουμε και να οργανώνουμε όλο το σπίτι σε μία μέρα, προκαλώντας όσο λιγότερη «ανακατωσούρα» γίνεται. Έτσι, όμως, είναι λογικό να αποφεύγουμε συνέχεια αυτήν την κουραστική διαδικασία, μη μπορώντας να βρούμε το κουράγιο να ξεκινήσουμε. Ωστόσο, το χάος σε μικρές και ελεγχόμενες δόσεις, ξεκινώντας δηλαδή από ένα μικρό ράφι ή ένα συρταράκι, θα μας δώσει κίνητρο να συνεχίσουμε χωρίς να μας κουράσει.

Μπορείτε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε να θέσετε στόχο να τακτοποιήσετε μία γωνία του σπιτιού σας, μέχρι να ολοκληρώσετε τον άθλο. Σίγουρα θα βρείτε πράγματα που έχουν χάσει πλέον τη λειτουργικότητά τους, πράγματα που θέλετε να δωρίσετε ή να πετάξετε και πράγματα που είχατε ξεχάσει ότι έχετε.

Δοκιμάστε το, δεν έχετε τίποτα να χάσετε!

* Πηγή: Grace

Only in

Οι «διπρόσωποι» του ΣΥΡΙΖΑ, το μάθημα του Ιούλιου Καίσαρα και ο Άδωνις που ανακάλυψε το κακό του ΕΣΥ!

Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα περιμένουν τι θα κάνει ο Stefanos, η Τζάκρη δηλώνει ότι θα μείνει στο κόμμα ό,τι και αν γίνει, στην πολιτική ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς, τα κονέ με το ΠΑΣΟΚ και η ανακάλυψη του Άδωνι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024