Η διατροφή που μας μεγαλώνει… ωραία
Σε μια νέα ανασκόπηση ερευνών εξετάστηκε ο σημαντικός ρόλος που παίζει η διατροφή στην μακροζωία και την υγεία μας.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nutrients, ο θερμιδικός περιορισμός, η διαλειμματική νηστεία, η μεσογειακή διατροφή και η διατροφή Keto, μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία επηρεάζοντας σημαντικές διεργασίες του οργανισμού, όπως η κυτταρική «επισκευή» και η μεταβολική ρύθμιση. Όμως, δεν είναι και τα 4 αυτά διατροφικά πρότυπα το ίδιο αποτελεσματικά.
Η ερευνητική ομάδα αναζήτησε μελέτες που αξιολόγησαν την επίδραση αυτών των διατροφικών μοτίβων στη μακροζωία και τη διάρκεια της υγείας σε μικροοργανισμούς, ζωικά μοντέλα και ανθρώπους. Ας δούμε αναλυτικά τα συμπεράσματα των επιστημόνων.
Θερμιδικός περιορισμός
Ο περιορισμός των θερμίδων φαίνεται να προάγει την υγιή γήρανση συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη της παχυσαρκίας, στη μείωση της φλεγμονής, τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας και την επιβράδυνση της βιολογικής (κυτταρικής) γήρανσης. Αυτό δυνητικά καθυστερεί την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
Ο περιορισμός των θερμίδων έχει επίσης συνδεθεί με τη μακροζωία.
Διαλειμματική νηστεία
Η γνωστή σε όλους μας διαλειμματική νηστεία που περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ περιόδων νηστείας και κανονικής κατανάλωσης φαγητού, μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη στη σύνθεση του σώματος και στην καρδιαγγειακή υγεία. Μπορεί επίσης να προσφέρει μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα, όπως ισορροπημένα επίπεδα χοληστερόλης και ρύθμιση του θυρεοειδούς.
Σε σύγκριση με τον συνεχή περιορισμό των θερμίδων, οι κύκλοι νηστείας μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στις αντιδράσεις στο κυτταρικό στρες, προσφέροντας δυνητικά μεγαλύτερα οφέλη στην ανθεκτικότητα και τη μακροζωία.
Μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο. Επίσης, περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών και ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3, ενώ περιορίζει το κρέας και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), να υποστηρίξει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση και να μειώσει την αδυναμία στους ηλικιωμένους. Φαίνεται επίσης ότι ενισχύει την υγεία του εντέρου και μειώνει τη φλεγμονή. Αυτό το διατροφικό μοτίβο που εστιάζει σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως ακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, προάγει την καρδιαγγειακή υγεία και την υγιή γήρανση.
Οι συγγραφείς της ανασκόπησης προτείνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει μεταβολικά οφέλη παρόμοια με αυτά του περιορισμού των θερμίδων και της διαλειμματικής νηστείας χωρίς μείωση των θερμίδων.
Κετογονική δίαιτα
Η κετογονική διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτρια σε πρωτεΐνη και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, γεγονός που αναγκάζει το σώμα να καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες για καύσιμο.
Η παρούσα ανασκόπηση προτείνει ότι αυτό το διατροφικό πρότυπο μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, να αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL) και να βοηθήσει στη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους. Όμως, μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL), τουλάχιστον προσωρινά, κάτι που θα μπορούσε να είναι κίνδυνος για την υγεία της καρδιάς για ορισμένα άτομα. Μειώνοντας ουσιαστικά την πρόσληψη υδατανθράκων, βοηθά πιθανώς στην κυτταρική αποτοξίνωση, προάγοντας τη μακροζωία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανασκόπησης, αυτές οι επιδράσεις είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από τον περιορισμό των θερμίδων και τη διαλειμματική νηστεία.
Ωστόσο, η κετογονική δίαιτα μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξη και να προάγει γαστρεντερικά προβλήματα. Αυτό υποδηλώνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αξιολογηθεί η ασφάλειά της ως μακροπρόθεσμo διατροφικό πλάνο για υγιή γήρανση, ειδικά για τους ηλικιωμένους.
Ποια διατροφή νικά…;
Μεταξύ των διατροφών που μελετήθηκαν, η μεσογειακή μπορεί να υποστηρίξει συνολικά την υγεία αφού έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων.
Κάποιοι επιστήμονες συμβουλεύουν τον συνδυασμό διατροφικών προτύπων, όπως για παράδειγμα της μεσογειακής με τον περιορισμό των θερμίδων. Επιπλέον, η επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική ως προς τη διαλειμματική νηστεία και την κετογονική διατροφή για υγιή γήρανση και πρόληψη ασθενειών, καθώς υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, πιθανές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και αμφισβητήσιμες επιπτώσεις ως προς την υγεία της καρδιάς.
Τελικά, δεν μπορεί να υπάρξει ένα πλάνο που να ταιριάζει σε όλους. Επιπλέον, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η προώθηση της υγιούς γήρανσης απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με διατροφικές αλλαγές, τακτική άσκηση, διαχείριση του άγχους και ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και τον διατροφολόγο σας έτσι ώστε να δημιουργήσετε το πλάνο που ταιριάζει στις ανάγκες σας για να ζήσετε όχι μόνο περισσότερο αλλά και καλύτερα.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις