Μόλις μπήκατε στα πρώτα «-ήντα» της ζωής σας. Παρατηρείτε πως το σώμα σας αρχίζει να αλλάζει, ξαφνικά τα άκρα σας πονάνε λίγο κάθε φορά που ξυπνάτε, κουράζεστε πολύ πιο γρήγορα από πριν και ίσως δυσκολεύεστε να χάσετε εκείνα τα περιττά κιλά που πήρατε στις διακοπές. Κάπου εδώ μπαίνει η γυμναστική, που θα έρθει για να καλύψει καλύτερα τις νέες ανάγκες του σώματός σας σε αυτήν τη δεκαετία αλλά και μετέπειτα.

Η φυσική κατάσταση δεν παύει να είναι σημαντική καθώς μεγαλώνετε. Στην πραγματικότητα, γίνεται πιο κρίσιμη από ποτέ, ειδικά καθώς μπαίνετε σιγά-σιγά στην εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τους μεταβολικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη μείωση των οιστρογόνων και να αντισταθμίσει την μείωση της οστικής πυκνότητας αποτρέποντας έτσι την οστεοπόρωση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των κοινών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, πόνος στην πλάτη, «πτώση» της διάθεσης και στρες.

Ενδυνάμωση

Αρχίζουμε να χάνουμε μυς από τα 30, επομένως οι προπονήσεις που επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ πολλές γυναίκες αποφεύγουν την άρση βαρών επειδή φοβούνται ότι θα αποκτήσουν πολύ όγκο, οι γυμναστές και οι ειδικοί συμβουλεύουν όχι μόνο να αγκαλιάσετε τα βάρη, αλλά να τους δώσετε προτεραιότητα από όλα τα είδη γυμναστικής που θα δοκιμάσετε. Η άρση βαρών και οι προπονήσεις υψηλής έντασης συμβάλλουν στην άμβλυνση της διαδικασίας γήρανσης, βελτιώνουν την υγεία των οστών και την καρδιαγγειακή λειτουργία, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Οι ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση βοηθούν, επίσης, στη βελτίωση του μεταβολικού ρυθμού.

Γυμναστική στο νερό

Οι ασκήσεις στο νερό είναι ιδανικές καθώς μεγαλώνετε, καθώς επικεντρώνονται στην αντίσταση, τη μυϊκή τόνωση και την καρδιαγγειακή άσκηση με κινήσεις χαμηλής έντασης που δεν είναι «σκληρές» ή επιβαρυντικές για το σώμα. Η υδάτινη προπόνηση (τζόκινγκ στο νερό, αερόβια γυμναστική ή περπάτημα σε πισίνα) ενισχύει τους μυς και μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις. Φυσικά, εδώ ανήκει και η κολύμβηση που είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Pilates & Yoga

Το pilates βοηθά να δυναμώσετε και να επιμηκύνετε τους μυς σας με μια προπόνηση χαμηλής έντασης. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα pilates σε στρώμα ή ακόμη και να δοκιμάσετε το reformer pilates σε κρεβάτι. Επίσης, στάσεις yoga όπως σανίδες, γέφυρες και ανασηκώσεις ποδιών θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες για τη σταθερότητα και την υγεία της πλάτης. Εάν κάνετε ήδη yoga, οι ειδικοί τονίζουν να βάλετε και τις πόζες δέντρων και πολεμιστών στη λίστα των καθημερινών σας κινήσεων για να βελτιώσετε την ισορροπία και τη δύναμη των ποδιών σας.

Cardio

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση ανησυχούν συχνά για την αύξηση του σωματικού βάρους τους. Οι ειδικοί, λοιπόν, προτείνουν να βάλετε τη cardio γυμναστική στο πρόγραμμά σας για τη συνολική υγεία, μέσα στην οποία εντάσσεται και το τρέξιμο, εάν φυσικά σας αρέσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να πάτε για περπάτημα αλλά με πιο γρήγορο ρυθμό από τον καθιερωμένο -30 λεπτά καθημερινά αρκούν και φυσικά μετά μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο. Η ποδηλασία είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή cardio γυμναστικής που έχει χαμηλό κίνδυνο τραυματισμού. Ξεκινήστε μόνοι/ες σας ή μπείτε σε μια ομάδα ποδηλασίας που είναι πιο διασκεδαστικό.

* Πηγή: Vita