Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ιδού η απορία: Το γάλα αμυγδάλου ή το γάλα βρώμης είναι καλύτερο;

Ιδού η απορία: Το γάλα αμυγδάλου ή το γάλα βρώμης είναι καλύτερο;

Τόσο το γάλα αμυγδάλου όσο και αυτό με βρώμη έχουν πάρει τα... πάνω τους τα τελευταία χρόνια. Πιο όμως από τα δύο είναι καλύτερο;

Αν και η vegan διατροφή δεν είναι για όλους, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν δύο εξαιρετικά δημοφιλείς vegan επιλογές αντί του γάλακτος: το γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρώμης. Ποιο από τα δύο είναι όμως πιο καλό; Ποιο θα ήταν καλύτερο να επιλέγουμε; Πώς διαφέρουν;

Φυτικά γάλατα VS ζωικού

Τα φυτικά γάλατα, όπως της βρώμης και του αμυγδάλου, είναι ιδανικά για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Σύμφωνα με έρευνες τα αμυγδάλου και βρώμης μπορούν να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, συγκριτικά με το ζωικό γάλα ενώ δεν περιέχουν και κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχονται στο πλήρες. Πολλά φυτικά γάλατα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, βιταμίνη D, φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου πρόκειται για το πιο δημοφιλές φυτικό γάλα. Δεν είναι χαρακτηρίζεται απλώς “χωρίς λακτόζη” αλλά και “χωρίς γλουτένη“.

Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε, είναι χαμηλό σε θερμίδες, υδατάνθρακες αλλά και σε πρωτεΐνη. Επίσης περιέχει μια καλή ποσότητα ασβεστίου, βιταμίνης B12 και D.

Γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης είναι εξαιρετική επιλογή για όσους δε θέλουν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά και έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Ενώ τεχνικά δεν περιέχουν γλουτένη, όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν ευαισθησία στη γλουτένη θα πρέπει να είναι επιλεκτικοί όταν επιλέγουν μια ποικιλία, καθώς κατά την επεξεργασία μπορεί να προκύψει διασταυρούμενη μόλυνση με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Φροντίστε να αναζητήσετε μια ποικιλία που είναι πιστοποιημένη χωρίς γλουτένη για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη συγκριτικά με του αμυγδάλου και έτσι είναι πιο χορταστικό. Περιέχει βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D ενώ μια κούπα καλύπτει το 25% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το γάλα βρώμης περιέχει περισσότερες θερμίδες από άλλα φυτικά γάλατα, κάτι που θα πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν ως στόχο την απώλεια βάρους.

Τι να επιλέξεις;

Για να κάνεις την καλύτερη επιλογή ανάμεσα στα δύο, σκέψου τις προτιμήσεις σου, τους διατροφικούς σου στόχους αλλά και τον τρόπο ζωής σου.

Αν για παράδειγμα, έχεις αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, τότε του αμυγδάλου πρέπει σίγουρα να αποφεύγεται. Μπορείς να δοκιμάσεις το γάλα βρώμης ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό, που δεν περιέχει ξηρούς καρπούς.

Αν από την άλλη, αναζητάς μια επιλογή με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες τότε του αμυγδάλου σου ταιριάζει περισσότερο, όπως επίσης και αν θέλεις να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις μέσα στην μέρα.

* Πηγή: Vita

Only in

Οι «διπρόσωποι» του ΣΥΡΙΖΑ, το μάθημα του Ιούλιου Καίσαρα και ο Άδωνις που ανακάλυψε το κακό του ΕΣΥ!

Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα περιμένουν τι θα κάνει ο Stefanos, η Τζάκρη δηλώνει ότι θα μείνει στο κόμμα ό,τι και αν γίνει, στην πολιτική ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς, τα κονέ με το ΠΑΣΟΚ και η ανακάλυψη του Άδωνι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024