Τίποτα δεν συγκρίνεται με το πρώτο φλιτζάνι καφέ το πρωί, ειδικά όταν ξυπνάμε κουρασμένοι ή νωχελικοί. Νέα έρευνα όμως, αναφέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να βλάψει την καρδιά.

Περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει καφεΐνη καθημερινά, με την ημερήσια πρόσληψη να φτάνει τα 200 mg, που ισοδυναμεί με περίπου τρία φλιτζάνια espresso την ημέρα. Είτε πίνετε καφέ είτε τσάι ή ακόμα και ενεργειακά ροφήματα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης την ημέρα.

Εάν φτάνουμε ή ξεπερνάμε αυτό το όριο καθημερινά, τότε αυξάνονται και οι κίνδυνοι για την υγεία, σύμφωνα με την νέα έρευνα. Όπως αποκαλύπτει, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από 400 mg καφεΐνης τις περισσότερες ημέρες φάνηκαν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παρά το γεγονός ότι ήταν υγιείς. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Συνέδριο American College of Cardiology.

Πώς επηρεάζει την καρδιά η υπερβολική καφεΐνη;

Για να απαντήσουν το ερώτημα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 92 υγιών ατόμων ηλικίας 18 έως και 45 ετών, που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Αφού μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση και τους σφυγμούς τους, τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν ένα τρίλεπτο τεστ (step test), που χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί η καρδιαγγειακή ικανότητα ενός ατόμου με βάση τον τρόπο με τον οποίο επιβραδύνεται ο καρδιακός ρυθμός κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ανάρρωσης.

Επιπλέον οι ερευνητές προσδιόρισαν την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για κάθε συμμετέχοντα. Σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων κατανάλωνε τουλάχιστον 400 mg καφεΐνης κάθε μέρα, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ, δύο ενεργειακών ροφημάτων ή ή 10 αναψυκτικών.

Η κατανάλωση τόσης μεγάλης ποσότητας καφεΐνης φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά το αυτόνομο νευρικό σύστημα των συμμετεχόντων, αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή τους πίεση με την πάροδο του χρόνου.

Τα ευρήματα ήταν ακόμα πιο ανησυχητικά μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν σταθερά περισσότερα από 600 mg καφεΐνης την ημέρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στα πέντε λεπτά ανάπαυσης μετά το step test, είχαν σημαντικά αυξημένους καρδιακούς παλμούς (100 παλμούς ανά λεπτό) και αρτηριακή πίεση (140/90 mm Hg, όπου τα 120/80 mm Hg είναι τα φυσιολογικά).

«Λόγω της επίδρασής της στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, η τακτική κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφεΐνης θα μπορούσε να θέσει τα κατά τα άλλα υγιή άτομα σε κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

* Πηγή: Vita