Δήμοι σε Οικονομικό Στρίμωγμα: ΚΑΠ σε δόσεις και λύσεις σε είδος; Ρεπορτάζ in
Ρεπορτάζ το in για τα οικονομικά των Δήμων.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Όπως αποκαλύφθηκε από το in στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος αναμένεται να ανακοινώσει μια επιπλέον δόση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για τους Δήμους στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Νοέμβριο στη Ρόδο.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του in, οι δήμοι μέχρι το τέλος του 2024 θα λάβουν συνολικά δύο δόσεις ΚΑΠ. Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι αν αυτά τα χρήματα επαρκούν για να καλύψουν τα εκρηκτικά λειτουργικά κόστη που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δήμοι: το τέλος ταφής, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τις αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων.
Οι πληροφορίες του in δείχνουν ωστόσο ότι τα ποσά μάλλον δεν αρκούν. Εκτιμάται πως θα χρειαστεί ακόμα μία δόση ΚΑΠ για να καλυφθούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου των λειτουργικών αναγκών των δήμων, που οι πληροφορίες δείχνουν πως θα απαιτηθούν. Παρά λοιπόν, την καλή πρόθεση του Υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ αναμένεται να βρεθούν με μια σοβαρή οικονομική «τρύπα».
Πώς θα γεφυρωθεί αυτό το τεράστιο κενό;
Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει την επιστροφή ενός ποσού περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους, ποσό που είχε παρακρατηθεί όπως εικάζεται από το τέλος ταφής. Ωστόσο, εδώ «κρύβεται» και η λεπτομέρεια: δεν πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για επιστροφή σε μετρητά, αλλά σε είδος! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δήμοι θα λάβουν προμήθειες, όπως κάδους απορριμμάτων κτλ, μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, με την λογική ότι έτσι κι αλλιώς θα χρειάζονταν αυτούς τους κάδους και θα έπρεπε να τους αγοράσουν.
Αλλά οι δήμοι προβληματίζονται εφόσον ισχύουν όσα αναφέρει το ρεπορτάζ. Οι δήμοι μπορεί να μην έχουν ανάγκη από κάδους, αλλά από πόρους για να καλύψουν τις άμεσες και πιεστικές ανάγκες τους ή να μην χρειάζονται κάδους αλλά άλλον εξοπλισμό για τις υποδομές τους. Τα ανταποδοτικά είδη δύσκολα θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που μπορεί να προκύψει τελικά. Η οικονομική πίεση στους δήμους θα παραμείνει, κάτι που δυστυχώς τους έχει γίνει καθημερινότητα, αναγκάζοντάς τους να σφίξουν ξανά το ζωνάρι.
Παρά όμως το «σκοτεινό αυτό τοπίο», υπάρχει μια αχτίδα αισιοδοξίας. Η ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις διαφωνίες τους σε κάποια θέματα, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, με αμοιβαίες καλές προθέσεις για να βρουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Και αυτό είναι κρίσιμο, καθώς οι πιέσεις της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, ενοίκια και την καθημερινότητα επιβαρύνουν τους πολίτες, που στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων για στήριξη. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ως ο θεσμός πιο κοντά στον πολίτη, πρέπει να είναι ισχυρή και οικονομικά αυτόνομη για να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και ευημερία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις