Βάση για πολιτιστικές ανταλλαγές και κοινές δράσεις, αποτελεί η… αργοπορημένη Δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με τον Δήμο Νάουσας, που εκπροσωπούν δύο περιοχές στενά συνδεδεμένες με τον αρχαίο Μακεδόνα φιλόσοφο Αριστοτέλη. Ο μεν Δήμος Αριστοτέλη περιλαμβάνοντας στην επικράτειά του τα Αρχαία Στάγειρα, τόπο γέννησης και ταφής του Αριστοτέλη. Ο δε Δήμος Νάουας, περιλαμβάνοντας την Μίεζα, τον τόπο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον πιο φημισμένο μαθητή του, τον Μέγα Αλέξανδρο.

«Είναι μια δικτύωση που μπορούμε χαριτολογώντας να πούμε ότι άργησε, καθώς οι δύο δήμοι έχουν ένα προνομιακό κοινό σημείο αναφοράς και κίνητρο σύνθεσης δυνάμεων στον πολιτισμό και στην τουριστική προβολή: Την οικουμενική ακτινοβολία του Αριστοτέλη, που αμφότεροι οι δήμοι μας επιθυμούν να αξιοποιήσουν για την προβολή των τόπων μας σε Ελλάδα και Εξωτερικό, προσελκύοντας ποιοτικό τουρισμό με όχημα τον πολιτισμό και την ιστορία» αναφέρει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, σχετικά με τη συνεργασία των δύο δήμων.

Η επίσημη τελετή δικτύωσης σε υλοποίηση ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη και με τους Αντιδημάρχους Νίκο Αυγερινό και Μαρία Ενεχηλίδου, να εκπροσωπούν τον Δήμο, έλαβε χώρα με αφορμή την παρουσίαση στη Νάουσα μιας παραγωγής του Δήμου Αριστοτέλη με θέμα την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία,

Η ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων μεταξύ του Δήμου Αριστοτέλη και του Δήμου Νάουσας αποτελεί μια πρωτοβουλία που προωθεί τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων και τη διάδοση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δύο δήμοι, με πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν και ενεργή πολιτιστική ζωή, έχουν πολλά να προσφέρουν τόσο στους δημότες τους όσο και στους επισκέπτες τους.

Κοινές πολιτιστικές δράσεις

Μέσω αυτής της δικτύωσης, επιδιώκεται η δημιουργία κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως φεστιβάλ, εκθέσεις, παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα αναδεικνύουν τις παραδόσεις, την ιστορία και τις τέχνες των δύο περιοχών. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ τοπικών καλλιτεχνών, πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για πολιτιστική έκφραση και καινοτομία.

Η πρωτοβουλία αναμένεται ενισχύσει την πολιτιστική ταυτότητα των δύο δήμων, αλλά θα συμβάλει επίσης στην τουριστική τους ανάπτυξη, προσελκύοντας επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και την ιστορία. Με τον τρόπο αυτό, η δικτύωση των πολιτιστικών δράσεων αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

*πηγή φωτογραφίας, facebook Δήμου Αριστοτέλη