Στην εξειδίκευση των μέτρων για την ενίσχυση των οικογενειών, με στόχο το δημογραφικό, θα προχωρήσουν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί.

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των εργαζόμενων γιονιών και την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων.

Στη διυπουργική συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ενώ ρόλο συντονιστή θα έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Τα άμεσα μέτρα

Μεταξύ άλλων, στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την ενίσχυση των οικογενειών, στη μάχη που πρέπει να δώσει η χώρα για το δημογραφικό ζήτημα, περιλαμβάνονται:

• Ενίσχυση των επιδομάτων προς νέους γονείς κατά 20 εκατομμύρια ευρώ με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.

• Διευκολύνσεις από τους εργοδότες προς το προσωπικό με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς.

• Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

• Επέκταση των «νταντάδων της γειτονιάς» με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.

• Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

• Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Παράλληλα, προβλέπονται αλλαγές και στα βασικά κοινωνικά επιδόματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.