Αν κάτι μπορείς να προσεγγίσεις με βεβαιότητα, είναι το «πώς και το γιατί» η εθνική ομάδα της Κροατίας πήγε τόσο καλά τα τελευταία χρόνια στις σημαντικές διοργανώσεις. Φιναλίστ το 2018 στο Μουντιάλ της Ρωσίας, τρίτη θέση τέσσερα χρόνια μετά στο Κατάρ. Δεν είναι μικρό πράγμα.

Και αν όλοι έχουν να λένε για τον «ένα και μοναδικό» Λούκα Μόντριτς, ένα από τα (υπόλοιπα) κλειδιά του συνόλου του Ντάλιτς προφανώς και ήταν η διάταξη της οπισθοφυλακής. Το αμυντικό δόγμα, το δίδυμο των …μοναμάχων στο κέντρο της άμυνας της Χρβάτσκα, το αποτελούμενο από τον Ντέγιαν Λόβρεν και τον Ντομαγκόι Βίντα.

Ο Λόβρεν που έρχεται να βρει τον Βίντα στη Super League

Η εδώ και λίγες ώρες οριστικοποίηση της μετακίνησης του Λόβρεν στον ΠΑΟΚ, σημαίνει πως δύο αξιόπιστοι αμυντικοί θα εμφανίζονται στα μέρη μας, έστω κι αν δεν βρίσκονται στην πρώτη (ποδοσφαιρική) τους νεότητα.

Αμφότεροι είναι της τάξης του ’89, συνομήλικοι δηλαδή. Ο Βίντα μεγαλύτερος κατά λίγους μήνες, με δεδομένο πως γεννήθηκε τον Απρίλιο ενώ ο Λόβρεν τον Ιούλιο. Το πιο ενδιαφέρον στις περιπτώσεις των δύο Κροατών, σχετίζεται με το γεγονός πως σταδιακά θα φουντώνει η κουβέντα για το ποιος από τους δύο είναι καλύτερος!

Ας δούμε, συνεπώς, κάποια στοιχεία: ο Βίντα, εδώ και δύο χρόνια στην ΑΕΚ, έχει αγωνιστεί με την εθνική Κροατίας 105 φορές και με ύψος 1,84 μοιάζει δυναμικός και αρκετά aggressive (επιθετικός αναφορικά με το μαρκάρισμα) στο παιχνίδι του.

Για περίπου 10 χρόνια ήταν συνοδοιπόρος με τον Λόβρεν, έναν παίκτη στο 1,88, επίσης με ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι, ίσως όμως παραπάνω εγκεφαλικό. Ναι μεν και οι δύο αγωνίστηκαν σε υψηλό επίπεδο, ο Λόβρεν ωστόσο έχει τα παράσημα της εξαετούς παρουσίας στη Λίβερπουλ και την Πρέμιερ Λιγκ: δεν λες μικρή την εμπειρία του, γιατί ήταν βασικός.

Όπως αναντικατάστατος υπήρξε και στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ στον τελικό του ’18 με αντίπαλο τη Γαλλία, στην ήττα 2-4 της Κροατίας με τη Γαλλία, ήταν παρέα με τον Βίντα οι φύλακες – άγγελοι της εστίας του (γκολκίπερ) Σούμπασιτς. Δύο έμπειρα παιδιά, στα 29 τους χρόνια τότε, πάντα με …«μαχαίρι στα δόντια» κατά το κοινώς λεγόμενο. Αργότερα στο Κατάρ η ιστορία άλλαξε. Ο Βίντα ναι μεν συμπεριλήφθηκε στις κλήσεις, δεν ήταν όμως στα αρχικά πλάνα.

Αντίθετα με τον Λόβρεν που βρήκε θέση σε όλα τα παιχνίδια, τόσο στους ομίλους όσο και στα νοκ άουτ, εκεί που η Κροατία απέκλεισε τη Βραζιλία αλλά έμεινε έξω από την Αργεντινή στον ημιτελικό. Στο ραντεβού για την τρίτη θέση σημείωσε …απουσία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως με τις 78 παρουσίες του φορώντας τη φανέλα-σκακιέρα δεν αποτελεί έναν σέντερ μπακ που άφησε το στίγμα του στην ομάδα.

Κοντολογίς, η άφιξη του Λόβρεν και η παρουσία του Βίντα, φέρνουν δύο άλλοτε συμπαίκτες έτοιμους να δώσουν μάχες στο ίδιο πρωτάθλημα. Μένει να φανεί ποιος βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση και ποιος έχει τα κουράγια να θυμίσει το πόσο αποτελεσματικός παραμένει…