Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι δύο όψεις του νομίσματος για τον Νόβακ Τζόκοβιτς (vids+pics)

Οι δύο όψεις του νομίσματος για τον Νόβακ Τζόκοβιτς (vids+pics)

Ο θρίαμβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι σοκαριστικοί αποκλεισμοί, η μάχη για τα ATP Finals και το αρνητικό ρεκόρ που πρέπει να αποφύγει ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και σοκαριστικοί αποκλεισμοί στα περισσότερα τουρνουά που έλαβε μέρος στους πρώτους εννιά μήνες του 2024. Μια πολύ δύσκολη και περίεργη χρονιά για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, που κινδυνεύει να μείνει εκτός ATP Finals, αφού η χαμηλή συγκομιδή πόντων τον φέρνει μέχρι τώρα εκτός 8άδας.

Ο Νάρντι, ο Ταμπίλο και τα άλλα… παιδιά

Το πρώτο τουρνουά που έλαβε μέρος στη φετινή σεζόν ήταν το United Cup, όπου είχε 2/1. Ο Σέρβος νίκησε τους Ζανγκ και Λεχέτσκα με 2-0 και 2-1 σετ αντίστοιχα, αλλά ηττήθηκε από τον Άλεξ Ντε Μινόρ με 2-0. Στη συνέχεια έπαιξε στο Αυστραλιανό Οπεν, όπου ηττήθηκε στα ημιτελικά από τον Γιάνικ Σίνερ με 3-1 σετ. Ο Ιταλός τενίστας μετέπειτα κατέκτησε τον τίτλο.

Ακολούθησαν οι σοκαριστικοί αποκλεισμοί από τον Λούκα Νάρντι στους «32» του Indian Wells (1-2) και από τον Αλεχάντρο Ταμπίλο στους «32» του Masters της Ρώμης (0-2), ενώ ενδιάμεσα είχε ηττήθηκε από τον Κάσπερ Ρουντ στα ημιτελικά του Μόντε Κάρλο (1-2).

Η σεζόν συνεχίστηκε με το τουρνουά της Γενεύης, όπου ηττήθηκε στα ημιτελικά από τον Τόμας Μασάχ με 2-1 σετ, ενώ στο Ρολάν Γκαρός έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου θα αντιμετώπιζε τον Κάσπερ Ρουντ, αλλά δεν κατέβηκε καθώς είχε τραυματίστηκε στο ματς των «16» με τον Φρανσίσκο Τσερούντολο.

Ένας τραυματισμός, που μπορεί να χρειάστηκε χειρουργείο για να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν τον κράτησε αρκετό καιρό εκτός δράσης, με τον Τζόκοβιτς να αγωνίζεται κανονικά στο Γουίμπλεντον. Εκεί μάλιστα έφτασε μέχρι τον τελικό. Ούτε, όμως, στο βρετανικό Grand Slam κατάφερε να σπάσει το… ρόδι, με τον Σέρβο να χάνει με 3-0 από τον Αλκαράθ.

Η… εξαίρεση και η «κανονικότητα»

Μετά το Γουίμπλεντον ο Νόβακ αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, θέλοντας να κατακτήσει για πρώτη φορά στην καριέρα του το χρυσό μετάλλιο. Ο Σέρβος σούπερ σταρ τα έδωσε όλα και με τεράστια σωματική και ψυχική δύναμη τα κατάφερε.

Ο «Νόλε» βγάζοντας νοκ-άουτ τους Έμπντεν, Ναδάλ, Κόεπφερ, Τσιτσιπά μπήκε στη ζώνη των μεταλλίων. Στη συνέχεια νίκησε τον Μουσέτι και πέρασε στον τελικό, όπου έκανε το καλύτερο παιχνίδι του την τελευταία διετία. Μια εμφάνιση που του έδωσε τη νίκη κόντρα στον Κάρλος Αλκαράθ με 2-0 και μαζί το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά τον άθλο στο Παρίσι αποφάσισε να ξεκουραστεί και να μην αγωνιστεί στα Masters του Μόντρεαλ και του Σινσινάτι, με τον Σέρβο να επιστρέφει στη δράση στο US Open, με στόχο τον πρώτο του τίτλο μέσα στο 2024. Όμως και πάλι δεν τα κατάφερε. Η περιπέτειά του σταμάτησε στους «32», όπου ηττήθηκε με 3-1 από τον φορμαρισμένο Αλεξέι Ποπίριν.

Τα ATP Finals και η… υπέρβαση

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στους πρώτους εννιά μήνες του 2024 έχει συγκεντρώσει 3260 βαθμούς και βρίσκεται στην 9η θέση του Race to Turin για τα ATP Finals: Τους τελικούς των τελικών.

Στην πρώτη 8άδα βρίσκονται οι: Γιάνικ Σίνερ (9000), Αλεξάντερ Ζβέρεφ (6115), Κάρλος Αλκαράθ (6010), Ντανίλ Μεντβέντεφ (4420), Τέιλορ Φριτζ (3890), Κάσπερ Ρουντ (3795), Αντρέι Ρούμπλεφ (3480) και Άλεξ Ντε Μινόρ (3305). Στην 9η θέση όπως προαναφέραμε είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς και στην 10η ο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ με 2835 βαθμούς. Εάν ολοκληρωνόταν σήμερα η σεζόν, ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα ήταν στους επιλαχόντες για να αγωνιστεί εάν τραυματιζόταν κάποιος από αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη 8άδα.

Όμως, για καλή του… τύχη, υπάρχουν ακόμα αρκετά τουρνουά μέχρι τα ATP Finals, που θα πραγματοποιηθούν από τις 10 έως τις 17 Νοεμβρίου. Στα τουρνουά που απομένουν μέχρι τους τελικούς των τελικών θα πρέπει ο Νόβακ Τζόκοβιτς να μαζέψει αρκετούς βαθμούς.

Τα κυριότερα τουρνουά που υπάρχουν, μετά το διήμερο 20-22 που θα γίνει το Laver Cup, είναι τα εξής: Τόκιο (500, 25/9 – 1/10), Πεκίνο (500, 26/9 – 2/10), Σανγκάη (1000, 2/10 – 13/10), Βιέννη (500, 21/10 – 27/10), Βασιλεία (500, 21/10 – 27/10), Παρίσι (1000, 28/10 – 3/11) και Βελιγράδι (σ.σ λόγω έδρας και εντοπιότητας, 250, 3/11 – 9/11).

Το σερί και το αρνητικό ρεκόρ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι σίγουρο ότι θα αγωνιστεί σε κάποια από αυτά τα τουρνουά, με στόχο να πάρει τους βαθμούς που χρειάζεται για να βρεθεί στα ATP Finals. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να πάρει τον πρώτο του τίτλο μέσα στο 2024, αφού ακόμα δεν έχει ανοίξει λογαριασμό, εάν εξαιρέσει κανείς το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένα milestone που ήθελε σαν… τρελός να πετύχει ο Σέρβος σούπερ σταρ, ο οποίος, όμως, στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν αντιμετωπίζει πολλά αγωνιστικά προβλήματα.

Δύο διαφορετικές όψεις για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, που έγραψε ιστορία στο Παρίσι, αλλά παράλληλα είναι πιθανό να κάνει αρνητικό ρεκόρ, αφού από το 2006 μέχρι και πέρσι κατακτούσε τουλάχιστον ένα τρόπαιο κάθε χρόνο.

Εάν δεν πάρει κάποιο τρόπαιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αυτή θα είναι η πρώτη του σεζόν χωρίς τίτλο, από τότε που ουσιαστικά άρχισε να παίζει στο κορυφαίο επίπεδο.

Only in

Οι «διπρόσωποι» του ΣΥΡΙΖΑ, το μάθημα του Ιούλιου Καίσαρα και ο Άδωνις που ανακάλυψε το κακό του ΕΣΥ!

Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα περιμένουν τι θα κάνει ο Stefanos, η Τζάκρη δηλώνει ότι θα μείνει στο κόμμα ό,τι και αν γίνει, στην πολιτική ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς, τα κονέ με το ΠΑΣΟΚ και η ανακάλυψη του Άδωνι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024