Ομάδες αρωγής δήλωσαν ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα δεν θα έχουν αρκετό φαγητό αυτό το μήνα, ενώ φορτηγά φορτωμένα με φρέσκα λαχανικά ή κρέας χαλάνε περιμένοντας να περάσουν τα ισραηλινά σημεία ελέγχου.

Χιλιάδες πακέτα βοήθειας με τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες, ακόμη και οδοντόβουρτσες και σαμπουάν παραμένουν κολλημένα σε ένα μποτιλιάρισμα φορτηγών που δεν μπορούν να εισέλθουν από την Αίγυπτο.

Η πιθανότητα λιμού, αργού θανάτου από την πείνα, κάνει πάλι την επανεμφάνισή της στη Γάζα.

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται για να παραλάβουν βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών τροφίμων που παρέχονται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), έξω από ένα κέντρο διανομής των Ηνωμένων Εθνών στην Τζαμπαλίγια. Φωτογραφία αρχείου.

Ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας θα μείνουν χωρίς τρόφιμα τον Σεπτέμβριο

«Υπολογίζουμε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας θα μείνουν χωρίς τρόφιμα τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Σαμ Ρόουζ, ανώτερος αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA), στη Γάζα. «Πάνω από τα μισά φάρμακα στα κέντρα υγείας μας έχουν εξαντληθεί, όπως και το χλώριο για τον καθαρισμό του νερού και άλλες βασικές προμήθειες».

Πρόσθεσε ότι η UNRWA έχει καταφύγει στην προσπάθεια εισαγωγής μεμονωμένων ειδών, όπως το σαπούνι, επειδή έχουν αποκλειστεί από την είσοδο κιτ που περιέχουν μια σειρά ειδών, όπως η σκόνη πλυσίματος μαζί με αυτό.

«Πιστεύουμε ότι εξυπηρετούμαστε καλύτερα φέρνοντας ράβδους σαπουνιού από το να προσπαθούμε για κάτι πιο περίπλοκο», είπε. «Αυτό δείχνει πόσο απελπιστική έχει γίνει η κατάσταση – έχουμε περιοριστεί στο να στοχεύουμε στα απολύτως ελάχιστα για να βελτιώσουμε τις συνθήκες υγιεινής, πράγμα που είναι μια φρικτή κατάσταση σε μια κατάσταση όπου υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών».

«Έρχεται τόσο λίγη βοήθεια που δεν μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες», είπε.

Τις 11 πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, περνούν κατά μέσο όρο 11 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αντί για τα 500 που εισέρχονταν προ του πολέμου. Για την αποφυγή λιμού απαιτούνται 200 την ημέρα.

Από τα αναγκαία 500 φορτηγά την ημέρα, έχουν εισέλθει 147 τις 11 πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου

Ο Αμέντ Χαν, ιδρυτής της οργάνωσης αρωγής Elpida, δήλωσε ότι η ομάδα του προσπαθούσε ανεπιτυχώς να φέρει ιατρικές προμήθειες στην περιοχή για αρκετούς μήνες.

Το ποσό της βοήθειας που εισέρχεται, είπε, «είναι το απολύτως ελάχιστο που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι δεν θα πεθάνουν αμέσως από την πείνα. Θα μπορούσαν να πεθάνουν σε τρία χρόνια από τώρα από εκτεταμένο υποσιτισμό, αλλά αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα φορτηγών που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι δεν θα πεθάνουν αμέσως και να αποφευχθεί η διεθνής κατακραυγή».

Ο Χαν επισήμανε στοιχεία του ΟΗΕ που έδειξαν σοβαρή έλλειψη βοήθειας που εισήλθε κατά τους τέσσερις μήνες από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του σημείου διέλευσης της Ράφα. Τον Ιούλιο, εισέρχονταν κατά μέσο όρο 100 φορτηγά κάθε μέρα, κυρίως μέσω του νότιου περάσματος Κερέμ Σαλόμ.

Ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά το ήμισυ τον Αύγουστο, ενώ μόλις 147 φορτηγά έχουν εισέλθει μέχρι στιγμής τον Σεπτέμβριο, αν και η οργάνωση πρόσθεσε ότι ενδέχεται να υπάρχουν κενά στις αναφορές λόγω των κινδύνων του προσωπικού που παρακολουθεί την είσοδο βοήθειας στα σημεία διέλευσης.

Από την στιγμή που ο Ισραηλινός στρατός κατέλαβε την Ράφα, η ανθρωπιστική βοήθεια περνά με το σταγονόμετρο.

Το Ισραήλ δίνει διαφορετικούς αριθμούς καθώς συμπεριλαμβάνει και τα εμπορικά φορτηγά, πλην της ανθρωπιστικής βοήθειας

Τα στοιχεία από τον ισραηλινό στρατιωτικό οργανισμό Cogat, ο οποίος επιβλέπει την είσοδο των πάντων, από τη βοήθεια μέχρι τα ελάχιστα των εισαγόμενων αγαθών στη Γάζα, δείχνουν μεγαλύτερο αριθμό φορτηγών που προσεγγίζουν τα σημεία διέλευσης από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αποδίδουν την ασυμφωνία στη διαφορά στα μεγέθη των φορτηγών και στη διαδικασία ελέγχου της Cogat, η οποία απαιτεί τα φορτηγά να είναι εν μέρει άδεια, καθώς και σε ορισμένα φορτηγά που μεταφέρουν αγαθά που δεν αποτελούν αντικείμενο βοήθειας και πωλούνται στις τοπικές αγορές, συχνά σε τιμές απλησίαστες για πολλούς.

«Ως συνέπεια της καθυστέρησης στο Kerem Shalom, χιλιάδες φορτηγά έχουν κολλήσει στην Αίγυπτο, επιβαρύνοντας με αρκετά εκατομμύρια δολάρια σε έξοδα καθυστέρησης κάθε μήνα», δήλωσε ο Σας Ρόουζ.

Εκτοπισμένοι στη βόρεια Γάζα, καίνε ελαστικά στην προσπάθειά τους να παράγουν εναλλακτικό καύσιμο για τα οχήματά τους.

Η διανομή είναι ακόμα πιο δύσκολη λόγω της έλλειψης καυσίμων και των Ισραηλινών επιθέσεων

Στο εσωτερικό της Γάζας, η διανομή της βοήθειας περιπλέκεται από την έλλειψη καυσίμων, τους ισραηλινούς στρατιωτικούς δρόμους και τα σημεία ελέγχου. Είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη: 280 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι περισσότεροι απασχολούμενοι από την UNRWA, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα σε 11 μήνες μαχών, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, OCHA.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Αυγούστου από περισσότερες από δύο δωδεκάδες ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Mercy Corps, Oxfam και Anera, ανέφερε ότι μεταξύ των πιο «σημαντικών εμποδίων» ήταν οι καθυστερήσεις που επέβαλαν οι ισραηλινές αρχές στην έγκριση φορτίων για την είσοδο στη Γάζα.

Η έκθεση περιγράφει σωρούς βοήθειας – μεταξύ των οποίων πάνες, ρούχα και δέματα με τρόφιμα – στην Αίγυπτο, που δεν μπορούν να εισέλθουν στη Γάζα από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την πλευρά της Γάζας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα τον Μάιο. Είπε επίσης ότι οι ισραηλινές αρχές επιτρέπουν μόνο σε τρεις φάλαγγες των 30 φορτηγών να επιχειρούν να περάσουν κάθε εβδομάδα από ένα πέρασμα γνωστό ως Πύλη 96 κοντά στην πόλη της Γάζας.

Η δυνατότητα των φορτηγών βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα «βρίσκεται στην αυθαίρετη κρίση των ισραηλινών δυνάμεων», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι συχνά, το πολύ 15 φορτηγά έχουν πρόσβαση στην Πύλη 96 κάθε εβδομάδα.

Η Δύση δεν ενδιαφέρεται για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη Γάζα, σύμφωνα με τον Αμέντ Χαν, ειδικό στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο και πρώην σύμβουλο του Μπιλ Κλίντον.

Είδη ατομικής υγιεινής είναι μπλοκαρισμένα στα σύνορα εδώ και τρεις μήνες

Ως αποτέλεσμα, οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι 4.000 δέματα που περιέχουν είδη όπως σαπούνι και οδοντόβουρτσες έχουν μπλοκαριστεί από τις ισραηλινές αρχές εδώ και τρεις μήνες. Το Mercy Corps δήλωσε ότι χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να παραδώσουν 1.000 δέματα τροφίμων και 1.000 κιτ με προϊόντα υγιεινής στη βόρεια Γάζα, αφού οι ισραηλινές αρχές εισήγαγαν νέες τελωνειακές απαιτήσεις.

Ο Χαν απελπίστηκε για αυτό που θεωρεί ότι δεν υπάρχει σύστημα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα μετά τον τερματισμό από τον αμερικανικό στρατό του έργου ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή πλωτής προβλήτας βοήθειας στα ανοικτά της Γάζας τον Ιούλιο.

«Υπάρχουν ένα μάτσο άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν κατά τρόπο ad hoc, με οδοφράγματα παντού, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχουμε ένα σύστημα», είπε. «Υπάρχει ένα σύστημα που μπλοκάρει τα πάντα».

Παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τζαμπαλίγια. Φωτογραφία αρχείου.

Ο Χαν με εξειδίκευση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο, περιγράφει πως το μπλοκάρισμα αποτελεί πολιτική επιλογή

«Αν θέλω να στείλω αύριο ιατρικό εξοπλισμό αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, πού θα τον στείλω; Δεν υπάρχει απάντηση», είπε. «Οι επιλογές είναι η συνεργασία με την Cogat ή η εισαγωγή μέσω Ιορδανίας, αλλά αυτή είναι μια πολύ αργή διαδικασία».

Ο Χαν, πρώην βοηθός του Μπιλ Κλίντον με εμπειρία στην παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν, την Ουκρανία και τη Ρουάντα, κατηγόρησε αυτό που περιέγραψε ως έλλειψη φροντίδας των πολιτικών προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης ότι η βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα.

«Ούτε ένας υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στον πλανήτη δεν ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό, αν και όλοι επί τόπου είναι έτοιμοι να δράσουν. Αλλά για οποιονδήποτε βρίσκεται σε θέση εξουσίας, η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους στη Γάζα απλώς δεν αποτελεί προτεραιότητα», είπε.

Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η χειρότερη κατάσταση με την οποία έχω ασχοληθεί ποτέ. Δεν υπάρχει ποτέ κατάσταση όπου προσπαθείς να βοηθήσεις ανθρώπους μέσα σε σύνορα που ελέγχονται από έναν σύμμαχο, αλλά από έναν σύμμαχο που δεν θέλει να φτάσει η βοήθεια στους ανθρώπους που προσπαθείς να βοηθήσεις».

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας θορυβήθηκαν περαιτέρω από ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό να εξετάσει αν θα μπορούσε να αναλάβει τη διανομή βοήθειας εντός της Γάζας. Φοβούνται ότι αυτό θα εμπόδιζε περαιτέρω τις προσπάθειες ανακούφισης.

Πηγή: Guardian