Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Ιταλία ζητά μεταρρύθμιση της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΚΤ

Η Ιταλία ζητά μεταρρύθμιση της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΚΤ

Η Ιταλία, με το υψηλότερο κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ και το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος του μπλοκ ως ποσοστό της εθνικής παραγωγής, έχει πολλά να κερδίσει από μια απότομη πτώση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Για ατολμία κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δύο Ιταλία υπουργοί, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή της για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη είναι ανεπαρκής και καταδεικνύει παντελή έλλειψη θάρρους.

Σημειώνεται ότι σε μια κίνηση που αναμενόταν ευρέως από τις αγορές, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,50%, μετά από αντίστοιχη περικοπή τον περασμένο Ιούνιο.

«Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι. «Μια περικοπή 25 μονάδων βάσης είναι (πολύ) μικρή για να αναζωογονήσει την ανάπτυξη. Το να είσαι τολμηρός σημαίνει να κάνεις περικοπές τουλάχιστον 50 (μονάδων βάσης)» υπογράμμισε.

Περισσότερο θάρρος…

Από την πλευρά του ο υπουργός Βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο, επανέλαβε τα σχόλιά του, δημοσιεύοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η ΕΚΤ κατάφερε για μία ακόμα φορά να απογοητεύσει τις προσδοκίες: «χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος, περισσότερη επείγουσα ανάγκη».

Η Ιταλία, με το υψηλότερο κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ και το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος του μπλοκ ως ποσοστό της εθνικής παραγωγής, έχει πολλά να κερδίσει από μια απότομη πτώση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ο Ταγιάνι ζήτησε επίσης τη μεταρρύθμιση της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΚΤ.

«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασχολείται μόνο με την καταπολέμηση του πληθωρισμού, (αλλά) δεν αρκεί, χρειαζόμαστε μια κεντρική τράπεζα που να μπορεί να διαχειριστεί το νόμισμα για να προωθήσει την ανάπτυξη», είπε.

Η απόφαση της Πέμπτης να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς της ΕΚΤ για δεύτερη φορά φέτος έρχεται καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού την επόμενη εβδομάδα.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια ως απάντηση στις ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εξασθενίσει. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει ξανά τα επιτόκια και στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις της φέτος.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο στο χαμηλό τριετίας στο 2,2%, από 2,6% τον Ιούλιο. Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία και την Ιταλία έχει επίσης εγείρει ανησυχίες ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται μετά από μια σύντομη περίοδο ανάπτυξης στις αρχές του έτους.

Πηγή: ΟΤ

Only in

«Είχα έναν ιδιωτικό πόλεμο» - Η Λι Μίλερ και οι γυναίκες δημοσιογράφοι που παραβίασαν τους κανόνες του πεδίου της μάχης

Αποφεύγοντας το «ζήτημα της ευκολίας», γλυκομιλώντας τους στρατιώτες, η Λι Μίλερ και η ομάδα της κατάφεραν να παραδώσουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ρεπορτάζ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024